ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Έντονη αντίδραση των Κέντρων Αποκατάστασης για την αύξηση του ΦΠΑ - Πλήγμα για τον κλάδο, για ασφαλισμένους & την υγεία

Μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, ή σε διαφορετική περίπτωση, ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ζητά η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης, ως ένα μέτρο που θα δώσει ανάσα στον κλάδο και θα βοηθήσει στην βιωσιμότητά του.

Έντονη αντίδραση των Κέντρων Αποκατάστασης για την αύξηση του ΦΠΑ - Πλήγμα για τον κλάδο, για ασφαλισμένους & την υγεία

Το μέτρο της αύξησης του συντελεστή του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες, σύμφωνα με την ΕΚΑΕ, δεν αποδεικνύεται πλήγμα μόνο για τον κλάδο, αλλά και για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ενώ είναι ένα μέτρο, που στρέφεται ουσιαστικά κατά των ασφαλισμένων και κατά του συστήματος υγείας.

Αναφέρει σχετικά η Ένωση σε ανακοίνωσή της:

Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδας (ΕΚΑΕ) είχε προειδοποιήσει εγκαίρως την Κυβέρνηση ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες υγείας αποτελεί ένα μέτρο που στρέφεται ουσιαστικά κατά των ασφαλισμένων, ένα οικονομικά αναποτελεσματικό μέτρο που θα υποβαθμίσει περεταίρω το Σύστημα Υγείας της χώρας.

Σήμερα δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι μας. Οι υπηρεσίες υγείας αντιμετωπίζονται ως είδος πολυτελείας, με τον συντελεστή ΦΠΑ να αυξάνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (από 13% σε 23%). Ειδικά όσον αφορά στο χώρο της Αποκατάστασης, όπου οι δημόσιες δομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, το νέο μέτρο θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΚΑΑ), ενός κλάδου που καλύπτει σχεδόν αποκλειστικά τις εθνικές ανάγκες σε υπηρεσίες Αποκατάστασης.

Ενδεικτικό της κοινωνικά ανάλγητης και ανεύθυνης πολιτικής που ακολουθείται απέναντι στην Αποκατάσταση είναι το γεγονός ότι η αύξηση του ΦΠΑ επιβαρύνει υπηρεσίες που απευθύνονται σε άτομα με Ειδικές Ανάγκες, σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, λόγω της δυσκολίας ένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Ο ΕΟΠΥΥ, έχοντας δημιουργήσει έναν παγκοσμίας «ευρεσιτεχνίας» προϋπολογισμό που περιλαμβάνει ΦΠΑ, αφού κουρεύει τα πάντα, θα πληρώνει ουσιαστικά μόνο το ΦΠΑ στο κράτος και μάλιστα με καθυστέρηση. Πρόκειται για πολιτική εξόντωσης των ελληνικών ΚΑΑ, που σύντομα θα απειλήσει της υπηρεσίες Αποκατάστασης με... εξαφάνιση.

Προφανώς, η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να μην κάνει αποδεκτό το μέτρο, στη λογική που δεν δέχτηκε την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα φάρμακα. Τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην Υγεία και μάλιστα σε τόσο ευαίσθητους τομείς, όπως η Αποκατάσταση, ενισχύουν αναπόφευκτα την υποψία ότι οι αλλαγές που εφαρμόζονται δεν έχουν ως γνώμονα την εξυπηρέτηση του Δημόσιου συμφέροντος, αλλά στοχεύουν στην ισοπέδωση του Ιδιωτικού τομέα και στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, αφού αυτοί που θα πληγούν περισσότερο είναι τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Πρέπει να τονιστεί ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. οι υπηρεσίες Υγείας είτε απαλλάσσονται πλήρως, είτε υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.
Ως ο μοναδικός εκπρόσωπος των ΚΑΑ στην Ελλάδα, η ΕΚΑΕ ζητά από την Κυβέρνηση, έστω και τώρα, να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου και να βρεθούν λύσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η αδικία που απειλεί συθέμελα το Σύστημα Υγείας στη χώρα. Προς την κατεύθυνση αυτή η ΕΚΑΕ προτείνει:

1. Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στις υπηρεσίες Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Η Αποκατάσταση ανήκει στην Πρόνοια, ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με ΦΠΑ.
2. Στην περίπτωση παραμονής του συντελεστή στα σημερινά επίπεδα (23%), ζητάμε την ενίσχυση κατά 10% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα ΚΑΑ και παρακράτηση του αντίστοιχου ποσού από τις ΔΟΥ (ως ποσοστό ΦΠΑ επί του πληρωτέου, όταν αυτό καθίσταται πληρωτέο).

Ποιά είναι η ΕΚΑΕ

Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ) αποτελεί τον μοναδικό θεσμικό εκπρόσωπο των Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στην Ελλάδα (ΚΑΑ). Τα είκοσι τρία (23) μέλη της ΕΚΑΕ συνιστούν ένα ευρύ δίκτυο, σύγχρονων και άρτια εξοπλισμένων ΚΑΑ, με σημαντική συμβολή τόσο στην εθνική, όσο και στις τοπικές οικονομίες. Βασικός στόχος της ΕΚΑΕ είναι η προαγωγή της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΦΙΑπ) στην Ελλάδα και η διαρκής αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ποιά είναι τα ΚΑΑ στην Ελλάδα

Καλύπτοντας το συντριπτικό ποσοστό των εθνικών αναγκών σε υπηρεσίες Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, τα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας συνεισφέρουν ουσιαστικά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η ισότιμη επανένταξη των πασχόντων στο κοινωνικό σύνολο και στην αγορά εργασίας, η αποσυμφόρηση των Δημόσιων Νοσοκομείων, η αποτροπή δαπανών νοσηλείας στο εξωτερικό και η συντήρηση 4.500 θέσεων εργασίας, αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη της λειτουργίας τους.

Διαβάστε ακόμη:

Κέντρα Αποκατάστασης: Κοινωνικά άδικη η αύξηση του ΦΠΑ στην υγεία