ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

SOS ΙΣΑ για τον ΕΟΠΥΥ: Κινδυνεύει η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια περίθαλψη - Να χρηματοδοτηθεί άμεσα

Την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος βρίσκεται, κατά ομολογία πλέον της διοίκησής του, ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος, να τιναχθεί στον αέρα, τόσο η πρωτοβάθμια όσο και η δευτεροβάθμια περίθαλψη, ζητά ο ΙΣΑ.

SOS ΙΣΑ για τον ΕΟΠΥΥ: Κινδυνεύει η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια περίθαλψη - Να χρηματοδοτηθεί άμεσα

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το θεσμικό όργανο των γιατρών, με λουκέτο απειλούνται εκατοντάδες συμβεβλημένα ιατρεία και εργαστήρια που αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Ο ΕΟΠΥΥ έχει να καταβάλει τις οφειλές του, από τον περασμένο Μάρτιο ενώ χρωστάει το 10% των οφειλών, για τα έτη 2012, 2013 και 2014.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης τονίζει ότι:

«Ο ΕΟΠΥΥ έχει στα ταμεία του, μαύρη τρύπα η οποία ξεπερνά το 1,5 δις ευρώ καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν του αποδίδουν τις εισφορές υγείας, τις οποίες εισπράττουν. Είχαμε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή, την προχειρότητα με την οποία δημιουργήθηκε ο Φορέας και είχαμε προβλέψει ότι είναι θνησιγενής -ένας γίγαντας που στηρίχθηκε σε πήλινα πόδια. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε και σήμερα ο ΕΟΠΥΥ καταρρέει με οφειλές που ξεπερνούν το 1,26 δις ευρώ ενώ εξακολουθεί να υποχρηματοδοτείται. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η υποχρηματοδότηση του Φορέα και η παρακράτηση των εισφορών υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία είναι μια απαράδεκτη πρακτική καθώς η υγεία είναι το ύψιστο κοινωνικό αγαθό που η πολιτεία οφείλει να παρέχει στους πολίτες της».

Να σημειωθεί, ότι σήμα κινδύνου για τα οικονομικά του, εξέπεμψε για πρώτη φορά εδώ και καιρό η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, πράγμα εξαιρετικά σοβαρό το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν συνολικά από την κυβέρνηση και από το υπουργείο Υγείας.

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχουν καταθέσει εδώ και μήνες τις ασφαλιστικές εισφορές (εκτιμάται ότι για την τριετία δεν έχουν κατατεθεί 1,5 δισ ευρώ και για την τρέχουσα χρονιά περί τα 800 εκατ. ευρώ) και είναι φυσικό επομένως, και ο Οργανισμός με την σειρά του, να μην μπορεί να φανεί συνεπής στους παρόχους υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Κραυγή αγωνίας από τον ΕΟΠΥΥ: Στεγνώνει από ρευστό - Δεν έχουν αποδοθεί 1,5 δισ ευρώ από τα Ταμεία εδώ και τρία χρόνια