ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Αδυναμία των Ιδιωτικών Κλινικών να παραχωρήσουν ΜΕΘ εξαιτίας του υψηλού νοσηλίου - Ζητούν ανακοστολόγηση

Την ανακοστολόγηση του νοσηλίου της ΜΕΘ, στο 50% μόνο του κόστους σε Δημόσιο Νοσοκομείο, τιμή απαλλαγμένη από τα χαράτσια rebate και clawback και χωρίς επιβάρυνση με ΦΠΑ, ζητούν οι Ιδιωτικές Κλινικές, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και των μη τακτικών πληρωμών που βιώνουν από τον ΕΟΠΥΥ.

Αδυναμία των Ιδιωτικών Κλινικών να παραχωρήσουν ΜΕΘ εξαιτίας του υψηλού νοσηλίου - Ζητούν ανακοστολόγηση

Σε διαφορετική περίπτωση, ο κλάδος δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί αναφορικά με την διάθεση των ΜΕΘ που έχει υποσχεθεί πως θα κάνει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, και μάλιστα σε μία περίοδο που η γρίπη σαρώνει και οι ανάγκες για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι πολύ αυξημένες.

Όλα αυτά συμβαίνουν, όπως εξηγεί το θεσμικό όργανο του κλάδου, η ΠΕΙΚ, διότι το ημερήσιο κόστος μιας ΜΕΘ ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει μόνο το ποσό των 124 ευρώ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση από την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών έχει ως εξής:

«Οι ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Κλινικών, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευσή τους, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας τους εξαιτίας της συνεχιζόμενης μη τακτικής ανά μήνα πληρωμής των και της πρόσφατης δήθεν πληρωμής τους, που προβλεπόταν για τα τέλη Ιανουαρίου, λόγω συμψηφισμού των οφειλόμενων ποσών με τα ληστρικά μέτρα των clawback και rebate για το Α’ εξάμηνο του 2015.

Η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας με ευθύνη αποκλειστικά και μόνο του ΕΟΠΥΥ και όχι από επιχειρηματικά μας λάθη και ταυτόχρονα η ηθική υποχρέωση μας να προσφέρουμε, χωρίς 'εκπτώσεις', τις υπηρεσίες μας στους ασθενείς που μας επιλέγουν, δημιουργεί ένα αδιέξοδο σκηνικό.

Πριν λίγες ημέρες ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ για πλήρη λειτουργία των κλινών ΜΕΘ Εντατικής Θεραπείας, κατανοώντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και στα πλαίσια της επιθυμίας μας να μην χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή.

Όμως το κόστος μιας κλίνης ΜΕΘ είναι πολύ υψηλό, άμεσα πληρωτέο στους προμηθευτές μας ενώ ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει, σε πραγματικές και όχι ονομαστικές τιμές, ημερησίως με το ποσό των 124€, ποσό παντελώς εξωπραγματικό που δεν καλύπτει ούτε κατ' ελάχιστο, το λειτουργικό κόστος.
Αντίθετα, το κόστος κλίνης ΜΕΘ σε νοσοκομείο του ΕΣΥ ξεπερνάει τα 2.000€ ημερησίως!!!!

Φοβούμαστε ότι τις επόμενες ημέρες, από πραγματική αδυναμία, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την λειτουργία των κλινών ΜΕΘ σε μια εποχή με ιδιαίτερες και αυξημένες ανάγκες λόγω του ιού της γρίπης.

Συμπάσχουμε με τους ασθενείς μας.

Ζητούμε από την πολιτική ηγεσία και τον ΕΟΠΥΥ, άμεσα, χωρίς χρονοτριβές, την ανακοστολόγηση του νοσηλίου της ΜΕΘ, στο 50% μόνο του κόστους σε Δημόσιο Νοσοκομείο, χωρίς περικοπές rebate και clawback και χωρίς επιβάρυνση με ΦΠΑ, αφού προσφέρουμε τη συγκεκριμένη υπηρεσία στη διάθεση του ΕΣΥ μέσω του ΕΚΑΒ, καθώς και την άμεση απόδοση ρευστότητας στον κλάδο με τακτές ανά μήνα πληρωμές.

Η κατανόηση που επιδεικνύει ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και η πολιτική ηγεσία πρέπει άμεσα να μετεξελιχθεί σε έργο, δίνοντας την δυνατότητα άμεσης ένταξης στο σύστημα υγείας 370 ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και 300 κλινών Εντατικής Θεραπείας Νεογνών, επιλύοντας ένα καθοριστικό για την ανθρώπινη ζωή πρόβλημα. Η λύση είναι απλή. Ας προχωρήσουμε.»

Διαβάστε ακόμη:

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί & ελλείψεις σε ΜΕΘ, εκρηκτικό μείγμα για την δημόσια υγεία

34 νεκροί από την γρίπη - Βροχή τα αιτήματα για κλίνες ΜΕΘ - Άνοιγμα ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα