ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ερώτηση Κέλλα σε Ξανθό, σχετικά με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ στους παρόχους

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσε ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα “τις καθυστερήσεις του ΕΟΠΥΥ στις πληρωμές του ιδιωτικού τομέα υγείας”.

Ερώτηση Κέλλα σε Ξανθό, σχετικά με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ στους παρόχους

Την ερώτηση, συνυπογράφουν ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Τομεάρχης Εργασίας, κ. Βασίλης Οικονόμου και ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας, κ. Χρήστος Μπουκώρος.

«Οι Κυβερνώντες οφείλουν να αντιληφθούν εγκαίρως – αντί να επιχαίρονται για τη φοροκαταιγίδα που φέρνουν – ότι ο ιδιωτικός τομέας ασφυκτιά και υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που περιμένουν να πληρωθούν για να επιβιώσουν. Ο ΕΟΠΥΥ έχει να πληρώσει μήνες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά εργαστήρια και γιατρούς, ενώ και η πληρωμή που έκανε στα Φαρμακεία, ήταν μόνο για τον μήνα Ιανουάριο. Ο Υπουργός Υγείας, οφείλει να απαντήσει με σαφές χρονοδιάγραμμα, για το πότε θα γίνει η αποπληρωμή των οφειλών στους ιδιώτες», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών έχει ως εξής:

«Σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται οι γιατροί, τα διαγνωστικά κέντρα καθώς και οι κλινικές που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην αποπληρωμή τους. Εδώ και περίπου τέσσερις μήνες δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλές για τις ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και νοσήλια, με αποτέλεσμα οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ να μην έχουν λάβει καμία αποζημίωση μέχρι σήμερα, για όλο το 2016.
Παρά την καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους, οι γιατροί οφείλουν να ανταπεξέρχονται κάθε μήνα στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, καταβάλλοντας τον απαιτούμενο φόρο για κάθε εξέταση που παρέχουν.
Οφείλετε να αντιληφθείτε εγκαίρως, πως ο ιδιωτικός τομέας ασφυκτιά και υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που περιμένουν να πληρωθούν για να επιβιώσουν. Ο ΕΟΠΠΥ θα πρέπει να προχωρήσει στην εξόφληση τουλάχιστον των δύο πρώτων μηνών του 2016, διαφορετικά θα μιλάμε για οικονομικό στραγγαλισμό στην υγεία.

Κατόπιν τούτων, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο καθυστερούν οι αποζημιώσεις των συμβεβλημένων ιατρών, ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, με τον ΕΟΠΥΥ;
2. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην άμεση εξόφληση των οφειλών προς τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2016 και ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;
3. Τι πραγματικά συμβαίνει με τα αποθεματικά του ασφαλιστικού φορέα;»

Διαβάστε ακόμη:

Διαφωνία ΕΟΠΥΥ & Κλινικών για τις νέες συμβάσεις - Αλλαγή στις πληρωμές - Έρχεται ο στατιστικός έλεγχος

ΕΟΠΥΥ και Κλινικές παίζουν ξύλο για τις πληρωμές: Αιτία, ο νέος συγκεντρωτικός τρόπος