ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Εκρηκτική συνάντηση με την διοίκηση του Οργανισμού με «μενού» πληρωμές και επίσχεση

Να αναστείλουν την επίσχεση εργασίας που έχουν αποφασίσει, ζητά από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ η διοίκηση του Οργανισμού με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Σωτήρη Μπερσίμη, ωστόσο το θεσμικό όργανο του κλάδου, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματά του.

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Εκρηκτική συνάντηση με την διοίκηση του Οργανισμού με «μενού» πληρωμές και επίσχεση

Αυτό δήλωσε χθες η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ κυρία Άννα Μαστοράκου σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Οργανισμού, παρουσία του ΠΙΣ.

Πάντως, το θέμα της επίσχεσης δεν είναι το μοναδικό που απασχολεί τον κλάδο αυτή τη στιγμή, καθώς και το θέμα των πληρωμών, και ειδικότερα ο νέος συγκεντρωτικός τρόπος που πραγματοποιείται για πρώτη φορά και που έχει ανακοινώσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πάντως, όπως ενημερώνει η πρόεδρος της Ένωσης, υπήρξε μεγάλη δυσαρέσκεια εκ μέρους της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ απέναντι στους «επικοινωνιακούς» χειρισμούς της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, με αντίδραση σε ένα επιστημονικό «στατιστικό» μοντέλο εκκαθάρισης, το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΟΠΥΥ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ενημέρωση της κυρίας Μαστοράκου, στη συνάντηση ειπώθηκαν τα εξής:

1. Η πληρωμή του Ιανουαρίου του 2016 θα πραγματοποιηθεί κατά τις 10/06/2016, διότι δεν έχει υπογραφεί ακόμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τον τρόπο εκκαθάρισης και το δικαίωμα ένστασης.

2. Από την ΚΥΑ προκύπτει ότι θα υπάρχει δικαίωμα ένστασης για την κάθε υποβολή με χρονικό περιθώριο τις 50 ημέρες, με πάγωμα πληρωμής για το μήνα που αφορά η ένσταση, μέχρι να τελεσιδικήσει το αποτέλεσμα της επιτροπής ενστάσεων.

3. Δόθηκε το δικαίωμα διόρθωσης των παραπεμπτικών για τυπικούς διοικητικούς λόγους για το πρώτο τρίμηνο του 2016.

4. Ολοκληρώνεται μέχρι την Παρασκευή η εκκαθάριση των υπόλοιπων 1.400 ιατρών που είναι σε εκκρεμότητα.

5, Το συνολικό δείγμα εκκαθάρισης μέχρι στιγμής δίνει στατιστικά αφαίρεση ποσού 11.200 ευρώ σε σύνολο 6 εκατ., ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 0,20%. Η αναλογία στο δείγμα είναι κατά μέγιστο μία επίσκεψη το μήνα στις 200, δηλαδή 120 ευρώ το χρόνο.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την κυρία Μαστοράκου, κατατέθηκαν ενστάσεις από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ για την οριζόντια διαδικασία εκκαθάρισης που επιχειρεί ο Οργανισμός επί δικαίων και αδίκων, για τη στάση πληρωμών που οδηγεί σε έντονη χρηματοοικονομική ασφυξία των ιατρών, για το ασφαλιστικό που πλέον απαιτεί σταθερό πλαίσιο πληρωμών, για το εκβιαστικό πλαίσιο των ενστάσεων χωρίς την αντίστοιχη πληρωμή του εκκαθαρισθέντος ποσού και για τη λεόντια συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ, που για άλλη μια φορά κατεδαφίζει τα δικαιώματα των συμβεβλημένων ιατρών.

Η πρόεδρος της Ένωσης, τέλος, αναφέρει σε ενημέρωσή της ότι ζητήθηκε επίμονα από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ να αναστείλει την επίσχεση παροχής υπηρεσιών. Το ΔΣ της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ θα συνεδριάσει σύντομα για την επεξεργασία των δεδομένων.

Διαβάστε ακόμη:

Έξαλλοι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για το «κούρεμα» 200 ευρώ από την αμοιβή τους

Διαφωνία ΕΟΠΥΥ & Κλινικών για τις νέες συμβάσεις - Αλλαγή στις πληρωμές - Έρχεται ο στατιστικός έλεγχος