ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Διαγνωστικές εξετάσεις: Κινητοποιήσεις & ενημέρωση στους Έλληνες ετοιμάζουν οι γιατροί

Ενημέρωση μεγάλης έντασης προς όλους τους πολίτες, αναφορικά με τα επαχθή μέτρα που έχουν αποφασίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αναφορικά με τις περικοπές των αναγκαίων διαγνωστικών εξετάσεων, ξεκινά άμεσα ο ιατρικός κόσμος, με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.

Διαγνωστικές εξετάσεις: Κινητοποιήσεις & ενημέρωση στους Έλληνες ετοιμάζουν οι γιατροί

Είναι εύλογο να διακρίνει κάποιος την οργή και το μένος του κλάδου, απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι πλέον βρίσκονται εκτεθειμένοι για ακόμη μία φορά στις ανάλγητες επιταγές της τρόικας και της κοντόφθαλμης λογιστικής πολιτικής.

Μα καλά δεν γνωρίζουν οι κυβερνώντες, ότι με τόσες περικοπές σε αναγκαίες εξετάσεις, είναι σαν να διαγράφουν εντελώς την πρόληψη και αυτά που θα κληθούν να πληρώσουν αργότερα οι πολίτες - σε οικονομικό, ατομικό και δημόσιας υγείας επίπεδο- θα είναι πολλαπλάσια και πιο επιβαρυντικά; Χρειάζεται πολύ μυαλό να το σκεφθεί κανείς; απλή λογική είναι.

Ήδη για το θέμα αυτό, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, μεγάλη συγκέντρωση εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών σε κεντρικό ξενοδοχείο, στην οποία κυριάρχησε ιδιαίτερα και το θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων και της επίσχεσης, με κάλυψη του κλάδου από την πλευρά του ΙΣΑ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αποδέχθηκε την πρόσκληση και παρευρέθηκε με τον Πρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα , τον Αντιπρόεδρο και τον Ταμία του Συλλόγου.

Η εισήγηση που ακολούθησε ήταν ιδιαιτέρως γόνιμη και η συγκέντρωση με μεγάλη πλειοψηφία διαμόρφωσε τρείς προτάσεις που ζητά να υιοθετηθούν από τα συλλογικά όργανα.

Ειδικότερα:

1. Να ανακληθεί ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τη κάλυψη των εργαστηριακών εξετάσεων όπως και η μελέτη του ΟΟΣΑ προτείνει,
2. Να συσταθεί επιτέλους από τον ΕΟΠΥΥ αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός που σε συνδυασμό με τις κατευθυντήριες οδηγίες θα οδηγήσει σε έλεγχο των εκδιδομένων εντολών τέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων, οι οποίες και θα εκτελούνται και θα πληρώνονται. Τα μέλη της επιτροπής θα προτείνονται από την ΓΣ των Ιατρικών Συλλόγων. Αυτός αναδείχθηκε ως ο μόνος τρόπος που θα καταργήσει το άδικο αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό μέτρο του clawback. Το clawback της διαφθοράς.
3. Να ορισθεί πλαφόν εργαστηριακών εξετάσεων ανά άδεια λειτουργίας και υπευθύνου για τα μεγάλα εργαστήρια.

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των Κλινικών και εργαστηριακών γιατρών, ζήτησαν από τον ΙΣΑ να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε :

- Να τυπωθεί κείμενο ανάλογου περιεχομένου, νομικά τεκμηριωμένο το οποίο θα μοιράζεται στους πολίτες για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα επαχθή αυτά μέτρα,
- Να προχωρήσει σε συγκέντρωση εξουσιοδοτήσεων από εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς για συμβάσεις χωρίς clawback,
- Να καλύψει ο ΙΣΑ τυχόν επίσχεση οπουδήποτε προκύψει και να προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση των κλάδων αυτών των γιατρών που πλήττονται με αυτόν τον ανήθικο και δόλιο τρόπο.

Εν τω μεταξύ σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, και ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ετοιμάζεται να προκαλέσει τον υπουργό Υγείας, για το θέμα των περικοπών στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΙΣ: Παραβιάζει την συμφωνία ο υπουργός Υγείας για τις Οδηγίες των διαγνωστικών εξετάσεων

Ο ΕΟΠΥΥ δικαιολογείται για τις διαγνωστικές εξετάσεις: Οι γιατροί να αιτιολογούν τι γράφουν