ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ & Ιατροτεχνολογικά στην συνάντηση Πολάκη - φαρμακοποιών

Γερή χρηματοδότηση μέχρι τέλος του έτους, ώστε να υπάρξει ομαλοποίηση των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ υποσχέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ & Ιατροτεχνολογικά στην συνάντηση Πολάκη - φαρμακοποιών

Η συνάντηση- η οποία αφορούσε δύο ζητήματα, την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα- πραγματοποιήθηκε παρουσία και του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη.

Όπως ανέφερε ο κ. Πολάκης στους εκπροσώπους του ΠΦΣ:

Α) Χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ

Ο υπουργός τόνισε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο υπάρχει σφοδρή πιθανότητα να πληρωθεί και ο Σεπτέμβριος. Ωστόσο αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την υποδόση των 2 δισ ευρώ που αναμένει η χώρα μας.

Το 2016 η χρηματοδότηση θα είναι μεγαλύτερη στα έσοδα για τον ΕΟΠΥΥ, όπως είπε, προσθέτοντας, ότι ουσιαστικά θα είναι η πρώτη χρονιά αύξησης εσόδων του ΕΟΠΥΥ από συστάσεώς του το 2011. Μέχρι τότε, όπως τόνισε, ποσά από τη χρηματοδότηση της χώρας θα δωθούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες αφορούν σε οφειλές προς παρόχους που έχουν ξεπεράσει τις 60 ημέρες.

Β) Ιατροτεχνολογικά προϊόντα και άλλα αναλώσιμα (κολοστομίες, ειδικές τροφές, βηματοδότες κλπ. κλπ.)

Ο κ. Πολάκης επανέλαβε για ακόμη μία φορά, ότι στο κομάτι αυτό, έχει γίνει πάρτυ μεσούσης της ύφεσης.

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί, του θύμισαν, ότι όταν κάποια από αυτά τα είδη χορηγούνταν αποκλειστικά από τα φαρμακεία η δαπάνη ελεγχόταν, ενώ όταν απελευθερώθηκαν, η δαπάνη εκτοξεύτηκε, προκαλώντας σοβαρή οικονομική αιμορραγία στο Ασφαλιστικό Σύστημα.

Το προεδρείο του ΠΦΣ ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό, τα ιατροτεχνολογικά να συνταγογραφούνται, όπως πχ. τα αναλώσιμα σακχάρου και με τους ίδιους όρους: τιμές αναφοράς και προδιαγραφές κοινές για όλους, ώστε να μην κανιβαλίζει ο ένας τον άλλο και να μην κανιβαλίζουν οι εταιρείες δημιουργώντας μονοπώλια. Οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ αναφέρουν ότι αυτό φαίνεται να έγινε δεκτό ως λογική. Το θέμα με τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα το εξετάζει ενδελεχώς ο φαρμακευτικός κλάδος από το 2013 όταν προέκυψε ο επικαιροποιημένος Κανονισμός ΕΟΠΥΥ και ο κλάδος είχε τις πρώτες ενδείξεις για το τι συμβαίνει.

Διαβάστε ακόμη:

Η οστική πυκνότητα & άλλες μικροβιολογικές εξετάσεις εκτινάσσουν την δαπάνη του ΕΟΠΥΥ

Ο νέος λειτουργικός & ασθενοκεντρικός Ενιαίος Κανονισμός του ΕΟΠΥΥ

Η υγεία, η σπατάλη & η παραβατικότητα, πίσω από το «δημόσιο μάθημα» του Δ. Κοντού προς τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ