ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Από το Νοέμβριο το όριο στις ιατρικές εξετάσεις

Από την 1η Νοεμβρίου θα ισχύσουν τελικά οι νέοι κανόνες παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων που θέτουν όρια στο είδος και στην περιοδικότητα των εξετάσεων που μπορούν να συνταγογραφήσουν οι γιατροί στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ανάλογα με την ειδικότητά τους και τον λόγο για τον οποίο γίνεται η εξέταση.

Από το Νοέμβριο το όριο στις ιατρικές εξετάσεις

Στόχος των νέων κανόνων είναι ο εξορθολογισμός και η συγκράτηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις εντός ορίων κλειστού ετήσιου προϋπολογισμού, που για φέτος ανέρχεται στα 315 εκατ. ευρώ. Ήδη, καταγράφονται υπερβάσεις στη δαπάνη αυτή, που εκτιμάται ότι θα φτάσει στο τέλος του έτους περίπου στα 370 εκατ. ευρώ.

Με νέα απόφασή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, τροποποιεί προηγούμενη υπουργική απόφαση, ως προς την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής των νέων κανόνων, αντί για την 21η Ιουλίου που όριζε η προηγούμενη απόφαση σε 1/11/2016,

Η αλλαγή χρονοδιαγράμματος γίνεται προκειμένου να προλάβει η ΗΔΙΚΑ που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, να εισάγει τους κανόνες στο σύστημα. Ωστόσο, είναι επόμενο η όποια καθυστέρηση να στοιχίζει κυρίως στα ίδια τα διαγνωστικά κέντρα που θα κληθούν να επιστρέψουν στο τέλος του έτους, την υπέρβαση από τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, με τον μηχανισμό του clawback.

Για τη συγκράτηση της δαπάνης ο ΕΟΠΥΥ έχει ζητήσει να ισχύσουν οκτώ κανόνες συνταγογράφησης, εκ των οποίων ωστόσο κανόνες συνταγογράφησης, εκ των οποίων ωστόσο έχουν τεθεί σε ισχύ μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μόλις οι τρεις.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ, «οι συγκεκριμένοι κανόνες αποτελούν τμήμα ενός συνόλου κανόνων που είχαν αποσταλεί από τον οργανισμό στο υπουργείο Υγείας και στην συνέχεια στην ΗΔΙΚΑ. Η ενσωμάτωσή τους έγκειται στις αρμοδιότητες και στις τεχνικές δυνατότητες της ΗΔΙΚΑ», ενώ σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης σημειώνεται ότι «η εφαρμογή τους είναι προς όφελος όλων. Αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στη δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις με ταυτόχρονο όφελος για την πολιτεία και τους χρήστες των υπηρεσιών Υγείας».

Ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι οι κανόνες έχουν συνταχθεί βάσει επιστημονικών κριτηρίων και ότι τα όρια που θέτει η πρόσφατη υπουργική απόφαση δεν είναι απαγορευτικά. Άλλωστε, δίνεται το δικαίωμα εξαιρέσεων, σε ποσοστό 15%, από τους κατά τη συνταγογράφηση.