ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Βολές Βαρνάβα για ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, επίσχεση εργασίας & Άννα Μαστοράκου

Βολές κατά της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, επιρρίπτει ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρης Βαρνάβας, σημειώνοντας ότι «στις ανακοινώσεις που εκδίδει η Ένωση, διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση πληρωμών στους γιατρούς, ουδέποτε πήρε θέση σε όσα λέγονται για εξάντληση των 200 επισκέψεων από ορισμένους γιατρούς σε 3 ημέρες».

Βολές Βαρνάβα για ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, επίσχεση εργασίας & Άννα Μαστοράκου

Ο κ. Βαρνάβας με ανακοίνωσή του, αναφέρεται ακόμη στην επίσχεση εργασίας της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ (για την οποία δεν υπάρχει κατατεθειμένη στον ΕΟΠΥΥ καμία δήλωση επίσχεσης από συμβεβλημένο γιατρό), στην συλλογική σύμβαση και στις ευκαιρίες για τους νέους γιατρούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Βαρνάβα έχει ως εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έχει αφιερώσει αμέτρητες ώρες στο θέμα του ΕΟΠΥΥ και της αποπληρωμής των κλινικών και εργαστηριακών γιατρών. Στην τελευταία συνεδρίαση της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου ασχολήθηκε πάλι με το ίδιο θέμα, όπως φαίνεται και από το σχετικό Δελτίο Τύπου που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΠΙΣ (κλικ εδώ).

Δυστυχώς η κ. Μαστοράκου, η οποία κατά δήλωσή της εκπροσωπεί τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, μεμψιμοιρεί και μεταθέτει συστηματικά τις υποχρεώσεις της σε άλλους μέσω «ανοικτών επιστολών» που διοχετεύει στον τύπο.

Βεβαίως τον τελευταίο καιρό η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ισχυρίζεται πως προβαίνει σε «αγωνιστικές κινητοποιήσεις». Εξαγγέλλει στην αρχή κάθε μήνα επίσχεση εργασίας, την οποία δεν εφαρμόζει κανένα μέλος του σωματείου ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, ούτε καν η ίδια η πρόεδρος που την εξήγγειλε. Απόδειξη αποτελεί η επίσχεση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, για την οποία δεν υπάρχει κατατεθειμένη στον ΕΟΠΥΥ καμία δήλωση επίσχεσης από συμβεβλημένο γιατρό. Έτσι η κήρυξη επίσχεσης έχει πάψει ν΄ αποτελεί μέσο πίεσης στον ΕΟΠΥΥ και το μόνο που επιτυγχάνει είναι να προβάλλει την πρόεδρο και να προκαλεί αναστάτωση σε όσους ασφαλισμένους αγνοούν πως πρόκειται για πομφόλυγα.

Οφείλουμε να τονίσουμε δύο πράγματα:

1.- Την εποχή που δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ, η Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ είχε καλέσει τους γιατρούς να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, ώστε να ασκηθεί πίεση και ν΄ αναγκαστεί ο ΕΟΠΥΥ να διαπραγματευτεί συλλογική σύμβαση, η οποία θα κατοχύρωνε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα όλων των γιατρών. Εις μάτην!

Κάποιοι, αγνοώντας την έκκληση του ΠΙΣ, προσέτρεξαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, τις οποίες παρατείνουν μέχρι σήμερα. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος λειτουργώντας θεσμικά δεν αντιδικεί με τους συναδέλφους, απεναντίας διεκδικεί από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή των συμβεβλημένων γιατρών, διεκπεραιώνοντας γρήγορα και αξιόπιστα τους αναγκαίους ελέγχους παραστατικών. Ταυτόχρονα διεκδικεί συλλογική σύμβαση κλινικών και εργαστηριακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να διασφαλιστούν οι απολαβές και τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων.

2.- Υποχρέωση των σωματείων, εκτός από τα δικαιώματα των μελών τους, είναι να διασφαλίζουν και τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου. Ενώ λοιπόν η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στις ανακοινώσεις που εκδίδει διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση πληρωμών στους γιατρούς, ουδέποτε πήρε θέση σε όσα λέγονται για εξάντληση των 200 επισκέψεων από ορισμένους γιατρούς σε 3 ημέρες, καθώς και άλλα παρακμιακά φαινόμενα στα οποία ως κλάδος οφείλουμε να είμαστε άτεγκτοι.

Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε άλλα δύο πράγματα:

- Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να προβαίνει σε αξιόπιστους ελέγχους και να αποπληρώνει τάχιστα τους γιατρούς που εργάζονται για λογαριασμό του. Οφείλει ταυτόχρονα να δώσει τη δυνατότητα να συμβληθούν νέοι γιατροί, οι οποίοι αγωνίζονται σε πολύ αντίξοες συνθήκες για να συντηρήσουν τα ιατρεία τους.
- Οι κραυγές εκείνων που πριν λίγα χρόνια χαρακτήριζαν ως αξιόπιστο συνομιλητή τους τον Ανδρέα Λοβέρδο, δεν επιτρέπεται ν΄ αποτελέσουν φρένο στη διαδικασία να ανασυνταχτεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ώστε να αποκτήσει η χώρα ένα σταθερό δημόσιο πυλώνα και να αξιοποιήσει δίκαια τις δυνατότητες των συναδέλφων που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Διαβάστε ακόμη:

Καυστική ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Μία μαζική αποχώρηση των γιατρών, θα βόλευε την κυβέρνηση για την νέα ΠΦΥ