ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Κυρώσεις 300.000 ευρώ σε 5 Κλινικές το 2016 από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ - Ποιοί είναι οι άλλοι παραβάτες

Κυρώσεις σε πέντε Ιδιωτικές Κλινικές, ύψους 300.000 ευρώ, επέβαλλε στην διάρκεια του 2016 η Γενική Επιθεωρήτρια της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, η οποία πραγματοποίησε 17 εντολές ελέγχου σε Ιδιωτικές Κλινικές, σε τρία Νοσοκομεία και 16 εντολές ελέγχου σε Διαγνωστικά Εργαστήρια. Οι έλεγχοι στις Ιδιωτικές Κλινικές, είναι σε εξέλιξη.

Κυρώσεις 300.000 ευρώ σε 5 Κλινικές το 2016 από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ - Ποιοί είναι οι άλλοι παραβάτες

Επίσης, από τους ελέγχους των διαγνωστικών εργαστηρίων οι οποίοι ολοκληρώθηκαν, επεβλήθη σε ένα διαγνωστικό Κέντρο 3.439€ πρόστιμο, ενώ έχουν κληθεί για εξηγήσεις για σημαντικές και πολλές παραβάσεις Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια για καταχρηστικές χρεώσεις σε βάρος των ασφαλισμένων και βρίσκονται στη φάση αξιολόγησης και επιβολής κυρώσεων.

Να θυμίσουμε, ότι η ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. το τελευταίο διάστημα διεξάγει πολλούς και μεγάλους ελέγχους σχετικά με επιθέματα κατακλίσεων και προϊόντα ειδικής διατροφής, όπου παρατηρείται υψηλή παραβατικότητα.

Τα παραπάνω τονίζονται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α) και ειδικότερα της Γενικής Επιθεωρήτριας της Υπηρεσίας Γεωργίας Γεωργιάδου, με αφορμή δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με τους ελέγχους που διενεργεί η Υπηρεσία.

Στο σημείωμά της η Υπηρεσία αναφέρει αναλυτικά:

- Η ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. δρα με γνώμονα το Δημόσιο Συμφέρον, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα και το έργο της έχει αναγνωρισθεί ακόμη και στην Ευρώπη, από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Διαφθοράς στην Υγεία (EHFCN) του οποίου είναι μέλος.

- Η ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. διενεργεί τακτικούς ελέγχους καθώς και σωρεία έκτακτων ελέγχων που προκύπτουν μετά από καταγγελίες ασφαλισμένων, με βάση τη χρονική σειρά και τη σημαντικότητα της καταγγελίας.

- Σχετικά με τη δομή και τη στελέχωση της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.: η πλειονότητα των επιθεωρητών και το προσωπικό της Υπηρεσίας είναι υγειονομικοί και το προσωπικό υψηλού επιχειρησιακού επιπέδου.

- Η ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. αποτελεί το μοναδικό ελεγκτικό μηχανισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και έχει πολλούς και σημαντικούς ελέγχους να επιδείξει διαχρονικά, ενώ έχει υποβάλλει προτάσεις στη Διοίκηση του Οργανισμού για τη διόρθωση των στρεβλώσεων, του νομοθετικού πλαισίου και των συμβάσεων, που έχουν διαπιστωθεί από τους ελέγχους που έχει διεξάγει, παρά το ολιγάριθμο προσωπικό της, για το οποίο έχει γίνει πολλές φορές αίτημα ενίσχυσης.

Να σημειώσουμε, ότι η ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. ξεκίνησε ουσιαστικά την επιβολή κυρώσεων από τις 19-7-2012, καθώς υπήρχε καθυστέρηση στην νομοθετικές ρυθμίσεις της επιτροπής εντάσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όπως τονίζει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της Υπηρεσίας.

Ας δούμε μερικά σημεία από τους ελέγχους που επισημαίνει η Υπηρεσία τα τελευταία έτη:

2013

Από τους διενεργούμενους ελέγχους το εν λόγω έτος διαπιστώθηκαν σωρεία παραβάσεων σε ιδιωτικές κλινικές.

Ειδικότερα:
- Σε έλεγχο σε ιδιωτική κλινική βρέθηκαν 36 βιβλιάρια ασθενείας ασφαλισμένων που δεν νοσηλεύονταν στην κλινική κατά τον επιτόπιο έλεγχο, μακροχρόνιες και επαναλαμβανόμενες μηνιαίες νοσηλείες με χρεώσεις ΚΕΝ και παρατάσεις νοσηλείας, χωρίς ιατρικές γνωματεύσεις εισαγωγής, λάθος χρεώσεις ΚΕΝ, χρεώσεις ΚΕΝ για νοσηλείες που δεν αιτιολογούνται.

2014

Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 325.000€ σε Ιδιωτικές κλινικές, έγιναν καταλογισμοί σε κλινικές λόγω καταχρηστικών χρεώσεων στον ΕΟΠΥΥ από πορίσματα 5 κλινικών ύψους 300.000€ και καταλογισμοί σε κλινικές λόγω καταχρηστικών χρεώσεων σε 7 ασφαλισμένους ύψους 80.000€.

Σε ελέγχους καταχωρημένων παραπεμπτικών στην ΗΔΙΚΑ Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης στην περιοχή της Αθήνας διαπιστώθηκε η κατά παράβαση έκδοση 63 παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων (41 ασφαλισμένοι), οι οποίες δεν εξαιρούνται του κλειστού νοσηλίου, ενώ οι ασφαλισμένοι νοσηλεύονταν με ημερήσιο κλειστό νοσήλιο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε αντίστοιχη συνταγογράφηση και εκτέλεση σε 28 παραπεμπτικά (10 ασφαλισμένων) μετά την ημερομηνία θανάτου τους. Η κύρωση του καταλογισμού της ζημίας του ΕΟΠΥΥ με το επιβαλλόμενο χρηματικό πρόστιμο ανέρχεται στο ποσό των 15.000€.

2015

Επιβλήθηκαν κυρώσεις από ελέγχους σε 3 Ιδιωτικές κλινικές ύψους 85.000€ και καταχρηστικές χρεώσεις ασφαλισμένων από 16 Ιδιωτικές Κλινικές ύψους 154.835,55€.

Η υπηρεσία όμως, δεν δέχεται μόνο καταγγελίες από τον χώρο της υγείας, αλλά και από ασφαλισμένους, το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το Σ.Ε.Υ.Υ.Π., το Συνήγορο του Πολίτη, το Συνήγορο του Καταναλωτή, την Οικονομική Αστυνομία, το Γραφείο Καταγγελιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..