ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Η κρισιμότητα της αξιολόγησης & η αύξηση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ δείχνουν τον δρόμο...

Με στόχο να κλείσει έως τις 5 Δεκεμβρίου η δεύτερη Αξιολόγηση – ιδανικά έως τις 4 Δεκεμβρίου θα λέγαμε, καθώς οι Προεδρικές εκλογές στην Αυστρία και η συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλία δημιουργούν τεταμένο και αβέβαιο κλίμα για την Ελλάδα - συνεχίζονται οι διαρκείς συναντήσεις της Κυβέρνησης με τους δανειστές.

Η κρισιμότητα της αξιολόγησης & η αύξηση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ δείχνουν τον δρόμο...

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Για την ακρίβεια, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι οι Θεσμοί αλωνίζουν για ακόμη μία φορά και το ίδιο ετοιμάζονται να πράξουν σήμερα στον ΕΟΠΥΥ όπου θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρό του κ. Σωτήρη Μπερσίμη.

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών και ο πολύς Τζουζέπε Καρόνε (επικεφαλής των Θεσμών για το φάρμακο και την δαπάνη) θα επισκεφθούν τον Οργανισμό σήμερα με δική τους πρωτοβουλία και στην συνέχεια ο κ. Μπερσίμης, θα ξεναγήσει την ομάδα στον Ασπρόπυργο, εκεί όπου πραγματοποιείται η διαδικασία της εκκαθάρισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μάλιστα όπως έγραψε και πριν μερικές ημέρες το onMed, ο κ. Καρόνε μετά τον μείζον θέμα του εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, για την εκκαθάριση, καθώς η διαδικασία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην χώρα και παρά τις αρχικές αντιρρήσεις των παρόχων υγείας, φαίνεται ότι γίνεται δουλειά και κάτι κινείται.

Εν τω μεταξύ, όπως προέκυψε από την συνάντηση των Θεσμών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας την Κυριακή το βράδυ, συμφωνήθηκε η αύξηση - σε σχέση με την αρχική μνημονιακή πρόβλεψη- του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2017 και του ορίου claw back για τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Ειδικότερα στην χθεσινή συνάντηση, επιβεβαιώθηκε η συμφωνία των δύο πλευρών στις βασικές κατευθύνσεις των μεταρρυθμίσεων του τομέα της υγείας με στόχο την καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική φροντίδα των πολιτών.
Η ελληνική πλευρά επίσης, δεσμεύτηκε να λάβει όλα τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα για τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών, τον έλεγχο της ζήτησης φαρμάκων, εξετάσεων και θεραπευτικών πράξεων.

Η αύξηση του ορίου των δαπανών, αφορά όλες τις υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και ειδικότερα τις επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις, Εργαστήρια, Κλινικές αλλά όχι το φάρμακο. Να σημειωθεί ότι η δαπάνη για τον κωδικό αυτό, ανέρχεται σε 1,4 δισ ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο θα αυξηθεί γενναία.

Ίσως είναι πολύ νωρίς ακόμη, να εκφράσουμε άποψη για το τι μέλλει γενέσθαι, όμως είναι γεγονός, ότι είναι η πρώτη φορά, από την ώρα που ξεκίνησε η Μνημονιακή μας υποτέλεια, που μιλάμε για αύξηση των δαπανών και όχι για μείωση.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα θα δείξει και φυσικά επαναλαμβάνουμε ότι είναι κρίσιμης σημασίας το κλείσιμο της Αξιολόγησης στις 5 Δεκεμβρίου, διότι μετά εάν υπάρξουν αλλαγές στα θέματα που αναφέραμε αρχικά (Αυστρία με τον ερχομό του ακροδεξιού υποψηφίου και παραίτηση Ρέντσι στην Ιταλία σε περίπτωση που χάσει το δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση), τότε τα πράγματα θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολα για την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΙΣ: Να διασώσουμε τα Εργαστήρια & να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τις εξετάσεις



Αυξάνεται ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ & το όριο του clawback - Τι είπαν Ξανθός και Θεσμοί