ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Μόλις 1 στους 5 πολίτες ικανοποιημένος από τον ΕΟΠΥΥ & τα ΠΕΔΥ - Τι δείχνει έρευνα της Alco

Παρά το γεγονός, ότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο τεχνοκράτης κ. Σωτήρης Μπερσίμης, έχει αποδυθεί τον τελευταίο καιρό σε έναν αγώνα τιτάνιο, για να μεταμορφώσει την εικόνα του Οργανισμού, οι συμβεβλημένοι γιατροί αλλά και οι ασφαλισμένοι, δηλώνουν δυσαρέσκεια από την λειτουργία του, όπως προκύπτει από έρευνα της Alco την οποία παρήγγειλε η Ένωση Ιατρών του Οργανισμού (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ).

Μόλις 1 στους 5 πολίτες ικανοποιημένος από τον ΕΟΠΥΥ & τα ΠΕΔΥ - Τι δείχνει έρευνα της Alco

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα αναφορικά με τον βαθμό ικανοποίησης των ασφαλισμένων από τα Κέντρα Υγείας (ΠΕΔΥ) και τους γιατρούς του ΠΕΔΥ, μόλις 1 στους 5 πολίτες δηλώνουν «αρκετά» ικανοποιημένοι από την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας των Κέντρων Υγείας και των μονάδων του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ). Έτσι, η επιλογή ιδιωτών συμβεβλημένων γιατρών φαίνεται μονόδρομος: σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι (48%) προσφεύγουν στους συμβεβλημένους γιατρούς,

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι γιατροί της ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ την Τετάρτη, η μισή Ελλάδα είναι ορφανή από ιατρική κάλυψη, γεγονός που δυσχεραίνει την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Συγκεκριμένα, 10 νομοί της χώρας είναι χωρίς συμβεβλημένους γενικούς γιατρούς, 19 νομοί είναι χωρίς συμβεβλημένους παιδίατρους και 5 νομοί είναι χωρίς συμβεβλημένους παθολόγους!

Οι τεράστιες ελλείψεις του ΕΟΠΥΥ αποτυπώνονται εύγλωττα στην έρευνα:

Συγκεκριμένα: σημαντικό ποσοστό ασφαλισμένων (41%) χαρακτηρίζει ανεπαρκή την κάλυψη της περιοχής του από συμβεβλημένους γιατρούς. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι πολίτες (ποσοστό 23%) που αναφέρουν ότι περιμένουν πάνω από 30 ημέρες προκειμένου να κλείσουν ραντεβού με συμβεβλημένο γιατρό καθώς έχει «εξαντληθεί» το πλαφόν των 200 επισκέψεων.

Αλλά και οι συμβεβλημένοι γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δυσλειτουργία του Οργανισμού σε ό,τι αφορά το πλαφόν των 200 επισκέψεων τον μήνα, τις χαμηλές αμοιβές τους και την καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, κυρία Άννα Μαστοράκου, οι γιατροί αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, καθώς «δεν υπάρχει διάθεση διαλόγου από το υπουργείο Υγείας, οι αμοιβές είναι σχεδόν εξευτελιστικές - αμειβόμαστε με 10 ευρώ μεικτά την επίσκεψη αλλά η καθαρή αμοιβή είναι 2 ευρώ επειδή πληρώνουμε ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις- ενώ υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην είσπραξη».

Σχολιάζοντας τέλος την κοστολόγηση των 86 νέων ιατρικών πράξεων, η πρόεδρος στηλίτευσε την υπουργική απόφαση, λέγοντας ότι ο λογαριασμός θα γυρίσει και πάλι στους γιατρούς, καθώς δεν έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαστηριακοί γιατροί θα πληρώσουν επιστροφές σε clawback.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Ο λογαριασμός και πάλι στους γιατρούς με την κοστολόγηση των 86 ιατρικών πράξεων