ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Τι αλλάζει στη διαδικασία για τα γυαλιά μυωπίας

Από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα γίνονται δεκτές μόνο οι ηλεκτρονικές γνωματεύσεις σχετικά με τα γυαλιά μυωπίας, ενώ θα αποζημιώνονται μόνο όσοι οπτικοί έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό, σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ.

ΕΟΠΥΥ: Τι αλλάζει στη διαδικασία για τα γυαλιά μυωπίας

Έτσι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει πλέον να απευθύνονται μόνο σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ καταστήματα οπτικών ειδών για να προμηθευτούν τα γυαλιά μυωπίας.

Στην εγκύκλιό του ο ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο για στρατηγική επιλογή της σύναψης συμβάσεων με τους παρόχους για Θεραπείες Ειδικής Αγωγής και Οπτικών Ειδών, όπως προβλέπονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας και ενημερώνει ότι θα υλοποιεί νέες διαδικασίες και θα αναπροσαρμόζει την σχέση της υπηρεσίας τόσο με τους δικαιούχους των παροχών, όσο και με τους προμηθευτές.

Έτσι σε συνέχεια της από 02/01/2017, απόφασης συνεδρίασης του ΔΣ και επειδή η υλοποίηση των ανωτέρω βρίσκεται σε εξέλιξη, ενημερώνει ότι η απόδοση της δαπάνης για Θεραπείες Ειδικής Αγωγής και Οπτικά Είδη θα γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον τα σχετικά παραπεμπτικά και γνωματεύσεις έχουν εκδοθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016 και βρίσκονται σε ισχύ.

Για όσα παραπεμπτικά και γνωματεύσεις εκδοθούν από 01 έως και 15 Ιανουαρίου 2017, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τα ισχύοντα για το 2016. Οι εκτελέσεις γνωματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν μετά τις 16 Ιανουαρίου 2017, καθώς και η υποβολή των δαπανών αυτών, θα διενεργείται μόνο μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών και μόνο από συμβεβλημένους πάροχους και όχι από τους ασφαλισμένους (θα ακολουθήσουν νέες οδηγίες).

Η απόδοση της προβλεπόμενης δαπάνης θα γίνεται προς τους συμβεβλημένους παρόχους, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην σύμβαση και τις σχετικές εγκυκλίους του Οργανισμού, οι οποίες θα εκδοθούν για το σκοπό αυτό.

Σημειώνεται ότι από 16/1/2017 οι Περιφερειακές Διευθύνσεις δεν θα παραλαμβάνουν αιτήσεις ασφαλισμένων για αποζημίωση των ανωτέρω ειδών για εκτελέσεις παραπεμπτικών και γνωματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν από την 16/1/2017 και μετά.