ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ν. Δημοκρατία: Πρόχειρη & χωρίς σχεδιασμό η διαδικασία του ΕΟΠΥΥ για τις συμβάσεις

Για την καθυστέρηση των συμβάσεων που επιχειρεί ο ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υγείας κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι η παρατεινόμενη εκκρεμότητα στην υπογραφή των συμβάσεων (με παρόχους αναλωσίμων και Ειδικής Αγωγής) είναι αποτέλεσμα της πρόχειρης, χωρίς σχεδιασμό και επείγουσας διαδικασίας που επέλεξε ο Οργανισμός. Επιπλέον, όπως αναφέρει, η εσπευσμένη, και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, πρωτοβουλία, ειδικά για το μείζον ζήτημα της Ειδικής Αγωγής, εγείρει ανησυχίες για την διασφάλιση της πρόσβασης των παιδιών που έχουν ανάγκη σε υπηρεσίες λογοθεραπείας.

Ν. Δημοκρατία: Πρόχειρη & χωρίς σχεδιασμό η διαδικασία του ΕΟΠΥΥ για τις συμβάσεις

Αναλυτικά, η ερώτηση 21 βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς τον υπουργό Υγείας έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

To Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ είχαν αναγγείλει και δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία συμβασιοποίησης όλων των παρόχων υγειονομικού υλικού, αναλωσίμων περίθαλψης και της Ειδικής Αγωγής.

Το 2016 έφυγε, οι συμβάσεις όμως ακόμη δεν έχουν έρθει. Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα στην υπογραφή των συμβάσεων είναι αποτέλεσμα της πρόχειρης, χωρίς σχεδιασμό και επείγουσας διαδικασίας που επέλεξε ο ΕΟΠΥΥ. Η εσπευσμένη, και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, πρωτοβουλία, ειδικά για το μείζον ζήτημα της Ειδικής Αγωγής, εγείρει αμφιβολίες αλλά και ανησυχίες για την διασφάλιση της πρόσβασης των παιδιών που έχουν ανάγκη σε υπηρεσίες λογοθεραπείας.

Η υπογραφή δε μιας τόσο σημαντικής σύμβασης, όπως αυτή της Ειδικής Αγωγής, προϋποθέτει σχεδιασμό αλλά και ουσιαστική διαβούλευση, προϋποθέσεις οι οποίες δεν τηρήθηκαν.

Επιπλέον δεν έχει εκδοθεί Υπουργική απόφαση που θα κατανέμει τους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά κατηγορία Υγειονομικών Αγαθών ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το πλαίσιο τιμών.
Οι πολίτες πρέπει να έχουν πλήρη και έγκυρη ενημέρωση για τόσο σημαντικά και ευαίσθητα ζητήματα καθώς η Πολιτεία οφείλει να παρέχει εγγυήσεις για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία), αναλωσίμων για διαβητικούς, ορθοπεδικά υλικά, γυαλιών οράσεων, επιθεμάτων και λοιπών αγαθών.

Κατόπιν όλων αυτών

Ερωτάσθε :

1) Θα εξασφαλισθεί η ουσιαστική διαβούλευση πριν την υπογραφή των συμβάσεων;
2) Θα υπάρξει διαπραγμάτευση ώστε να διασφαλιστούν τιμές συμφέρουσες για το Δημόσιο ;
3) Πότε θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των κλειστών προϋπολογισμών ανά κατηγορία παρόχων;
4) Έχει ληφθεί πρόνοια για την επάρκεια των κλειστών προϋπολογισμών έτσι ώστε να μην απειληθεί η πρόσβαση των πολιτών σε κρίσιμες υπηρεσίες και υγειονομικά αγαθά όπως είναι η Ειδική Αγωγή ;
5) Πότε θα ολοκληρώσετε την διαδικασία για τα οπτικά ;
6) Τι απαντάτε στα αγωνιώδη ερωτήματα χιλιάδων οικογενειών που με την αναποτελεσματική πολιτική σας τους έχετε καταστήσει ομήρους ;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ

ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΙΜΟΣ

ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ

ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ ΜΙΣΕΛ

ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

Διαβάστε ακόμη:

Λογοθεραπευτές & Σύλλογοι Ειδικής Αγωγής, απορρίπτουν την σύμβαση του ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Τι αλλάζει στη διαδικασία για τα γυαλιά μυωπίας