ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΠΙΣ: Προχωρούν οι πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ & τα ληξιπρόθεσμα μέχρι τον Ιούλιο

Προχωρούν κανονικά οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς και ειδικότερα έχουν οριστικοποιηθεί και οδεύουν για αποπληρωμή οι ιατρικές επισκέψεις και πράξεις του μηνός Σεπτεμβρίου 2016, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε το προεδρείο του ΠΙΣ από την διοίκηση του Οργανισμού.

ΠΙΣ: Προχωρούν οι πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ & τα ληξιπρόθεσμα μέχρι τον Ιούλιο

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ο πρόεδρος κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ μέχρι το 2012, έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από τον ΕΟΠΥΥ και βάσει της πρόσφατης Νομοθετικής ρύθμισης, οφείλουν να αποπληρωθούν, μέχρι τέλος Ιουλίου 2017.

Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται, μετά από εισήγηση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τις εκλογές στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας μέχρι 31 Οκτωβρίου 2017 (την προηγούμενη τριετία είχαν γίνει μέσα Οκτωβρίου 2014), καθώς καθυστερεί η νομοθέτηση του ζητήματος αυτού παρότι έχει υποβληθεί σχετική πρόταση στο Υπουργείο Υγείας εδώ και τρία χρόνια για τη σύγχρονη ιατρική νομοθεσία (υπάρχει υπόσχεση ότι θα νομοθετηθεί σύντομα) και η οποία προβλέπει τετραετή θητεία για τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον Πανελλήνιο.

Επίσης, καθυστερεί η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την μεταβίβαση της αρμοδιότητας από τις Περιφέρειες προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, της χορήγησης της άδειας άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος και του τίτλου της ειδικότητος, παρά την επιταγή του Νόμου 4025/2011. Ο Νόμος προβλέπει έκδοση Υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του Νόμου με όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να περιέχουν οι αρμοδιότητες, οι οποίες θα μεταφερθούν στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (παράβολα, κλ.π.). Ευθύνη για την καθυστέρηση έχουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο αρμόδιος Υπουργός, τόνισε ο κ. Βλασταράκος, προσθέτοντας, ότι από το Υπουργείο Υγείας έχει υπογραφεί η σχετική Υπουργική απόφαση.

Σημειώνεται ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει δημιουργήσει την υποδομή (γραφεία, ηλεκτρονικό σύστημα, πρόσληψη υπαλλήλων) γι αυτήν την διαδικασία. Ο Π.Ι.Σ. πιστεύει ότι με τις συνεχείς παρεμβάσεις θα λήξει το ζήτημα, προκειμένου ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος να είναι ο αρμόδιος για την έκδοση των αδειών άσκησης επαγγέλματος και του τίτλου της ειδικότητος των ιατρών. Ότι δηλαδή συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες.

Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών για το περιεχόμενο της εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία θα προταθεί στη Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου της 18ης Φεβρουαρίου 2017. Συζητήθηκε επίσης το μεγάλο θέμα της ιατρικής διαφήμισης που προσκρούει στις διατάξεις της ιατρικής δεοντολογίας και αποφασίστηκε σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία να γίνουν για μία ακόμη φορά όλες οι ενέργειες, οι οποίες θα σταματήσουν το απαράδεκτο φαινόμενο, το οποίο προσβάλλει και υποβαθμίζει την ιατρική λειτουργία και παραπλανεί ασθενείς, δημιουργώντας προβλήματα στην υγεία και περίθαλψη των πολιτών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, καταλήγει ο κ. Βλασταράκος, παρακολουθεί με ψυχραιμία και εγρήγορση όλα όσα διαλαμβάνονται στο χώρο της υγείας, αλλά και στα ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα των ιατρών, κάνει συνεχώς τις απαιτούμενες παρεμβάσεις και για μία ακόμη φορά ζητεί την ενότητα του ιατρικού χώρου για τη διασφάλιση της περίθαλψης του ελληνικού λαού.

ΙΣΑ για ληξιπρόθεσμα

Εν τω μεταξύ, ενόψει της λήξης των ασφαλιστικών ενημεροτήτων πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, σε επιστολή του προς την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΙΣΑ:

«Όπως σας είναι γνωστό για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι αναγκαία η προσκόμιση πρόσφατης ασφαλιστικής ενημερότητας από ΙΚΑ και ασφαλιστικής ενημερότητας από το ΤΣΑΥ. Πλην όμως επειδή επίκειται η λήξη των προσκομισθέντων ασφαλιστικών ενημεροτήτων στις 28/2/2017 λόγω της υπαγωγής του ΤΣΑΥ στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), παρακαλούμε για την επίλυση του προβλήματος και τη σχετική ενημέρωσή μας».