ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ για ογκολογικό φάρμακο: Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια του ασθενούς, όχι η ανθρωποφαγία

Με μία λιτή ανακοίνωση αργά την Δευτέρα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιχείρησε να δώσει τέλος αλλά και να ενημερώσει σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με ογκολογικό φάρμακο, το οποίο ζητά προϋποθέσεις αναφορικά με την χορήγησή του.

ΕΟΠΥΥ για ογκολογικό φάρμακο: Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια του ασθενούς, όχι η ανθρωποφαγία

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Με τον τρόπο αυτόν, ο ΕΟΠΥΥ απαντά εμμέσως πλην σαφώς και στον ΙΣΑ, ο οποίος ανακοίνωσε πως ο Οργανισμός ζητά «την αναγραφή στην συνταγή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης», χαρακτηρίζοντας το θέμα παράδοξο, πρωτοφανές και πέρα από κάθε λογική και ηθική.

Το onMed μίλησε με τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Παναγ. Γεωργακόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ογκολογικό φάρμακο (για τον καρκίνο του προστάτη) της εταιρείας Bayer, και πως ο ίδιος ο Οργανισμός, αλλά και η αρμόδια Επιτροπή Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους δεν ζήτησε κάτι περισσότερο από τις προϋποθέσεις που θέτει τόσο ο Αμερικανικός, όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, FDA και EMA αντίστοιχα και οι οποίες περιλαμβάνονται στο έντυπο του κουτιού του σκευάσματος. Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα ραδιενεργό αντικαρκινικό φάρμακο, οι Οργανισμοί του εξωτερικού ζητούν να μάθουν σε ποιά κατάσταση βρίσκεται ο ασθενής, προκειμένου να είναι σίγουροι για την ασφάλειά του. Και εμείς από την πλευρά μας, ζητήσαμε μόνο τις προϋποθέσεις και η λογική μας αυτή, δεν έχει σχέση με ανθρωποφαγία, τονίζει ο κ. Γεωργακόπουλος.

Σημειωτέον ότι η Επιτροπή έχει εγκρίνει την χορήγηση του φαρμάκου σε περισσότερους από 35 ασθενείς.

ecldqvidqd5670887f5a363

Ειδικότερα, αναφορικά με δημοσιεύματα για τη διαδικασία έγκρισης χορήγησης ογκολογικού φαρμάκου σε ασθενή, η διοίκηση του Οργανισμού ενημερώνει τα εξής:

- Η αίτηση χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και Φαρμάκων Εξωτερικού, η οποία απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες, ιατρούς του ΕΣΥ. Η αξιολόγηση κάθε αιτήματος γίνεται με βάση τα ιατρικά δεδομένα του ασθενούς και τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν διεθνώς.

- Η απόφαση έγκρισης ή απόρριψης μιας αίτησης λαμβάνεται αποκλειστικά με επιστημονικούς όρους.

- Για τον συγκεκριμένο ασθενή εξετάσθηκαν τα ιατρικά δεδομένα από την Επιτροπή και κατά την αξιολόγηση, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στον υποβληθέντα φάκελο. Η Επιτροπή ζήτησε από τον θεράποντα ιατρό να προσκομίσει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να κατατεθεί εκ νέου ο φάκελος και να επανεξεταστεί το αίτημα χορήγησης του φαρμακευτικού σκευάσματος. Σημειώνεται ότι ήδη η Επιτροπή έχει εγκρίνει την χορήγηση του φαρμάκου σε περισσότερους από 35 ασθενείς.

- Πρόκειται για την προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων (ογκολογικά κ.α.). Η Ιατρική Κοινότητα έχει αποφανθεί και έχει αποδεχτεί την διαδικασία χορήγησης ειδικών φαρμάκων, όπως το συγκεκριμένο σκεύασμα.
Σε κάθε περίπτωση ο Οργανισμός αποδέχεται τους κανόνες της Ιατρικής Επιστήμης και προτεραιότητά του παραμένει το όφελος τους ασθενούς.

Διαβάστε ακόμη:

ΙΣΑ: Έξω από κάθε ηθική ο ΕΟΠΥΥ - Ζητά την αναγραφή στην συνταγή του προσδόκιμου επιβίωσης