ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Εμπλοκή από τον ΕΟΠΥΥ για τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών με οφθαλμικές παθήσεις

Σοβαρό πρόβλημα σε χιλιάδες Έλληνες που πάσχουν από ωχρά κηλίδα, και άλλες οφθαλμικές παθήσεις, δημιουργεί η απόφαση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ η οποία απαγορεύει στους οφθαλμιάτρους των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) να συνταγογραφούν και να χορηγούν κατ επέκταση, τα ειδικά ενέσιμα φάρμακα που προορίζονται για τις παθήσεις αυτές.

Εμπλοκή από τον ΕΟΠΥΥ για τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών με οφθαλμικές παθήσεις

Ειδικότερα, με έγγραφο που υπογράφει την Τρίτη ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος και κοινοποιείται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και σε 14 Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) σε όλη τη χώρα, οι οφθαλμίατροι ενημερώνονται πως, παρότι εξειδικευμένοι γιατροί στη διάγνωση και την αντιμετώπιση των σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων όπως αυτές της ωχράς κηλίδας, εφεξής δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν σε ασθενείς τα ενέσιμα φάρμακα ούτε και να διενεργούν τις αναγκαίες ενδοϋαλοειδικες εγχύσεις στις Μονάδες όπου εργάζονται.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επικαλείται το γεγονός, ότι ο Οργανισμός δεν έχει σύμβαση με τις εν λόγω Μονάδες, καθώς και ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η υπουργική απόφαση για τις ΜΗΝ. Έτσι, ανακαλεί μέχρι νεωτέρας την προηγούμενη απόφαση του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με την οποία τα φάρμακα αυτά χορηγούνταν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στους ασθενείς που διέθεταν ιατρικές συνταγές από τους οφθαλμιάτρους των ΜΗΝ.

Να σημειώσουμε, ότι οι κυριότερες από αυτές τις παθήσεις είναι η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας και το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας, σοβαρότατες οφθαλμικές παθήσεις, που εκτιμάται ότι επηρεάζουν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Ελλάδα προκαλώντας βαρύτατη απώλεια όρασης, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τα επίπεδα νομικής τύφλωσης.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί η Περιφέρεια Αττικής δεν αδειοδοτεί τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας; Ποια συμφέροντα στηρίζει;