ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ δημιουργεί εμπόδια στις ενδοφλέβιες θεραπείες των ρευματοπαθών - Τι συμβαίνει πραγματικά

Αδυνατούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τα ενδοφλέβια σκευάσματά τους οι ρευματοπαθείς, καθώς ο Οργανισμός ζητά γνωμάτευση από ιδιώτη γιατρό.

Ο ΕΟΠΥΥ δημιουργεί εμπόδια στις ενδοφλέβιες θεραπείες των ρευματοπαθών - Τι συμβαίνει πραγματικά

Όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, οι ασθενείς με κάποια ρευματική πάθηση που είναι ήδη σε ενδοφλέβια θεραπεία, ενώ έχουν την ηλεκτρονική συνταγή του θεράποντα γιατρού και τη νοσοκομειακή γνωμάτευση, το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ αρνείται να εκτελέσει τη συνταγή για τη θεραπεία εάν η ιατρική γνωμάτευση δεν προέρχεται από γιατρό ιδιώτη ο οποίος να είναι ο ίδιος συμβεβλημένος με την κλινική ενός ιδιωτικού θεραπευτηρίου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ρευματοπαθείς είτε να αλλάζουν θεραπεία είτε ακόμη να μένουν εκτός θεραπείας μέχρι να βρεθεί λύση. Η αλλαγή της θεραπείας στους ρευματοπαθείς που εμφανίζουν σταθερή κατάσταση με τον ενδοφλέβιο παράγοντα είναι αντιδεοντολογική, επικίνδυνη και ανήθικη. Η ενδοφλέβια χορήγηση βιολογικών παραγόντων είναι κατά κανόνα ασφαλέστερη από την υποδόρια λόγω αδυναμίας απόσυρσης του φαρμάκου σε εμφάνιση ανεπιθύμητης δράσης και μάλιστα εκτός νοσοκομείου.

Η πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., κυρία Αθανασία Παππά, τονίζει, σε επιστολή προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, τον πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ.κ. Σωτ. Μπερσίμη και Παν. Γεωργακόπουλο και με κοινοποίηση στον Υπουργό Υγείας, τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, ότι μόλις 50 ρευματολόγοι εργάζονται στο ΕΣΥ και ο γιατρός του ΠΕΔΥ δεν είναι σε θέση να συνταγογραφήσει. Είναι σημαντικό να αναφερθεί η αναγκαιότητα της επίλυσης του προβλήματος, ειδικά για τους ασθενείς της περιφέρειας, οι οποίοι ως επί το πλείστον παρακολουθούνται από ιδιώτη ρευματολόγο γιατρό.

Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. με την επιστολή της ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος, δεδομένου ότι είναι αδύνατον οι ασθενείς να αναγκάζονται να αλλάξουν θεραπεία ή θεράποντα γιατρό.