ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΠΟΣΚΕ: Εξελίξεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές, νέες συμβάσεις και ρύθμιση οφειλών προς τράπεζες

Το νέο τοπίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τα οφειλόμενα δάνεια από μέρους των ιατρών ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), σε έκτακτη συνάντηση που έγινε στον ΕΟΠΥΥ.

ΠΟΣΚΕ: Εξελίξεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές, νέες συμβάσεις και ρύθμιση οφειλών προς τράπεζες

Στην συνάντηση, παρέστη ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλης Βλασταράκος και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) κ. Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου.

Αναλυτικότερα, από την παραπάνω συνάντηση, αλλά και από επαφές του Προέδρου της ΠΟΣΚΕ, ως εκπρόσωπος του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιου Πατούλη, στον Οργανισμό Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) για τα θέματα των δανείων, διαφαίνεται ότι οι νέες συμβάσεις είναι στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας.

Για τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς προτείνεται για τις μεν πράξεις να παραμείνει το καθεστώς της κατά πράξη και περίπτωση με τον κλειστό προϋπολογισμό, που όμως έχει διαχωριστεί σε επιμέρους κωδικούς (δηλαδή θα είναι διαφορετικός για υπερηχογραφήματα, βιοπαθολογικές εξετάσεις, αξονικές, μαγνητικές κλπ) και βάσει αυτών θα προσδιορίζεται το Clawback. Το Rebate παραμένει ως έχει. Για τις ιατρικές επισκέψεις μελετάται σύστημα με ευέλικτες συμβάσεις ωραρίου και ανάλογη αμοιβή.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ, έγινε γνωστό ότι θα πληρωθούν οι οφειλές του ΟΠΑΔ (και το υπόλοιπο 10% προ του 2012) και καταβάλλεται προσπάθεια και για κάποια μικρά επιμέρους ταμεία. Ωστόσο, με το ΤΑΠΟΤΕ υπάρχει εμπλοκή, λόγω προβλημάτων στην εκκαθάριση, και έχει ζητηθεί η άποψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα με το ΕΟΠΥΥ, την εκκαθάριση των ταμείων πλην ΟΠΑΔ, Οίκου Ναύτου και ΤΑΠΟΤΕ έχει αναλάβει ο ΕΦΚΑ. Έχει ζητηθεί νομοθετική ρύθμιση για παράταση του προγράμματος πληρωμής των ληξιπρόθεσμων που λήγει 30/6/2017 με παράλληλη μη παραγραφή τους.

Για τις τρέχουσες δαπάνες του ΕΟΠΥΥ παρατηρείται καθυστέρηση και ζητήθηκε επιτάχυνση της πληρωμής τους. Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι έως τον Αύγουστο 2017 να έχουν πληρωθεί οι 3 πρώτοι μήνες του τρέχοντος έτους και εν συνεχεία τον Σεπτέμβριο να εξοφληθεί και ο Απρίλιος. Εάν ο ΕΟΠΥΥ ενισχυθεί με προσωπικό, με οποιονδήποτε τρόπο και από οπουδήποτε, τότε θα μπορέσουν να επιταχυνθούν οι εκκαθαρίσεις και πληρωμές των δαπανών αυτών, όπως διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, καθόσον υπάρχουν τα αντίστοιχα χρήματα.

Για το θέμα της ασφαλιστικής ενημερότητας από το ΤΣΑΥ αναμένεται η απόφαση του ΕΦΚΑ, από τον οποίο είχε ζητηθεί στη συνάντηση του Προέδρου του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλη με τον Πρόεδρο του ΕΦΚΑ κ. Μπακαλέξη να υπάρξει ενημερότητα διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών. Παράλληλα, στην ίδια συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος με την ιδιότητα του ως ταμίας του ΙΣΑ, συζητήθηκε και η πορεία εκκαθάρισης και πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων πριν υπαχθούν στον ΕΟΠΥΥ που έχει αναλάβει ο ΕΦΚΑ. Ο πρόεδρος του ΕΦΚΑ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση έως 30/6 και για τον λόγο αυτό έχει ζητηθεί να υπάρξει παράταση.

Για τα οφειλόμενα δάνεια, βρίσκεται σε εφαρμογή ο πρόσφατος νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης διαφορών. Σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα για το Ιδιωτικό Χρέος κ. Κουρμούση, μετά τις 3/8 θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνονται οι αιτήσεις για να υπαχθούν οι ενδιαφερόμενοι στον νέο νόμο. Όπως διευκρίνισε, η ρύθμιση ή και κούρεμα των χρεών προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να κάνουν τα νομικά πρόσωπα, ενώ προς το παρόν τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να κάνουν ρύθμιση των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία σε 120 δόσεις. Ζητήθηκε δε από τον Ειδικό Γραμματέα να υπαχθούν και τα φυσικά πρόσωπα στον νόμο και για τα δάνεια προς τράπεζες, ο κ. Κουρμούσης όμως απάντησε ότι υπάρχουν αντίθετες απόψεις από μέρους φορέων και για αυτό δεν έγινε δυνατή και η πλήρης εφαρμογή του νόμου για τα φυσικά πρόσωπα, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Η ΠΟΣΚΕ έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του ΕΦΚΑ κ. Τσακίρη, μαζί με τον Πρόεδρο της ΠΟΣΙΠΥ κ. Θεόδωρο Χατζηπαναγιώτου και υπό την αιγίδα του ΠΙΣ για να συζητηθεί το θέμα της επίσπευσης εκκαθάρισης και της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.