ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ιατροτεχνολογικά: Σε άρση πίστωσης από σήμερα τα φαρμακεία Αττικής & Πειραιά - Τι απαντά ο ΕΟΠΥΥ

Την άρση της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ για την χορήγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, σκευασμάτων ειδικής διατροφής και αναλωσίμων υλικών, αποφάσισαν από σήμερα 1η Αυγούστου, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά.

Ιατροτεχνολογικά: Σε άρση πίστωσης από σήμερα τα φαρμακεία Αττικής & Πειραιά - Τι απαντά ο ΕΟΠΥΥ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Από την πλευρά της ωστόσο, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με επικεφαλής τους κ.κ. Σωτήρη Μπερσίμη και Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, δηλώνει πως οι ασφαλισμένοι, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα καθώς, υπάρχουν πάντα τα φαρμακεία του Οργανισμού, από τα οποία θα μπορούν να προμηθεύονται τα αναλώσιμά τους. Στόχος μας, είναι η άμεση και ασφαλής πρόσβαση των ασθενών στις αναγκαίες θεραπείες τους, τονίζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με έμφαση.

Τα θεσμικά Όργανα των δύο μεγαλύτερων Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας Αττικής και Πειραιά, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην κίνηση αυτή (της άρσης της πίστωσης), καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 7 μήνες, από την αρχή του χρόνου δηλαδή, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και κατά συνέπεια βιωσιμότητας πολλών φαρμακείων, όπως αναφέρουν.

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά, στις αρχές Ιουλίου, είχαν εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια προς την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς και οι ενέργειές του απέναντι στα μέλη τους, όπως είχαν αναφέρει «βρίσκονται εκτός των συμφωνηθέντων κατά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης του Ιανουαρίου που αφορά τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, τα αναλώσιμα του σακχαρώδους διαβήτη και τα σκευάσματα ειδικής διατροφής». «Παραμένουμε απλήρωτοι από την ημερομηνία της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης (Ιανουάριος 2017) μέχρι σήμερα, όταν εμείς έχουμε εκπληρώσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις μας προς τους προμηθευτές μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι φαρμακοποιοί.

Οι φαρμακοποιοί, εξηγούν ότι κατά τον έλεγχο των γνωματεύσεων που εκτελέσθηκαν στα φαρμακεία για τους δύο πρώτους μήνες, «απορρίπτονται γνωματεύσεις για λόγους που αφορούν δήθεν παραβάσεις βασιζόμενες στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία όμως δεν είχε ακόμη λειτουργήσει παρά τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κατά την υπογραφή της σύμβασης». Αναφέρουν επίσης, ότι σε αρκετά προϊόντα έχουν οριστεί τιμές αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους πολύ χαμηλότερες από τις χονδρικές τιμές με τις οποίες τα προμηθεύονται, γεγονός που οδηγεί σε αδυναμία χορήγησής τους.

Τι απαντά ο ΕΟΠΥΥ

Την ίδια ώρα ωστόσο που οι εκπρόσωποι των Συλλόγων αναφέρουν πως παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 7 μήνες, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, απαντά λέγοντας πως έχουν ήδη δρομολογηθεί οι πληρωμές για τους πρώτους 3 μήνες του 2017. Συγκεκριμένα, οι πληρωμές των φαρμακοποιών Αττικής για τον Ιανουάριο ανέρχονται στο 60% και για τον Φεβρουάριο στο 30% (έχουν ενταλματοποιηθεί). Για τους φαρμακοποιούς Πειραιά, οι πληρωμές του Ιανουαρίου αγγίζουν το 70% και του Φεβρουαρίου το 45%. Για το μήνα Μάρτιο, πληροφορίες από τον Οργανισμό, αναφέρουν πως θα γίνει πληρωμή εντός του Αυγούστου.

Πως κινούνται οι πληρωμές για τους φαρμακοποιούς της χώρας

Η πληρωμή για τους υπόλοιπους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας, κινείται σε καλύτερα πλαίσια. Ενδεικτικά, ο Ιανουάριος για το νομό Αχαΐας, κινείται στο 85%, για τα Δωδεκάνησα στο 96,5%, για την Ηλεία στο 77,5%, για τη Χίο στο 93% για το Ρέθυμνο στο 89%.

Αυτό που επισημαίνει ωστόσο η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, είναι το γεγονός, ότι πολλοί φαρμακοποιοί δεν αποδέχονται και δεν έχουν αποδεχθεί τις περικοπές που έχουν γίνει, με αποτέλεσμα να υπάρχει εμπλοκή και στις πληρωμές. Υπάρχει πάντα όμως, το δικαίωμα των ενστάσεων από την πλευρά των φαρμακοποιών, κίνηση που μπορούν να πραγματοποιήσουν, οι τελευταίοι, προκειμένου να προχωρούν και να τακτοποιούνται και οι πληρωμές, τονίζει η διοίκηση του Οργανισμού.

Σημαντικά μειωμένοι πάντως, εμφανίζονται οι χρόνοι στις πληρωμές για το φάρμακο, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας στα φαρμακεία, αναφέρει στο onMed η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Να σημειωθεί, ότι οι πληρωμές για το φάρμακο, δεν ξεπερνούν τις 50 ημέρες.

Διαβάστε ακόμη:

Τι συμβαίνει με τον ΕΟΠΥΥ; 7 μήνες απλήρωτοι οι φαρμακοποιοί για τα ιατροτεχνολογικά

Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής & Πειραιά: Συγκαλούν τα ΔΣ για τις πληρωμές των αναλωσίμων