ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Μπερσίμης στο onMed: Κανένας μη συμβασιοποιημένος πάροχος με τον ΕΟΠΥΥ το 2018

Κανένας μη συμβασιοποιημένος με τον ΕΟΠΥΥ πάροχος δεν θα πρέπει να υπάρχει ανά την επικράτεια μέχρι τέλος του έτους, σύμφωνα με την διοίκηση του Οργανισμού.

Μπερσίμης στο onMed: Κανένας μη συμβασιοποιημένος πάροχος με τον ΕΟΠΥΥ το 2018

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Αυτό τουλάχιστον έχει ως άμεσο και φιλόδοξο στόχο του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης, και πάνω σε αυτό το project εργάζεται νυχθημερόν.

«Επιθυμούμε την 1η Ιανουαρίου του 2018, να μην υπάρχει πάροχος στο κομμάτι της υγείας, που να μην έχει υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι όλοι κερδισμένοι, τόσο οι ίδιοι οι ασθενείς, οι πάροχοι αλλά και η δημόσια υγεία όπως και τα οικονομικά της υγείας φυσικά», δηλώνει στο onMed ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού της χώρας.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι συζητήσεις με τα Κέντρα Αποκατάστασης και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας για την παροχή και νέων υπηρεσιών, ενώ ο ΕΟΠΥΥ αναμένει γόνιμα αποτελέσματα τόσο με τους Οπτικούς - Οπτομέτρες όσο και με την Ειδική Αγωγή, πάντα στα πλαίσια συνυπευθυνότητας, όπως υπογραμμίζει. Αναφορικά με τις Ιδιωτικές Κλινικές, ο κ. Μπερσίμης αναφέρει πως οι συμβάσεις θα πρέπει να επικαιροποιηθούν.

Για όσους παρόχους υγείας δεν θα προσέλθουν στον διάλογο, ο επικεφαλής του Οργανισμού, τονίζει πως έτσι και αλλιώς, ισχύει από το νόμο, ένα παράλληλο καθεστώς για τρεις μήνες. Ωστόσο θα αρθεί μετά την πάροδο αυτής της «περιόδου χάρητος».

Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν πάντως για τους παρόχους της Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι είτε δεν προσήλθαν στον διάλογο, είτε αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο, καίτοι έχει εκδοθεί και το σχετικό πόρισμα από το υπουργείο Υγείας, ωστόσο ο κ. Μπερσίμης παρά την εμφανή δυσφορία του για τις συζητήσεις, δεν επιθυμεί να πάρει θέση. Το μόνο που γίνεται εμφανές -διακριτικά- από την κουβέντα μας, είναι το γεγονός ότι μεγάλο μερίδιο από τους παρόχους της Ειδικής Αγωγής, προκαλούν συχνά δαπάνη στο σύστημα.

Αναφορικά με την εξοικονόμηση που θα επιφέρουν στο σύστημα οι συμβάσεις με όλους τους παρόχους, ο κ. Μπερσίμης μας δίνει το εξής στοιχείο: η δαπάνη για τα αναλώσιμα του διαβήτη τα έτη 2016 και 2015, ανέρχονταν σε 90 εκατ. ευρώ και σήμερα έχουν μειωθεί στα 60 εκατ. ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι σίγουρα θα υπάρξει μία εξοικονόμηση της τάξης του 30% για τις περισσότερες κατηγορίες. Βεβαίως με την προϋπόθεση να μην πληγούν οι διαβητικοί αλλά και όλοι ασθενείς, και αυτό θα πρέπει να είναι το κυρίαρχο μέλημα της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, επαναλαμβάνει ο κ. Μπερσίμης.

Τέλος, αναφορικά με τους φαρμακοποιούς και το θέμα των πληρωμών των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναφέρει στο onMed, πως εμείς υλοποιήσαμε μία εξαιρετική σύμβαση τον περασμένο Ιανουάριο, επ' ωφελεία όλων: των ασφαλισμένων, των φαρμακοποιών αλλά και του Οργανισμού.

Και είναι εξαιρετική, σύμφωνα με τον Μπερσίμη για τους εξής λόγους: ο ασφαλισμένος προστατεύεται και δεν προπληρώνει ό,τι αγοράσει, τα φαρμακεία εξορθολογίζουν την όλη δαπάνη, αλλά ταυτόχρονα να σημειώσουμε πως έχουν αυξήσει και τον τζίρο τους κατά 2 εκατ. ευρώ το μήνα (συνολικά) και φυσικά ελέγχεται η ποιότητα. Όπως για παράδειγμα και στα διαγνωστικά, όπου λαμβάνουμε για πρώτη φορά μέτρα ελέγχου, με στόχο την προστασία του πολίτη.

Ο κ. Μπερσίμης παραδέχεται πάντως την καθυστέρηση που υπήρξε στο θέμα των πληρωμών των φαρμακοποιών (εντός του Αυγούστου ολοκληρώνεται η πληρωμή του Μαρτίου), η οποία ήταν αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου συστήματος εκκαθάρισης, ωστόσο αποκαθίσταται και μέσα στο φθινόπωρο, όπως επισημαίνει, ο Οργανισμός, θα είναι κανονικά εμπρόθεσμος.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΟΠΥΥ: Νέος ΕΚΠΥ στο τέλος του έτους, δια χειρός Σωτήρη Μπερσίμη

Μπερσίμης: Οι συμβάσεις βοηθούν τον πολίτη & το σύστημα - Κλείνει και η Ειδική Αγωγή

Αναλώσιμα & ιατροτεχνολογικά: Έξαλλος ο Λουράντος με τα εξοντωτικά rebate