ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Η ιατρική & ηθική δεοντολογία δεν θέτει περιορισμούς στα καθήκοντά μας

Για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους συμβεβλημένους γιατρούς καθώς εκκρεμεί ακόμη η εξόφληση του Μαρτίου, αλλά και για την Οδηγία αναφορικά με τις επισκέψεις και ιδιαίτερα τον χρόνο των ιατρικών επισκέψεων των ασθενών, αναφέρεται σε επιστολή της προς την διοίκηση του Οργανισμού, η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Η ιατρική & ηθική δεοντολογία δεν θέτει περιορισμούς στα καθήκοντά μας

Ο μόνος αρμόδιος να θέτει ιατρικούς κανόνες είναι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι, τονίζει η Ένωση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αναφορικά με το ωράριο, προσθέτοντας, πως «αυτό, αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά» και ότι «η Ιατρική Ηθική και Δεοντολογία, ως νόμος του κράτους, ΔΕ ΘΕΤΕΙ ΧΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΜΑΣ».

Αναλυτικά, η επιστολή της Ένωσης προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με την υπ’ Αρ. Πρωτ.: ΔΒ3 / ΟΙΚ. 35399 ανακοίνωση σας στις 22/8/2017, προσπαθήσατε να τροποποιήσετε (αντί να ανακαλέσετε) την προηγούμενη σχετική οδηγία σας. Θα επισημάνουμε τα εξής, σε εσάς, την υπόλοιπη διοίκηση και τους συνεργάτες σας, για να σας βοηθήσουμε να βγείτε εγκαίρως από την δύσκολη σας θέση:

Το ωράριο λειτουργίας ενός ιδιωτικού ιατρείου είναι ενδεικτικό (δεν εγείρει ουδεμία αξίωση εκ μέρους οιουδήποτε περί πιστής τηρήσεως του, με την υπαλληλική έννοια) και αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά. Επειδή αναφέρεστε σε «ωράριο εξυπηρέτησης ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ», θα πρέπει να είστε και σαφείς τι σημαίνει αυτό και τι θα συμβαίνει σε εξέταση των ασφαλισμένων ΕΚΤΟΣ του δηλωθέντος ωραρίου.

Για τον μέγιστο αριθμό ασθενών ανά εβδομάδα (και όχι ημερήσιο, που το αλλάξατε σε Μ.Ο.), υπήρχε στην αρχική μας σύμβαση και λόγω έντονων διαμαρτυριών από ασφαλισμένους, οι προκάτοχοι σας τροποποίησαν την κατανομή του πλαφόν. Θα σας παρακολουθήσουμε να κάνετε ενδεχομένως το ίδιο, όταν τα τηλέφωνα του Οργανισμού χτυπούν από οργισμένους ασφαλισμένους.

Σχετικά με τη μέση διάρκεια εξέτασης των δικαιούχων ΕΟΠΥΥ και τους «κανόνες ορθής άσκησης ιατρικής», θα θέλαμε να μας διαθέσετε ένα αντίγραφο αυτών των κανόνων, το οποίο όσο κι αν αναζητήσαμε στα Πανεπιστημιακά και Μεταπτυχιακά μας συγγράμματα δεν μπορέσαμε να βρούμε. Επισημαίνουμε ότι η ορθή άσκηση της Ιατρικής Επιστήμης καθορίζεται ως προς τον χρόνο από τον ιατρό, ώστε να είναι αποτελεσματικός στο έργο του και όχι από οποιοδήποτε άλλο κριτήριο, πολύ περισσότερο χρονικό, όσο και αν αυτό ευνοεί στατιστικώς τον ασφαλιστικό οργανισμό.

Τόσο ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, όσο και ο Πρόεδρος του ΠΙΣ που μετέχει στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, ως ιατροί θα σας διαβεβαιώσουν πόσο σφάλλετε να επικαλείστε ανύπαρκτους «κανόνες». Ο μόνος αρμόδιος να θέτει ιατρικούς κανόνες είναι ο ΠΙΣ και οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι. Η Ιατρική Ηθική και Δεοντολογία, ως νόμος του κράτους, ΔΕ ΘΕΤΕΙ ΧΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΜΑΣ.

Σας καλούμε λοιπόν εκ νέου να αποσύρετε τις (ολοένα και πιο ασαφείς) οδηγίες σας. Οι ιατροί είναι στο πλευρό σας, όσο όμως δεν δέχονται εμπαιγμό και συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε επιστήμονες. Η Υγεία των ασφαλισμένων είναι ήδη σε καλά χέρια όπως αβίαστα αποδεικνύεται από την έως τώρα πρακτική με το παρόν σύστημα των συμβεβλημένων ιατρών.

Y.Γ. Για να μιλήσουμε με την γλώσσα των αριθμών που κατέχετε σαφώς καλύτερα από εμάς (όσο και την ορθή ιατρική πρακτική την γνωρίζουν σαφώς καλύτερα οι ιατροί), ο Σεπτέμβριος έφτασε σχεδόν και ακόμα ο ΕΟΠΥΥ πασχίζει να εξοφλήσει τις επισκέψεις Μαρτίου... σε απλά μαθηματικά αυτό συνιστά ληξιπρόθεσμες οφειλές 2μηνών και πλέον...»

Διαβάστε ακόμη:

Ήρθε η ώρα του «Μεγάλου Αδελφού» και στους γιατρούς;

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Έρχονται λουκέτα ιατρείων & ιδιωτικές εξετάσεις - Προφανώς τους βολεύει...