ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Υπ. Υγείας: Μας συγχωρείτε, κάναμε λάθος για τον ΕΟΠΥΥ... Δεν υποβαθμίζεται & παραμένει στον Πολάκη

Σε λάθος από τη Νομική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας αποδίδεται η υποβάθμιση του ρόλου του ΕΟΠΥΥ στο νέο οργανόγραμμα, του Οργανισμού του υπουργείου.

Υπ. Υγείας: Μας συγχωρείτε, κάναμε λάθος για τον ΕΟΠΥΥ... Δεν υποβαθμίζεται & παραμένει στον Πολάκη

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Αυτό αναφέρουν επίσημα οι άνθρωποι του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Ο ΕΟΠΥΥ δεν υποβαθμίζεται και ο πρόεδρός του κ. Σωτήρης Μπερσίμης διατηρεί τα καθήκοντά του αλώβητα, καθώς δεν πρόκειται να αντικατασταθεί από τον… αυξημένο ρόλο της Διεύθυνσης Οικονομικής Εποπτείας του υπουργείου Υγείας, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει το γραφείο τύπου του υπουργείου Υγείας. Φυσικά ακριβώς επειδή έχει εκδοθεί ΦΕΚ για την αναδιάρθρωση του Οργανισμού του υπουργείου Υγείας, και επειδή έχει γίνει λάθος από τις νομικές υπηρεσίες της Αριστοτέλους, θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα, ώστε ο καθένας να γνωρίζει ποιος είναι ο ρόλος του.
Και πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε και ο κ. Μπερσίμης να γνωρίζει που βαδίζει και ποιες είναι οι αρμοδιότητές του.
Πάντως αυτό που ίσχυε και μέχρι σήμερα, είναι ότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αποφάσιζε και στη συνέχεια ενέκρινε το υπουργείο Υγείας ως εποπτεύων φορέας.

Πάντως φαίνεται ότι ο τίτλος του onMed το πρωί της Παρασκευής «Το υπ. Υγείας πέθανε, ζήτω το νέο υπουργείο: Νέος Οργανισμός & αναβαθμίσεις τμημάτων», φαίνεται ότι ήταν μάλλον προφητικός.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα πάντως, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι «η οργάνωση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, δεν επηρεάζεται, καθώς η Διοίκησή του εξακολουθεί να έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα της εύρυθμης και αποτελεσματικής διεύθυνσης ενώ το υπουργείο Υγείας διατηρεί το ρόλο της πολιτικής και διαχειριστικής εποπτείας του».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, έχει ως εξής:

«Σε απάντηση δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου για υποτιθέμενες αλλαγές αρμοδιοτήτων του ΕΟΠΥΥ που δήθεν προκύπτουν από το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Υγείας, αποσαφηνίζονται τα κάτωθι:

1. Οι αρμοδιότητες και οι ρυθμίσεις που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ καθορίζονται με νόμους που ψηφίζει η Ελληνική Βουλή. Τις διατάξεις αυτές δεν μπορεί να τις αναιρέσει κανένα Προεδρικό Διάταγμα και φυσικά δεν υπάρχει πρόθεση να τροποποιηθούν οι σχετικές ρυθμίσεις.

2. Το ΠΔ του Οργανισμού του υπουργείου Υγείας αφορά στην εσωτερική διάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου και στις σχέσεις των υπηρεσιών μεταξύ τους και με την πολιτική ηγεσία. Δεν μπορεί να αφορά στις αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ.

3. Το Τμήμα Εποπτείας και Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα υπαγόταν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επειδή, όμως, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του ΕΟΠΥΥ είναι ευρύτερες ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κρίθηκε σκόπιμο το συγκεκριμένο Τμήμα να είναι αυτόνομο με την έννοια ότι δεν θα ανήκει σε άλλη διεύθυνση, γενική διεύθυνση ή γενική γραμματεία, αλλά απευθείας στον Υπουργό ή στον αναπληρωτή Υπουργό (αναλόγως σε ποιόν θα ανήκει η αρμοδιότητα σύμφωνα με την Απόφαση του Πρωθυπουργού.) Διευκρινίζεται ότι η συλλογική πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας είναι η αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ να παραμείνει στον αναπληρωτή Υπουργό, όπως μέχρι σήμερα.

Επισημαίνεται ότι ενδεχόμενη ανάγκη αποσαφήνισης ή αναδιατύπωσης των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Εποπτείας και Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, εάν προκύψει, θα αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ και τις υπηρεσίες του.

Επί της ουσίας, λοιπόν η οργάνωση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, δεν επηρεάζεται, καθώς η Διοίκησή του εξακολουθεί να έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα της εύρυθμης και αποτελεσματικής διεύθυνσης ενώ το υπουργείο Υγείας διατηρεί το ρόλο της πολιτικής και διαχειριστικής εποπτείας του».

Ο ΕΟΠΥΥ αν και 5χρονος, πολύ ισχυρός

Να θυμίσουμε, ότι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποτελεί σήμερα έναν φορέα παροχής υπηρεσιών περίθαλψης για το σύνολο σχεδόν του ελληνικού λαού και τον μεγαλύτερο ίσως ασφαλιστικό Οργανισμό της Ευρώπης.

Συστάθηκε με τον Νόμο 3918/2011 και ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Ιανουαρίου 2012. Ειδικότερα, ο ΕΟΠΥΥ προήλθε από συνένωση των Κλάδων Υγείας των Ταμείων: ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, Οίκος Ναύτου, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και Λιμενικό.

Το προβληματικό και λάθος (;) άρθρο

Ας δούμε παρακάτω, το προβληματικό άρθρο, που είναι το άρθρο 12, σύμφωνα με το οποίο δημιουργείται Διεύθυνση Οικονομικής Εποπτείας Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, στην οποία ιδρύεται τμήμα Οικονομικής Οργάνωσης και Προϋπολογισμού Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το οποίο όπως παραδέχεται το ίδιο το υπουργείο Υγείας θα δθιορθωθεί. Βεβαίως, επαναλαμβάνουμε θα πρέπει να δούμε τι θα διορθωθεί.

- Παροχή κατευθύνσεων προς τον ΕΟΠΥΥ για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του, σύμφωνα με το Μ.Π.Δ.Σ. (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής).

- Έλεγχος της εγκυρότητας και αξιοπιστίας του σχεδίου που υποβάλλεται για την κατάρτιση του Μ.Π.Δ.Σ., και η μέριμνα για την ευθυγράμμιση των στόχων δημοσιονομικής πολιτικής με τους στόχους που τίθενται μέσω του σχεδίου του Προϋπολογισμού του

- Διασφάλιση της έγκαιρης επεξεργασίας και κωδικοποίησης του προσχεδίου Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις Εγκυκλίους και Οδηγίες που εκδίδονται από το Υπουργείο Οικονομικών και το Γ.Λ.Κ.

- Έγκριση και η τροποποίηση του Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και η διασφάλιση ότι ευθυγραμμίζεται με το Μ.Π.Δ.Σ. και τις Εγκυκλίους και Οδηγίες που εκδίδονται από το Υπουργείο Οικονομικών και το Γ.Λ.Κ.

- Μελέτη, επεξεργασία, επιμέλεια καθιέρωσης γενικών κανόνων που αφορούν στους διαχειριστικούς κανονισμούς και στη λογιστική οργάνωση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ καθώς και η παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων για την εφαρμογή αυτών.

- Παρακολούθηση της οικονομικής διαχείρισης του ΕΟΠΥΥ και η καθοδήγησή του για τη δημιουργία υγιών συστημάτων και διαδικασιών οικονομικής διαχείρισης και συμμόρφωσής του με αυτά.

- Σύναψη Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ., με στόχο την ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού του και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

- Παρακολούθηση των μηνιαίων και τριμηνιαίων στόχων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και σε περίπτωση που εκτιμάται ότι θα υπάρξει υπέρβαση αυτών θα μεριμνά εγκαίρως και θα προτείνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

- Παρακολούθηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ

- Εποπτεία της τήρησης του Μητρώου Δέσμευσης από τον ΕΟΠΥΥ

- Παρακολούθηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ

- Πρόταση επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ με τη διαδικασία προκαταβολών μέσω αιτήματος της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών.

- Έγκριση επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ σε εκτέλεση του Προϋπολογισμού του με χρηματικά εντάλματα.

- Παρακολούθηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΕΟΠΥΥ σε τακτική (τριμηνιαία/μηνιαία) βάση.
- Έλεγχος της εγκυρότητας και αξιοπιστίας των υποβαλλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ οικονομικών στοιχείων.

- Συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιονομικών Αναλύσεων και Αναφορών για την κατάρτιση αναφορών για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

- Συνεργασία με το Τμήμα Προϋπολογισμού για την κατάρτιση αναφορών για τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό.

- Η διανομή εγκαίρως εγκυκλίων για την οικονομική διαχείριση του ΕΟΠΥΥ

Οι αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, στο άρθρο 30 του ΠΔ για το νέο Οργανισμό προβλέπεται πως συστήνεται Υπουργείο Υγείας Αυτοτελές Τμήμα Εποπτείας και Ανάπτυξης λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Οι αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Τμήματος Εποπτείας Ανάπτυξης και Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ είναι οι ακόλουθες:

- Η διοικητική εποπτεία του ΕΟΠΥΥ όσον αφορά στην οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών του και στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για την ασφάλιση υγείας στον τομέα των παροχών Υγείας.

- Η έγκριση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, μετά από πρόταση του ΕΟΠΥΥ και η τροποποίηση αυτού.

- Η κατάρτιση του οργανισμού του ΕΟΠΥΥ και η σύσταση οργανικών θέσεων μετά από πρόταση του Οργανισμού.

- Η εισήγηση για τον καθορισμό του ύψους αμοιβής και του αριθμού επισκέψεων των συμβεβλημένων ιατρών/οδοντιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ.

- Η εισήγηση για τη ρύθμιση της ελεγκτικής διαδικασίας των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών παρόχων.

- Η μέριμνα για τη σύσταση Επιτροπών στον ΕΟΠΥΥ.

- Ο καθορισμός των επιτρεπόμενων ορίων δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τις προς αυτόν παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους, ανά κατηγορία παρεχόμενης υπηρεσίας.

- Ο καθορισμός καταλόγου παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου.

- Η διαχείριση θεμάτων συνταγογράφησης φαρμάκων.

- Η διαχείριση θεμάτων ηλεκτρονικής καταχώρησης συνταγών.

Το Τμήμα Εποπτείας καθορίζει, επίσης, τα ελάχιστα ποσοστιαία όρια συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών, οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ της 9ης Οκτωβρίου για τις αλλαγές του νέου Οργανισμού του υπ. Υγείας, που περιλαμβάνουν και τον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε ακόμη:

Το υπ. Υγείας πέθανε, ζήτω το νέο υπουργείο: Νέος Οργανισμός & αναβαθμίσεις τμημάτων