ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Με δηλώσεις εναντίωσης κατά του συμψηφισμού του clawback απαντούν οι γιατροί

Αιχμηρά βέλη κατά της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ εξαπολύει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, η Ένωση των συμβεβλημένων γιατρών του Οργανισμού αναφορικά με το τελεσίγραφο του συμψηφισμού του clawback του εργαστηριακού και κλινικοεργαστηριακού τομέα, το οποίο χαρακτηρίζει αδιανόητο.

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Με δηλώσεις εναντίωσης κατά του συμψηφισμού του clawback απαντούν οι γιατροί

Παράλληλα, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έχει επιδώσει ήδη εξώδικη διαμαρτυρία προβλέποντας την εκβιαστική απαίτηση του Οργανισμού για είσπραξη και συμψηφισμό του clawback με επιβεβλημένη αμεσότητα, προσθέτοντας, πως όσοι γιατροί απορρίπτουν τον συμψηφισμό οφείλουν να καταθέσουν δήλωση εναντίωσης στην τοπική Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ.

«Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε τον απόλυτο παραλογισμό στην εφαρμογή αιφνιδιαστικών αποφάσεων και τελεσιγράφων από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, χωρίς καμία επεξεργασία ή μελέτη του αντίκτυπου που έχουν σε ιατρούς και ασθενείς», τονίζει η Ένωση και συνεχίζει:

«Την Τετάρτη το πρωϊ αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε η υποχρέωση των ιατρών του εργαστηριακού τομέα για αποδοχή αναγκαστικού συμψηφισμού για το clawback με προθεσμία 3 (?) ημερών και παραίτηση από οποιαδήποτε άλλη αξίωση και ένδικο μέσο, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων υπερημερίας.

Πρόκειται για την επιβολή του clawback δηλαδή της καταναγκαστικής είσπραξης του λογαριασμού για την περίθαλψη του Έλληνα ασφαλισμένου από την τσέπη των ιατρών. Όταν ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεν φτάνει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες τους σε υπηρεσίες διάγνωσης και πρόληψης, το φέσι «φορτώνετα» στους ιατρούς. Δεν φτάνουν όλα τα καταναγκαστικά μέτρα, η ατέλειωτη στάση πληρωμών, οι υποκοστολογήσεις, οι εκπτώσεις, ο ΕΦΚΑ, η υπερφορολόγηση, κλπ έρχεται και ο συμψηφισμός να εξανεμίσει ότι έχει απομείνει από την αξιοπρέπεια του Έλληνα ιατρού που επιλέγει να παραμείνει στην πατρίδα και να παλέψει σκληρά για την επιβίωσή του.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έχει επιδώσει ήδη εξώδικη διαμαρτυρία προβλέποντας την εκβιαστική απαίτηση του Οργανισμού για είσπραξη και συμψηφισμό του clawback με επιβεβλημένη αμεσότητα.
Οι συνάδελφοι που απορρίπτουν τον συμψηφισμό οφείλουν να καταθέσουν την ακόλουθη δήλωση εναντίωσης στην τοπική Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ, η οποία συνετάχθη απο τον νομικό σύμβουλο της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, κο Αχιλλέα Παπουτσάκη :

Η Δήλωση Εναντίωσης αναλυτικά, έχει ως εξής:

ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗΣ

Του ιατρού …….

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Σε απάντηση μηνύματος, που έλαβα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της υπηρεσίας σας περί συμψηφισμού απαιτήσεών μου ετών 2012-2015 με δήθεν οφειλές μου από clawback και rebate ετών 2013-2015, σας δηλώνω τα εξής:

1. Κατ’αρχήν αρνούμαι την νομιμότητα των θεσμών clawback και rebate καθώς έρχονται σε αντίθεση με διατάξεις συνταγματικής και υπερνομοθετικής ισχύος και επιφυλάσσομαι ρητώς του δικαιώματός μου να προσβάλω δικαστικώς κάθε σχετική χρέωσή μου.

2. Επικουρικώς επάγομαι, ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορείτε να προβάλετε σε συμψηφισμό δήθεν οφειλές μου από clawback και rebate, διότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις συμψηφισμού και ειδικότερα: (α) οι δήθεν οφειλές από clawback και rebate δεν προκύπτουν μετά από τελική εκκαθάριση των υποβολών, ώστε να καταστεί οριστική (β) σε κάθε περίπτωση δεν παρατίθεται ο τρόπος υπολογισμού των ποσών από clawback και rebate ούτε τα οικονομικά μεγέθη, που είναι κρίσιμα για τον υπολογισμό τους και έτσι καθίσταται αντικειμενικά αδύνατη η επαλήθευσή τους, (γ) στις απαιτήσεις μου περιλαμβάνονται και τόκοι υπερημερίας, που γεννώνται εκ του νόμου, τους οποίους η υπηρεσία σας παρά το νόμο δεν έχει συνυπολογίσει.

Για τους λόγους αυτούς σας δηλώνω, ότι αρνούμαι την νομιμότητα και βασιμότητα των χρεώσεων εις βάρος μου ποσών από clawback και rebate και συνακόλουθα τον επιχειρούμενο από εσάς συμψηφισμό αυτών έναντι των απαιτήσεών μου και σας καλώ, όπως μου καταβάλετε άμεσα τις προ πολλού ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις μου.

Με εκτίμηση

Ο Ιατρός».

Διαβάστε ακόμη:

Οικονόμου: Ζητάμε την οικονομική αυτοτέλεια του ΕΟΠΥΥ - Ο ΣΥΡΙΖΑ την υπονομεύει



Υπ. Υγείας: Μας συγχωρείτε, κάναμε λάθος για τον ΕΟΠΥΥ... Δεν υποβαθμίζεται, παραμένει στον Πολάκη