ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Μπαργιώτας: Ο ΕΟΠΥΥ χάνει την αυτονομία του - Ποια η βαθύτερη σκοπιμότητα;

Την αντίδρασή του για το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ χάνει την αυτονομία του, εκφράζει ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη κ. Κώστας Μπαργιώτας, προσθέτοντας, πως «εντελώς αιφνιδιαστικά με πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα (121, ΦΕΚ 148/Α 9.10.2017) συστήνεται εντός του Υπουργείου Υγείας Αυτοτελές Τμήμα Εποπτείας Ανάπτυξης και Λειτουργίας ΕΟΠΥΥ με πολλές, σοβαρές αρμοδιότητες». 

Μπαργιώτας: Ο ΕΟΠΥΥ χάνει την αυτονομία του - Ποια η βαθύτερη σκοπιμότητα;

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε Τμήμα του Υπουργείου Υγείας, καθώς οι περισσότερες εγκρίσεις θα περνούν εφεξής από τον Υπουργό, ενώ έως σήμερα οι αποφάσεις λαμβάνονταν με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ και στη συνέχεια απλώς επικυρώνονταν από τον Υπουργό, επισημαίνει ο βουλευτής και συνεχίζει:

«Η απόλυτη αποδυνάμωση του ΕΟΠΥΥ αλλάζει το ρόλο για τον οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο Οργανισμός επρόκειτο να εξελιχθεί σε μία απολύτως αυτόνομη μονάδα, διοικητικά και οικονομικά. Θα μετατρεπόταν σε μονοψώνιο και θα είχε τη δυνατότητα να ασκεί πίεση στην αγορά για τις τιμές, αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών που θα αγόραζε. Η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει διοικητικά και οικονομικά τον ΕΟΠΥΥ, τον αποδυναμώνει, μετακυλίοντας βασικές του αρμοδιότητες στον Υπουργό Υγείας, καθιστώντας τον όργανο χωρίς καμία δύναμη και επιρροή. Σημειωτέον ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει τέτοια συγκεντρωτική, διαρθρωτική λειτουργία σε Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Ο κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 30 Οκτωβρίου. Τα ερωτήματα είναι τα ακόλουθα:

1) Ήταν οι δραστικές αλλαγές σε γνώση του Προέδρου και του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ; Προηγήθηκε ενημέρωση-διαβούλευση; Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο σχέδιο για την εξέλιξη του ΕΣΥ; Πως θα εξελιχθεί η ΠΦΥ με τη μετατροπή του ΕΟΠΠΥ και την διαφαινόμενη αποτυχία των ΤοΜΥ;

2) Ποια η σκοπιμότητα των αλλαγών; Είναι ο απόλυτος συγκεντρωτισμός η ενδεδειγμένη λύση στα προβλήματα λειτουργίας του Οργανισμού; Θα υπάρξουν λόγω των αλλαγών περαιτέρω καθυστερήσεις σε πληρωμές παρόχων και σε εξυπηρετήσεις ασφαλισμένων;

Θα υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι πια δεν θα υπάρχει αντικείμενο για πολλά τμήματα του Οργανισμού;

Διαβάστε ακόμη:

Οικονόμου: Ζητάμε την οικονομική αυτοτέλεια του ΕΟΠΥΥ - Ο ΣΥΡΙΖΑ την υπονομεύει



Υπ. Υγείας: Μας συγχωρείτε, κάναμε λάθος για τον ΕΟΠΥΥ... Δεν υποβαθμίζεται, παραμένει στον Πολάκη