ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Για ποιο λόγο δεν τιμολογείται από τον ΕΟΠΥΥ η εξέταση θρομβοφιλίας;

Στη μη τιμολόγηση από τον ΕΟΠΥΥ της εξέτασης της θρομβοφιλίας με αποτέλεσμα το κόστος της να καλύπτεται εξολοκλήρου από τον ασθενή, αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι τομεάρχες Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου.

Για ποιο λόγο δεν τιμολογείται από τον ΕΟΠΥΥ η εξέταση θρομβοφιλίας;

Η εξέταση για την πιστοποίηση της θρομβοφιλίας, ανωμαλίας στην πήξη του αίματος, είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη, ειδικά για τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία για τον εκτιμώμενο αριθμό πολιτών που πραγματοποιούν τη συγκεκριμένη εξέταση και εάν πρόκειται να τιμολογηθεί από τον ΕΟΠΥΥ ώστε να καλύπτεται μέρος των εξόδων εδικά για τους ασθενείς που την έχουν απόλυτη ανάγκη - όπως όσοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο - αλλά και για τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδιά.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η θρομβοφιλία αποτελεί ανωμαλία στην πήξη του αίματος, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης. Τέτοιου είδους ανωμαλίες πιστοποιούνται στο 50% των ατόμων που εμφανίζουν θρομβωτικό επεισόδιο. Η εξέταση για την πιστοποίηση της θρομβοφιλίας είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη, ειδικά για τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά. Μέχρι σήμερα η εξέταση αυτή πραγματοποιείται σε δύο δημόσια νοσοκομεία στην Αθήνα, στο Λαϊκό και στο Ιπποκράτειο.

Το πρόβλημα είναι όμως πως το κόστος για την παραπάνω εξέταση καλείται να το καλύψει εξολοκλήρου ο ασθενής είτε νοσηλεύεται είτε είναι εξωτερικός ασθενής καθώς η συγκεκριμένη εξέταση δεν έχει τιμολογηθεί από τον ΕΟΠΥΥ.

Βάσει των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία για τον εκτιμώμενο αριθμό πολιτών που πραγματοποιούν την άνω εξέταση; Επίσης, υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία για τον αριθμό των θρομβοφιλικών στην Ελλάδα;

2. Είναι στις προθέσεις του να τιμολογηθεί η εξέταση για την ανίχνευση θρομβοφιλίας από τον ΕΟΠΥΥ ώστε να καλύπτεται μέρος των εξόδων εδικά για τους ασθενείς που την έχουν απόλυτη ανάγκη - όπως όσοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο - αλλά και για τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδιά;»

Διαβάστε ακόμη:

Αποβολή: Πού οφείλεται η πρόωρη διακοπή της εγκυμοσύνης