ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ξανθός: Η κοσμογονία του ΕΟΠΥΥ - Ασκεί πολιτική υγείας & ανακουφίζει την κοινωνία

Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας σημαντικότατος φορέας που μπορεί να συνεισφέρει μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό με τις ασφαλιστικές εισφορές που διαχειρίζεται στην αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα. Δεν είναι άλλο μαγαζί, είναι ένας φορέας που ασκεί πολιτική υγείας.

Ξανθός: Η κοσμογονία του ΕΟΠΥΥ - Ασκεί πολιτική υγείας & ανακουφίζει την κοινωνία

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κων. Μπαργιώτα, προσθέτοντας πως «ο Οργανισμός αγοράζει υπηρεσίες υγείας, αλλά στα πλαίσια μιας στρατηγικής και μιας πολιτικής που χαράζει η πολιτεία, δηλαδή το Υπουργείο. Γίνεται μια κοσμογονία αυτό τον καιρό όσον αφορά τη λειτουργία και τη δομή και την οργάνωση του ΕΟΠΥΥ, εκκαθαρίζονται στο 100% οι δαπάνες μέσα από ένα σύστημα τυχαιοποιημένων ελέγχων που διεξάγονται σε ένα ποσοστό των δειγμάτων και των υποβολών που γίνονται».

Και συνέχισε ο υπουργός Υγείας:

Πιο δημοκρατικός ο ΕΟΠΥΥ

«Η συγκρότηση και η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και οι αρμοδιότητές του έχουν καθοριστεί με το νόμο 3918/11, αυτός δεν έχει αλλάξει ούτε κατά ένα κόμμα, ή μάλλον αλλάξαμε ορισμένα πράγματα. Δηλαδή κάναμε πιο δημοκρατική τη διοίκησή του. Και προβλέψαμε την εκπροσώπηση ως τακτικό μέλος του Δ.Σ. του εκπροσώπου των εργαζομένων, του αιρετού εκπροσώπου των εργαζομένων του φορέα κάτι το οποίο δεν υπήρχε μέχρι τώρα.

Και οι τρεις κρίσιμες και βασικές αρμοδιότητες του Υπουργείου σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ , που ήταν η έγκριση του προϋπολογισμού, η έγκριση του ενιαίου κανονισμού παροχών υγείας, του ΕΚΠΥ, και η έγκριση του οργανισμού του ΕΟΠΥΥ υπήρχαν και στο προηγούμενο προεδρικό διάταγμα. Δεν άλλαξε τίποτα.

...Με την ρύθμιση αυτή την οποία κάναμε, στην ουσία ενισχύεται η πολιτική, οργανωτική και διοικητική εποπτεία του ΕΟΠΥΥ και αναβαθμίζεται ο ρόλος του. Πριν η εποπτεία του ΕΟΠΥΥ ήταν στην αρμοδιότητα ενός τμήματος που ανήκε στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Ο ΕΟΠΥΥ δεν ασχολείται μόνο με την πρωτοβάθμια φροντίδα. Έχει και νοσοκομειακή περίθαλψη στην εποπτεία του και αποκατάσταση και ένα μεγάλο εύρος παροχών που προφανώς δεν περιορίζονται μόνο στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Εκεί λοιπόν που στην ουσία την εποπτεία την ασκούσε ένα τμήμα μιας διεύθυνσης τώρα την ασκεί ένα αυτοτελές τμήμα που είναι υπό την εποπτεία του υπουργού».

Στο τέλος του χρόνου, δεν θα έχει ληξιπρόθεσμα

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Ξανθός, επεσήμανε:

«Ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε με προίκα 2,2 δις χρέη. Αυτό τον είχε ναρκοθετήσει εξ’αρχής και είχε περιορίσει την παρέμβασή του, τη δυνατότητα παρέμβασής του ως μονοψώνιο . Ο Οργανισμός αυτήν την περίοδο κάνει μία μεγάλη προσπάθεια συμψηφισμού οφειλών, κλείνει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του και δεν θα παράγει πλέον από το τέλος του χρόνου ληξιπρόθεσμα χρέη.

Και ήδη έχουμε πετύχει μια σημαντική κανονικότητα στις πληρωμές. Το ξέρουν πάρα πολύ καλά αυτό οι ιδιώτες πάροχοι και οι φαρμακοποιοί και οι υπόλοιποι. Είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν η κανονικότητα. Σπάνια υπερβαίνει τους 3 με 4 μήνες και φυσικά ο ΕΟΠΥΥ έχει ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό, με πάνω από περίπου 200 εργαζόμενους, που έχουν μεταφερθεί από τον ΕΦΚΑ επειδή ακριβώς τώρα πια ο ΕΟΠΥΥ ανέλαβε και το ρόλο της εκκαθάρισης των υποβολών που κάνουν οι ασφαλισμένοι προς τον ΕΟΠΥΥ.

Το κοινωνικό προφίλ του ΕΟΠΥΥ

Επίσης έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα στο κομμάτι της ανακούφισης των πολιτών. Από 1/1/17 έχει κάνει συλλογική σύμβαση με πάρα πολλούς προμηθευτές και αντί να πηγαίνει ο πολίτης να αγοράζει το υγειονομικό υλικό, τα σκευάσματα διατροφής, τα επιθέματα, ότι άλλο εν πάση περιπτώσει απαιτεί η νόσος του, από την τσέπη του και στη συνέχεια να υποβάλει τη δαπάνη για να αποζημιωθεί εκ των υστέρων, γίνεται απευθείας σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με προμηθευτές, με φαρμακεία, και ο πολίτης δεν επιβαρύνεται από την προπληρωμή. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντική ανακουφιστική παρέμβαση για την κοινωνία.
Και όσον αφορά το θέμα της απόδοσης των εισφορών από τον ΕΦΚΑ προς τον ΕΟΠΥΥ, πέρσι έγινε στο 90% και φέτος έχουμε συμφωνήσει με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, ότι θα αποδοθεί στο 100%, δηλαδή θα φτάσει τα 4,5 περίπου δις η απόδοση των εισφορών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων».

Διαβάστε ακόμη:

Για ποιο λόγο δεν τιμολογείται από τον ΕΟΠΥΥ η εξέταση θρομβοφιλίας;

Μπαργιώτας: Ο ΕΟΠΥΥ χάνει την αυτονομία του - Ποια η βαθύτερη σκοπιμότητα;



Οικονόμου: Ζητάμε την οικονομική αυτοτέλεια του ΕΟΠΥΥ - Ο ΣΥΡΙΖΑ την υπονομεύει

Υπ. Υγείας: Μας συγχωρείτε, κάναμε λάθος για τον ΕΟΠΥΥ... Δεν υποβαθμίζεται, παραμένει στον Πολάκη