ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Πού θα λειτουργήσουν τα νέα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Ίδρυση νέων φαρμακείων και σύναψη νέων συμβάσεων με γιατρούς σχεδιάζει ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να βελτιώσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

Πού θα λειτουργήσουν τα νέα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Σωτήρη Μπερσίμη, φέτος αναμένεται και ο νέος Ενιαίος Κανονισμών Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).

Σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη, σχεδιάζεται η ίδρυση νέων φαρμακείων του Οργανισμού και η μετεγκατάσταση των υφιστάμενων σε άλλα κτίρια.

Το πρώτο τρίμηνο του 2018 θα λειτουργήσουν δύο ακόμη φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ένα στο Περιστέρι και ένα στο Καματερό, ενώ θα προστεθούν στο δυναμικό του Οργανισμού 50 φαρμακοποιοί.

Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων συμβάσεων, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, ενώ αναμένεται και ο νέος ΕΚΠΥ (Ενιαίος Κανονισμών Παροχών Υγείας).

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ σημειώνει ότι οι πληρωμές προς τον δημόσιο τομέα παρουσίασαν αύξηση το 2017 περίπου κατά 500%, σε σχέση με το 2015.

Συνολικά, τη διετία 2016-2017 καταβλήθηκαν περισσότερα από 7,5 δισ. ευρώ στους ιδιώτες παρόχους, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού κατά 75% - από περίπου 2 δισ. στις αρχές του 2016, σε λιγότερα από 500 εκατ. σήμερα.

Αντίστοιχα, οι πληρωμές προς τον δημόσιο τομέα ανήλθαν σε περίπου 750 εκατ. ευρώ το 2017, έναντι περίπου 150 εκατ. ευρώ το 2015, με τον ΕΟΠΥΥ πλέον να αντιμετωπίζει ισότιμα τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε ότι αφορά τις πληρωμές, τονίζει ο κ. Μπερσίμης.

Υπογραμμίζει ότι «η εικόνα του Οργανισμού έχει αλλάξει στο εσωτερικό, καθώς, όλοι οι πάροχοι πληρώνονται στην ώρα τους».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι φαρμακοποιοί πληρώνονται εντός 60 ημερών, οι φαρμακευτικές εταιρίες και οι λοιποί ιδιώτες πάροχοι εντός 90 ημερών, ενώ «προτεραιότητα της διοίκησης είναι άμεσα όλοι οι πάροχοι να αποζημιώνονται εντός 60 ημερών».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι η εικόνα του Οργανισμού έχει βελτιωθεί στο εξωτερικό με αποτέλεσμα η Ελβετία να δέχεται περιστατικά ασθενών για νοσηλείες χωρίς προπληρωμή. Σημειώνεται ότι η Ελβετία είχε βάλει τον ΕΟΠΥΥ στη «μαύρη λίστα» με αποτέλεσμα για να νοσηλευθεί εκεί κάποιος έπρεπε πρώτα να καταβληθεί η σχετική δαπάνη και στη συνέχεια να γίνει η νοσηλεία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Σ. Μπερσίμης: Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 500 εκατ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα