ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Έλεγχος και στις γνωματεύσεις - Άμεσες προσλήψεις 215 γιατρών & φαρμακοποιών

Ένα νέο έργο υλοποιεί ο ΕΟΠΥΥ από χθες, το οποίο αφορά στην ενεργοποίηση των ορίων έκδοσης και εκτέλεσης ηλεκτρονικών γνωματεύσεων παροχών σε ασφαλισμένους.

ΕΟΠΥΥ: Έλεγχος και στις γνωματεύσεις - Άμεσες προσλήψεις 215 γιατρών & φαρμακοποιών

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Στόχος και πάλι της διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, είναι αφενός να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι και αφετέρου, να υπάρξει πλήρης έλεγχος των γιατρών και όλου του συστήματος. Παράλληλα, το νέο σύστημα, σηματοδοτεί και εξοικονόμηση εργατοωρών, καθώς αναμένεται άμεσα να καταργηθεί ο ελεγκτής γιατρός, επομένως σημαίνει κατάργηση σταδιακά και της γραφειοκρατίας.

Αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα, μέχρι χθες για την ακρίβεια, ήταν ο έλεγχος μόνο των εκτελέσεων και όχι των γνωματεύσεων, ενώ με το νέο εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα που θέτει σε ισχύ ο ΕΟΠΥΥ, πλέον η δαπάνη παρακολουθείται από την πηγή, από μηδενική βάση δηλαδή.

Ειδικότερα, στην εφαρμογή έκδοσης ηλεκτρονικών γνωματεύσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για παροχές ασφαλισμένων, ενσωματώθηκε εξελιγμένο σύστημα ελέγχου, το οποίο παρακολουθεί τη δαπάνη ανά Α.Μ.Κ.Α. σε σχέση με τα ανώτερα όρια αποδιδόμενων παροχών ανά είδος παροχής και διάρκεια ισχύος που καθορίζει ο ΕΚΠΥ (ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας) του ΕΟΠΥΥ.

Σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων που θέτει ο Ε.Κ.Π.Υ., ο ιατρός λαμβάνει πληροφόρηση κατά τη διάρκεια της συνταγογράφησης, μέσω μηνυμάτων και επιλογών στην οθόνη, σχετικά με τη δυνατότητα απόδοσης, κάθε παροχής, σε ιστορική συσχέτιση με τις όσες έχουν ήδη συνταγογραφηθεί και αποδοθεί στον ασφαλισμένο. Σε κάθε περίπτωση, η γνωμάτευση δύναται να εκδοθεί και να εκτυπωθεί με την ένδειξη της αναγκαιότητας απόφασης του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου (Α.Υ.Σ.) του ΕΟΠΥΥ για την απόδοση της δαπάνης.

Αντίστοιχοι έλεγχοι, έχουν προστεθεί και στην εφαρμογή εκτέλεσης των γνωματεύσεωναπό τους παρόχους, για τις παροχές, οι οποίες αναφέρονται σε χρηματικά όρια, ανάλογα με τα αποδιδόμενα είδη (π.χ.Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής, κτλ) με εκτύπωση αντίστοιχης ένδειξης σε περιπτώσεις υπερβάσεων.

Εν τω μεταξύ, μέχρι την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου αναμένεται υπουργική απόφαση που θα αφορά στον έλεγχο των Κλινικών σε real time (σε πραγματικό χρόνο), ενώ ο έλεγχος θα επεκταθεί και στις ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις όπως μαγνητική και αξονική τομογραφία. Ο έλεγχος θα δηλώνεται (στο call center του ΕΟΠΥΥ) με την αναγγελία εισόδου του ασθενούς στην Κλινική μέχρι και το εξιτήριο.
Προκειμένου να μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας κατάστασης, του πραγματικού ελέγχου δηλαδή των Ιδιωτικών Κλινικών, προωθεί προσλήψεις 215 γιατρών και φαρμακοποιών για το προσεχές διάστημα. Οι προσλήψεις αυτές, θα πραγματοποιηθούν μέσω πράξης Υπουργικού Συμβουλίου.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των γνωματεύσεων.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΟΠΥΥ: Και τώρα, συμβάσεις με τους οπτικούς - Ποια τα οφέλη για δικαιούχους & επιχειρήσεις

Η οδηγία του ΕΟΠΥΥ για θεώρηση ιατρικών γνωματεύσεων & παραπεμπτικών



Μπερσίμης: Καθαρός από ληξιπρόθεσμα ο ΕΟΠΥΥ - Αυτή είναι η στρατηγική μας για το 2018

Σ. Μπερσίμης: Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 500 εκατ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα

Μπερσίμης στο onMed: Κανένας μη συμβασιοποιημένος πάροχος με τον ΕΟΠΥΥ το 2018