ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ - Γιατροί: Εκρηκτικό το κλίμα για τις συμβάσεις - Κόκκινο πανί η μείωση των αμοιβών

Σκληροπυρηνική στάση διατηρούν οι γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά στο θέμα των συμβάσεων των οικογενειακών γιατρών, κάτι που αποτυπώθηκε χθες το απόγευμα στη διάρκεια των συζητήσεων που είχε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης με τα θεσμικά όργανα ΙΣΑ και ΙΣΠ.

ΕΟΠΥΥ - Γιατροί: Εκρηκτικό το κλίμα για τις συμβάσεις - Κόκκινο πανί η μείωση των αμοιβών

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Όπως μάλιστα σχολιάζει η πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ κυρία Άννα Μαστοράκου στην προσωπική της σελίδα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, «η ατμόσφαιρα στον Πειραιά είναι εκρηκτική, ενώ όσον αφορά τις συμβάσεις, στον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά έχουν κατατεθεί ελάχιστες αιτήσεις, ενώ στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας έχουν κατατεθεί μόλις 37. Το νομικό πλαίσιο είναι συγκεκριμένο και η τρόικα απαίτησε μείωση αμοιβής των ιατρών, κάτι που γνωρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Ο ΕΟΠΥΥ εκτελεί εντολές, ενώ οι απαντήσεις του προέδρου του Οργανισμού στις ερωτήσεις των παρευρισκομένων δεν φαίνεται να πείθουν», σημειώνει η πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΙΣΑ ζητά από τους γιατρούς να απέχουν...

Από την πλευρά του ο ΙΣΑ, καλεί τα μέλη του να απέχουν από την υπογραφή των νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και ζητά την άμεση απόσυρση της απαξιωτικής (όπως την χαρακτηρίζει) πρόσκλησης ενδιαφέροντος.

Το ΔΣ του ΙΣΑ διευκρίνισε ότι «εμμένει στην απόφασή του σύμφωνα με την οποία, οι παρούσες συμβάσεις, με τις προϋποθέσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι απαξιωτικές για το ιατρικό λειτούργημα. Στην ουσία απομένει ένα 10%-20% της αμοιβής του γιατρού -που δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ -για να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα.
Επιπρόσθετα είναι απαράδεκτο το γεγονός, ότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις της σύμβασης και οι γιατροί καλούνται να επιλέξουν ένα αδιευκρίνιστο πεδίο εργασίας. Επίσης εγκλωβίζει τον ασθενή, στερώντας του, το πρωταρχικό δημοκρατικό δικαίωμα της επιλογής του θεράποντα γιατρού και εξαναγκάζοντάς τον να καλυφθεί από ένα φθηνό ανεπαρκές και κατώτερης ποιότητας σύστημα υγείας».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, σχολιάζοντας το θέμα τόνισε τα εξής: «Οι όροι των συμβάσεων που καθορίζονται από την σχετική υπουργική απόφαση είναι κατάπτυστοι και αποτελούν προσβολή για τον ιατρικό κόσμο. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που έχει αποφασίσει τους απαξιωτικούς και απαράδεκτους αυτούς όρους, προσυπογράφοντας την επαγγελματική και οικονομική εξαθλίωση των γιατρών να την αποσύρει εδώ και τώρα. Καλούμε τον ιατρικό κόσμο να γυρίσει την πλάτη και να μη συμμετέχει στην προσπάθεια απαξίωσης και περαιτέρω φτωχοποίησής του».

Ο κ. Μπερσίμης πάντως, απάντησε χθες σε όλες τις ερωτήσεις των γιατρών και ζήτησε, εφόσον οι Σύλλογοι επιθυμούν κάποιες αλλαγές και βελτιώσεις (όπως το ηλικιακό όριο των 65 ετών που έχει τεθεί στη σύμβαση) επίσημες προτάσεις, προκειμένου να μπορέσει να τις περάσει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού αύριο Τετάρτη. Διευκρίνισε ότι οι όροι εργασίας και οι οικονομικές απολαβές που προβλέπονται στη σύμβαση, προσδιορίζονται επακριβώς από τη σχετική υπουργική απόφαση, η οποία δεν αφήνει περιθώριο ευελιξίας στο Φορέα.

Οι περισσότερες ερωτήσεις και διευκρινήσεις που έγιναν και δόθηκαν αντίστοιχα, ήταν χρηστικές ωστόσο δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι δραστικά. Αυτό που τόνισε επίσης στους γιατρούς ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, είναι ότι μπορεί να δοθεί μία μικρή παράταση για τις συμβάσεις. Να θυμίσουμε ότι η πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους οικογενειακούς γιατρούς, λήγει αύριο Τετάρτη 31 Ιανουαρίου.

Τα σημεία φωτιά

Η τοποθέτηση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, στα ερωτήματα που έθεσε ο ΙΣΑ έχει ως εξής:

- Αναφορικά με τις συμβάσεις των υπολοίπων ειδικοτήτων πλην των οικογενειακών γιατρών, διευκρίνισε ότι θα είναι συλλογικές, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ και των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων αφού προηγηθεί διαβούλευση, με τους συλλογικούς φορείς των ιατρών

- Σχετικά με τις κατ οίκον επισκέψεις των οικογενειακών γιατρών επιφυλάχθηκε να απαντήσει και διευκρίνισε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί

- Η σύμβαση των οικογενειακών ιατρών θα είναι σύμβαση έργου και ο γιατρός θα υποχρεούται να εκδίδει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και θα υπόκειται στις νόμιμες κρατήσεις.

- Ο ΕΦΚΑ που αναλογεί στις αμοιβές των οικογενειακών ιατρών θα αποδίδεται από τους ίδιους τους ιατρούς

- Οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν άδεια, δηλώνοντάς το στο Φορέα και αναπληρώνοντας τις ώρες τους.

- Δεν προβλέπεται οικονομικό κίνητρο για παραπάνω ώρες εργασίας πέρα των 24 ωρών, με οροφή αμοιβής τα 2.000 ευρώ και για 2.250 ασθενείς, ανάλογα με το ηλικιακό όριο των ασθενών

- Η πρόσκληση ενδιαφέροντες είναι βάση του Νόμου 4486/17, στον οποίο προβλέπονται οι όροι των συμβάσεων και το ύψος των αμοιβών.

Δυσφορία και από τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης

Την δυσφορία τους όμως για τις συμβάσεις των οικογεναικών γιατρών, εκφράζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Στην επιστολή του ειδικότερα ο ΙΣΠ προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τον υπουργό Υγείας, αναφέρει τα εξής:

«Οι συμβάσεις που προτείνει ο οργανισμός σας για τους παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους είναι απαράδεκτες στο οικονομικό σκέλος και ελλιπείς στην περιγραφή του έργου των ιατρών και των δικαιωμάτων των ασθενών.

Είστε σε θέση να μας εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους προτείνετε μείωση των ιατρικών αμοιβών κατά 25%-50% την ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει διπλάσιο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της από το αναμενόμενο; Υπήρξε διάλογος πριν την λήψη της απόφασης ή είναι μονομερής δική σας; Τυγχάνει της έγκρισης ή της εντολής του ΥΥΚΑ;

Επί μήνες μιλούσατε δημόσια για συλλογική σύμβαση, χωρίς να γνωρίζουμε αν και πως προετοιμάζατε κάτι τέτοιο. Θεωρείτε ότι είναι αποδεκτή η χρήση αυτής της τεχνικής παραπλάνησης των ιατρών που επωμίζονται την εξυπηρέτηση των πολιτών, που καλύπτει ο οργανισμός σας;».

Ο ΙΣΘ τέλος, καλεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, να αποσύρει την σύμβαση και να αναζητήσει αύξηση των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού πρώτα και στη συνέχεια να επιδιώξετε διάλογο χωρίς κρυφή ατζέντα.

ΙΣΑ ΜΠΕΡΣΙΜΗΣ

Διαβάστε ακόμη:

Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με τον ιατρικό κόσμο για τις συμβάσεις - Έρχονται βελτιώσεις



Μήνυμα ΙΣΑ στους γιατρούς: Μην υπογράψετε τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, είναι απαξιωτικές

Μπαργιώτας: Η ΠΦΥ σε αδιέξοδο, οι ΤΟΜΥ καρκινοβατούν & οι γιατροί περιφρονούνται

ΠΙΣ: Απαξιωτική για τους γιατρούς η πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ - Ένα βήμα πριν τα δικαστήρια

ΙΣΘ: Οι ΤΟΜΥ υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες υγείας