ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ν.Δ.: Οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ απαξιωτικές, εκμηδενίζουν τους ιδιώτες γιατρούς

Σκληρή κριτική για ακόμη μία φορά στο εγχείρημα της κυβέρνησης για τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς, ασκεί η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας, ότι αυτές εκμηδενίζουν τους ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς.

Ν.Δ.: Οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ απαξιωτικές, εκμηδενίζουν τους ιδιώτες γιατρούς

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών της Ν. Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό έχει ως εξής:

«Αίσθημα ασφυξίας και οδυνηρής κατάπληξης προκαλεί στους πολίτες και στους ιατρούς της χώρας το «πόνημα» του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας που αφορά τις νέες συμβάσεις εργασίας με τους ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς.

Όπως δυστυχώς διαπιστώνουμε πρόκειται για απαξιωτικές συμβάσεις με ασαφή εργασιακά δικαιώματα και παράλληλα επαχθές περιεχόμενο προδιαγραφών και υποχρεώσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι το μόνο που προκύπτει από τις νέες συμβάσεις είναι η τεράστια ταλαιπωρία για τους ασθενείς και ο δυσβάσταχτος φόρτος εργασίας για τους ιατρούς. Ο πληθυσμός ευθύνης που αντιστοιχεί στον οικογενειακό γιατρό είναι 2250 ενήλικοι ασθενείς σε 5 κακοπληρωμένες ώρες ημερησίως. Ο μέσος όρος χωρών του ΟΟΣΑ είναι 1700 ασθενείς ανά γιατρό. Είναι φανερό ότι δεν έχετε αντιληφθεί ότι η ανάληψη ενός τόσο μεγάλου πληθυσμού ευθύνης δεν είναι πρακτικά εφικτή και δεσμεύει τον ιατρό σε διαδικασίες τυπικής και αγχωτικής διεκπεραίωσης και "εντέλλεσθε", με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του ασθενούς και την υγεία του.

Οι αμοιβές μ’ ένα πρόχειρο υπολογισμό κατακρημνίζονται (ακόμα και συγκρινόμενες με τις σημερινές) στα…0,71 ευρώ ανά ασθενή ανά μήνα ενώ ακόμα και σε Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες είναι …2,8 ευρώ! Δεν συζητάμε βέβαια για την Ιταλία που η αμοιβή είναι στα 5 ευρώ. Το ποσό είναι εξευτελιστικό, αν σκεφτεί κανείς ότι, συμπεριλαμβάνοντας ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες, ο μέσος όρος επισκέψεων του κάθε ασθενούς ανά έτος σε οικογενειακό ιατρό, πλησιάζει τις 4 επισκέψεις! Άρα 2,5 ευρώ μικτά περίπου για κάθε ασθενή το έτος! Αμοιβές όπως βλέπουμε μικρότερες ακόμα και από εκείνες των πρώην Σοβιετικών κρατών!

Ανησυχητική προχειρότητα επιδεικνύετε στην εκτίμηση των αναγκών ιδίως της περιφέρειας, αγνοώντας επιδεικτικά τις τοπικές γεωγραφικές και πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες, προχωρώντας σε αποκλεισμούς ολόκληρων δήμων στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, στους οποίους προβλέπονται νέες συμβάσεις, όπως θα έπρεπε - σύμφωνα με την πραγματική υγειονομική χαρτογράφηση αναγκών της περιοχής.

Δεν καλύπτονται επίσης οι εισφορές ΕΦΚΑ από τη σύμβαση ενώ από την άλλη προβλέπεται αδειοδότηση του ιατρού από την εργασία (εξαρτημένη σχέση εργασίας ) αλλά και υποχρεωτική αναπλήρωση (!) των επισκέψεων που χάθηκαν στο διάστημα της άδειας σε δεύτερο χρόνο! .

Πολύ φοβούμαστε ότι η σύμβαση που «ελαφρά τη καρδία» προσπαθείτε χωρίς διάλογο να επιβάλλετε εκβιαστικά στους ιδιώτες ιατρούς θα έχει δραματικά αποτελέσματα στην ποιότητα υπηρεσιών και στις δαπάνες υγείας. Δεν ξέρουμε αν αυτό οφείλεται απλά σε ανευθυνότητα ή σε ιδεοληψία εναντίον οποιασδήποτε έκφρασης ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην οικονομική ζωή της χώρας. Δυστυχώς μάλλον πρόκειται για συνδυασμό των δύο…

Πολύ φοβούμαστε ότι με την προφανή προσπάθειά σας για περικοπή δαπανών από την ιατρική φροντίδα των ασθενών, τους εξωθείτε να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τύχουν αξιοπρεπούς περίθαλψης, έστω και αν πλέον αδυνατούν – ιδίως οι ασθενέστεροι οικονομικά και κοινωνικά. Δυστυχώς αυτές είναι οι μέρες και τα έργα της κατά τα άλλα κοινωνικά ευαίσθητης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:

1. Προτίθεστε να καταργήσετε τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ και να διαμορφώσετε ένα νέο πλαίσιο συμβάσεων που θα εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια στον ασθενή – πολίτη και συγχρόνως αξιοπρεπείς όρους απασχόλησης στους ιατρούς;

Διαβάστε ακόμη:

ΕΟΠΥΥ: Παράταση μέχρι 12 Φεβρουαρίου για τους οικογενειακούς γιατρούς



ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ για τις συμβάσεις: Γινόμαστε μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων...

ΕΟΠΥΥ - Γιατροί: Εκρηκτικό το κλίμα για τις συμβάσεις - Κόκκινο πανί η μείωση των αμοιβών

Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με τον ιατρικό κόσμο για τις συμβάσεις - Έρχονται βελτιώσεις

Μήνυμα ΙΣΑ στους γιατρούς: Μην υπογράψετε τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, είναι απαξιωτικές

Μπαργιώτας: Η ΠΦΥ σε αδιέξοδο, οι ΤΟΜΥ καρκινοβατούν & οι γιατροί περιφρονούνται

ΠΙΣ: Απαξιωτική για τους γιατρούς η πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ - Ένα βήμα πριν τα δικαστήρια

ΙΣΘ: Οι ΤΟΜΥ υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες υγείας