ΙΣΑ: Προσοχή στη συνταγογράφηση φαρμάκων με κωδεΐνη

Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2013 - 15:21
Share 0
ΙΣΑ: Προσοχή στη συνταγογράφηση φαρμάκων με κωδεΐνη

Την προσοχή των γιατρών όταν συνταγογραφούν φάρμακα που περιέχουν κωδεΐνη προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρατυπίες, εφιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή τους ελέγχους του ΕΟΦ σε κοινωνικά ιατρεία ύστερα από καταγγελία για χορήγηση ισχυρών φαρμάκων.


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε συνέχεια κοινοποιήσεως πορίσματος έκθεσης ελέγχου για τη συνταγογράφηση στα ειδικά συνταγολόγια ναρκωτικών, επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ΄αριθμ. Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3γ/86706 (ΦΕΚ Β’ 2220/2008) «Συνταγογράφηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που περιέχουν ΚΩΔΕΪΝΗ», θα πρέπει να καταβάλλεται η δέουσα επιμέλεια ώστε να τηρούνται τα εκ του νόμου προβλεπόμενα, ήτοι τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που περιέχουν κωδεΐνη χορηγούνται ως ακολούθως:

 

1) Με απλή ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία μπορεί να χορηγηθεί

αριθμός συσκευασιών τόσων ώστε συνολικά η ποσότητα της κωδεΐνης ανά συνταγή να μην υπερβαίνει τα 200mg

 

2) Με συνταγή του ν. 1729/1987 (μονόγραμμη - θεωρημένη από τη Νομαρχία) φυλασσόμενη επί τριετία μπορεί να χορηγηθεί αριθμός συσκευασιών τόσων ώστε συνολικά η ποσότητα της κωδεΐνης ανά συνταγή να μην υπερβαίνει τα 400mg

 

3) Με ειδική συνταγή ναρκωτικών (δίγραμμη - θεωρημένη από τη Νομαρχία) φυλασσόμενη επί τριετία μπορεί να χορηγηθεί αριθμός συσκευασιών όταν συνολικά η ποσότητα της κωδεΐνης ανά συνταγή υπερβαίνει τα 400mg.

 

Να σημειωθεί ότι από 28.08.2012 τα συνταγολόγια μονής γραμμής του Ν. 1729/1987 θεωρούνται από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

 

Ο ΙΣΑ τονίζει ακόμα «το αυτονόητο ότι η άσκηση της ιατρικής είναι λειτούργημα που αποσκοπεί στη διατήρηση, βελτίωση και αποκατάσταση της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγειάς του ανθρώπου, καθώς και στην ανακούφιση από τον πόνο. Για τους λόγους αυτούς σκοπός του ΙΣΑ παραμένει η προάσπιση και η διαφύλαξη των γιατρών κατά την άσκηση του λειτουργήματος τους».

 


 

Εαν θελετε να τα μαθαίνετε όλα για την Υγεία κάνετε like ΕΔΩ   
 
Share 0

ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Προεκλογικά μέτρα Άδωνι για ανασφάλιστους με νέα επιβάρυνση

Προεκλογικά μέτρα Άδωνι για ανασφάλιστους...

Τουλάχιστον 6 μήνες καθυστέρησε η εξαγγελία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Θα καταργήσετε τον «δολοφονικό» νόμο της δραστικής κ. Σαμαρά;

Θα καταργήσετε τον «δολοφονικό» νόμο της...

Με νέα μορφή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση προσπαθεί ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, να μη χάσει τα φθηνά γενόσημα... κάτω από τα πόδια του.

Bayer: συνεχής ανάπτυξη σε πωλήσεις και κέρδη μέχρι το 2016

Bayer: συνεχής ανάπτυξη σε πωλήσεις και κέρδη...

Σε ακόμα περισσότερες προοπτικές επιχειρηματικής ανάπτυξης προσβλέπει μεσοπρόθεσμα ο όμιλος Bayer, ο οποίος θα υπηρετήσει με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο την καινοτομία, ενώ αναφορικά με τον κομμάτι της υγείας, ο όμιλος  ευελπιστεί σε μεγαλύτερη ανάπτυξη, χάρη στην ανάπτυξη των πέντε φαρμακευτικών προϊόντων που έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα.

Δωρεά φαρμάκων της Novartis στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής

Δωρεά φαρμάκων της Novartis στο Ιατρείο Κοινωνικής...

Σε δωρεά εκατοντάδων φαρμάκων στην Τράπεζα Φαρμάκων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής, προχώρησε η φαρμακευτική Novartis Hellas.

Πτώση στις πωλήσεις της Roche εξαιτίας του νομίσματος

Πτώση στις πωλήσεις της Roche εξαιτίας του...

 Πτώση 1% στις πωλήσεις α΄ τριμήνου, ανακοίνωσε η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche Holding AG, καθώς το ισχυρό ελβετικό φράγκο έπληξε την αξία των υψηλότερων πωλήσεων για τα φάρμακα κατά του καρκίνου.

Ακολουθήστε το Onmed και στο twitter

×