ΙΣΑ: Προσοχή στη συνταγογράφηση φαρμάκων με κωδεΐνη

Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2013 - 15:21
Share 0
ΙΣΑ: Προσοχή στη συνταγογράφηση φαρμάκων με κωδεΐνη

Την προσοχή των γιατρών όταν συνταγογραφούν φάρμακα που περιέχουν κωδεΐνη προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρατυπίες, εφιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή τους ελέγχους του ΕΟΦ σε κοινωνικά ιατρεία ύστερα από καταγγελία για χορήγηση ισχυρών φαρμάκων.


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε συνέχεια κοινοποιήσεως πορίσματος έκθεσης ελέγχου για τη συνταγογράφηση στα ειδικά συνταγολόγια ναρκωτικών, επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ΄αριθμ. Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3γ/86706 (ΦΕΚ Β’ 2220/2008) «Συνταγογράφηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που περιέχουν ΚΩΔΕΪΝΗ», θα πρέπει να καταβάλλεται η δέουσα επιμέλεια ώστε να τηρούνται τα εκ του νόμου προβλεπόμενα, ήτοι τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που περιέχουν κωδεΐνη χορηγούνται ως ακολούθως:

 

1) Με απλή ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία μπορεί να χορηγηθεί

αριθμός συσκευασιών τόσων ώστε συνολικά η ποσότητα της κωδεΐνης ανά συνταγή να μην υπερβαίνει τα 200mg

 

2) Με συνταγή του ν. 1729/1987 (μονόγραμμη - θεωρημένη από τη Νομαρχία) φυλασσόμενη επί τριετία μπορεί να χορηγηθεί αριθμός συσκευασιών τόσων ώστε συνολικά η ποσότητα της κωδεΐνης ανά συνταγή να μην υπερβαίνει τα 400mg

 

3) Με ειδική συνταγή ναρκωτικών (δίγραμμη - θεωρημένη από τη Νομαρχία) φυλασσόμενη επί τριετία μπορεί να χορηγηθεί αριθμός συσκευασιών όταν συνολικά η ποσότητα της κωδεΐνης ανά συνταγή υπερβαίνει τα 400mg.

 

Να σημειωθεί ότι από 28.08.2012 τα συνταγολόγια μονής γραμμής του Ν. 1729/1987 θεωρούνται από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

 

Ο ΙΣΑ τονίζει ακόμα «το αυτονόητο ότι η άσκηση της ιατρικής είναι λειτούργημα που αποσκοπεί στη διατήρηση, βελτίωση και αποκατάσταση της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγειάς του ανθρώπου, καθώς και στην ανακούφιση από τον πόνο. Για τους λόγους αυτούς σκοπός του ΙΣΑ παραμένει η προάσπιση και η διαφύλαξη των γιατρών κατά την άσκηση του λειτουργήματος τους».

 


 

Εαν θελετε να τα μαθαίνετε όλα για την Υγεία κάνετε like ΕΔΩ   
 
Share 0

ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Οι Pharmaκλήδες έπαιξαν μουσική για τα Παιδικά Χωριά SOS

Οι Pharmaκλήδες έπαιξαν μουσική για τα Παιδικά...

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν οι Pharmaκλήδες, η μουσική μπάντα της Pharmathen, μετά από πρόσκληση των εργαζομένων της εταιρείας στη συμπρωτεύουσα με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση των Παιδικών Χωριών SOS στο Πλαγιάρι.

Εμβόλια και φάρμακα από τη Novartis στο Κοιν. Ιατρείο του ΙΣΑ

Εμβόλια και φάρμακα από τη Novartis στο Κοιν....

Στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δώρισε η Novartis Hellas

Το ΚΕΕΛΠΝΟ θα καλύψει το κόστος των φαρμάκων του 69χρονου

Το ΚΕΕΛΠΝΟ θα καλύψει το κόστος των φαρμάκων...

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θα καλύψει τελικά το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης του 69χρονου ασθενούς που νοσηλεύεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση από τον κορονοϊό MERS, σε ΜΕΘ με αρνητική πίεση στο νοσοκομείο Σωτηρία.

ΠΟΥ: Τα εμβόλια σώζουν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο

ΠΟΥ: Τα εμβόλια σώζουν εκατομμύρια ζωές κάθε...

Ο Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας εκτιμά πως τα εμβόλια που προστατεύουν από θανατηφόρες ασθένειες αποτρέπουν δύο με τρία εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο..

Ανάκληση-μαμούθ αντικαταθλιπτικού γενόσημου της TEVA

Ανάκληση-μαμούθ αντικαταθλιπτικού γενόσημου...

Σε τέτοιου είδους φθηνά γενόσημα αφήνει η κυβέρνηση Σαμαρά την υγεία των Ελλήνων πολιτών;

Ακολουθήστε το Onmed και στο twitter

×