ΙΣΑ: Προσοχή στη συνταγογράφηση φαρμάκων με κωδεΐνη

Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2013 - 15:21
Share 0
ΙΣΑ: Προσοχή στη συνταγογράφηση φαρμάκων με κωδεΐνη

Την προσοχή των γιατρών όταν συνταγογραφούν φάρμακα που περιέχουν κωδεΐνη προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρατυπίες, εφιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή τους ελέγχους του ΕΟΦ σε κοινωνικά ιατρεία ύστερα από καταγγελία για χορήγηση ισχυρών φαρμάκων.


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε συνέχεια κοινοποιήσεως πορίσματος έκθεσης ελέγχου για τη συνταγογράφηση στα ειδικά συνταγολόγια ναρκωτικών, επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ΄αριθμ. Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3γ/86706 (ΦΕΚ Β’ 2220/2008) «Συνταγογράφηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που περιέχουν ΚΩΔΕΪΝΗ», θα πρέπει να καταβάλλεται η δέουσα επιμέλεια ώστε να τηρούνται τα εκ του νόμου προβλεπόμενα, ήτοι τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που περιέχουν κωδεΐνη χορηγούνται ως ακολούθως:

 

1) Με απλή ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία μπορεί να χορηγηθεί

αριθμός συσκευασιών τόσων ώστε συνολικά η ποσότητα της κωδεΐνης ανά συνταγή να μην υπερβαίνει τα 200mg

 

2) Με συνταγή του ν. 1729/1987 (μονόγραμμη - θεωρημένη από τη Νομαρχία) φυλασσόμενη επί τριετία μπορεί να χορηγηθεί αριθμός συσκευασιών τόσων ώστε συνολικά η ποσότητα της κωδεΐνης ανά συνταγή να μην υπερβαίνει τα 400mg

 

3) Με ειδική συνταγή ναρκωτικών (δίγραμμη - θεωρημένη από τη Νομαρχία) φυλασσόμενη επί τριετία μπορεί να χορηγηθεί αριθμός συσκευασιών όταν συνολικά η ποσότητα της κωδεΐνης ανά συνταγή υπερβαίνει τα 400mg.

 

Να σημειωθεί ότι από 28.08.2012 τα συνταγολόγια μονής γραμμής του Ν. 1729/1987 θεωρούνται από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

 

Ο ΙΣΑ τονίζει ακόμα «το αυτονόητο ότι η άσκηση της ιατρικής είναι λειτούργημα που αποσκοπεί στη διατήρηση, βελτίωση και αποκατάσταση της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγειάς του ανθρώπου, καθώς και στην ανακούφιση από τον πόνο. Για τους λόγους αυτούς σκοπός του ΙΣΑ παραμένει η προάσπιση και η διαφύλαξη των γιατρών κατά την άσκηση του λειτουργήματος τους».

 


 

Εαν θελετε να τα μαθαίνετε όλα για την Υγεία κάνετε like ΕΔΩ   
 
Share 0

ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Η σταύρωση της Υγείας των Ελλήνων

Η σταύρωση της Υγείας των Ελλήνων

Η οικονομική κρίση και οι μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας «σταύρωσαν» τους Έλληνες, οι οποίοι - ειδικά τον τελευταίο χρόνο – έχασαν τα αυτονόητα δικαιώματά τους.

ΕΟΦ: προσοχή στην αγορά φαρμάκων από το internet

ΕΟΦ: προσοχή στην αγορά φαρμάκων από το internet...

Όχι στην ανεξέλεγκτη αγορά φαρμάκων από το Διαδίκτυο η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για την υγεία μας, συστήνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Αντίδραση Λουράντου για ανάμειξη Καραγεωργίου στην πολιτική

Αντίδραση Λουράντου για ανάμειξη Καραγεωργίου...

Την σφοδρή του αντίδραση για το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Δημ. Καραγεωργίου κατέρχεται στις Ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζει ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κων. Λουράντος στο, ιστότοπο του κλάδου.

Μειώθηκαν σε αξία οι πωλήσεις φαρμάκων το 2013

Μειώθηκαν σε αξία οι πωλήσεις φαρμάκων το...

Μείωση κατά 10,3% σε αξία και αύξηση κατά 4,3% σε όγκο παρουσίασαν το 2013 οι πωλήσεις φαρμάκων στην εγχώρια, εξωνοσοκομειακή αγορά.

Άγνοια και αδιαφορία του υπ. Υγείας για τους αιμορροφιλικούς

Άγνοια και αδιαφορία του υπ. Υγείας για τους...

Η αιμορροφιλία δεν είναι …χρόνια πάθηση για το υπ. Υγείας και γι αυτό το λόγο η συγκεκριμένη εκ γενετής και δια βίου πάθηση δεν συμπεριλαμβάνεται στα χρόνια νοσήματα, με αποτέλεσμα οι περίπου 900 Έλληνες με αιμορροφιλία να ταλαιπωρούνται από γραφειοκρατικά προβλήματα.

Ακολουθήστε το Onmed και στο twitter

×