ΦΑΡΜΑΚO

Βρετανία: Ινδικά γενόσημα πλήττουν την εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας

Τον κίνδυνο νακλονιστεί η εμπιστοσύνη των ασθενών στο βρετανικό σύστημα υγείας επισημαίνειυψηλόβαθμος αξιωματούχος της βρετανικής Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA), εξαιτίας των παραβάσεων των κανόνωνβιομηχανικής παραγωγής από ινδικές φαρμακοβιομηχανίες φθηνών γενόσημων.

Βρετανία: Ινδικά γενόσημα πλήττουν την εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας

Τον κίνδυνο νακλονιστεί η εμπιστοσύνη των ασθενών στο βρετανικό σύστημα υγείας επισημαίνειυψηλόβαθμος αξιωματούχος της βρετανικής Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA), εξαιτίας των παραβάσεων των κανόνωνβιομηχανικής παραγωγής από ινδικές φαρμακοβιομηχανίες φθηνών γενόσημων.

Ο Gerald Heddell, επικεφαλής του ελεγκτικού μηχανισμού της MHRA, τονίζει ότι οι πολίτες στη Βρετανία ανησυχούνγια την ποιότητα και αποτελεσματικότητα φθηνών γενόσημων ινδικώνφαρμακοβιομηχανιών, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα πλαστογράφησης τωναποτελεσμάτων των κλινικών ελέγχων για σκευάσματά τους.

Τουλάχιστον δύοινδικές φαρμακοβιομηχανίες, που προμηθεύουν με γενόσημα τα βρετανικά νοσοκομείακαι φαρμακεία, δεν παρουσίασαν τα πραγματικά στοιχεία από τους κλινικούςελέγχους σε προϊόντα τους ή ακόμα άλλαξαν τα αποτελέσματα, με βάση τα οποία οιελεγκτικοί μηχανισμοί κάθε χώρας ή της Ε.Ε (στην προκειμένη περίπτωση τηςΒρετανίας) κρίνουν αν θα πάρουν άδεια κυκλοφορίας ή όχι.

Επίσης, έχειπροηγηθεί η απόσυρση γενόσημων της ινδικής εταιρείας Wockhardt, μιας από τις μεγαλύτερες ινδικέςφαρμακοβιομηχανίες, από την αγορά της Βρετανίας, καθώς και η επιβολή προστίμου500 εκατομμυρίων δολαρίων στον έτερο ινδικό γίγαντα Ranbaxy από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμωνκαι Φαρμάκων (FDA), πουκατέληξε σε ολική απαγόρευση εισαγωγής των φαρμάκων της Ranbaxy στην αμερικανική αγορά.

Αξίζει νασημειωθεί ότι το 20% των γενόσημων που κυκλοφορούν στη Βρετανία εισάγονται απότην Ινδία. Συγκεκριμένα για την εταιρεία Wockhardt, ο κ. Heddell αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Economic Times of India», πως για 90 γενόσημα υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με την ποιότητα καιαποτελεσματικότητά τους, εκ των οποίων τα 60 αποσύρθηκαν.

«Το μεγάλο θέμαπου μας ανησυχεί είναι, σε ποιο βαθμό μπορούμε να εμπιστευθούμε τα στοιχεία πουδίνουν» οι ινδικές φαρμακοβιομηχανίες, τονίζει. Έχουν εντοπιστεί περιπτώσειςπου εταιρείες έχουν ξαναγράψει κατεστραμμένα έγγραφα κλινικών ελέγχων και ταέχουν καταθέσει ως αυθεντικά αντίγραφα των πρωτότυπων. «Μπορούμε ναεμπιστευθούμε στοιχεία από μια τέτοια φαρμακοβιομηχανία;», διερωτάται.

Την ώρα που οιβρετανικές αρχές αναγκάζονται να κάνουν επιτόπιους ελέγχους σε μονάδεςπαραγωγής γενόσημων στην Ινδία και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τιςσυνέπειες στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας τους, στην Ελλάδα διαλαλείται ηασφάλεια φαρμάκων προερχόμενων από τρίτες χώρες. Ως άλλοθι παρουσιάζεται και ηέγκριση σκευασμάτων σε άλλες χώρες της Ε.Ε, επιχείρημα που καταρρίπτεται απότην περίπτωση της Βρετανίας. Δηλαδή ένα φθηνό γενόσημο τρίτης χώρας, που είχεπάρει άδεια κυκλοφορίας στη Βρετανία θα μπορούσε να κυκλοφορήσει και στηνΕλλάδα. Όπως αποδεικνύεται, όμως, ούτε αυτή η πρακτική διασφαλίζει τη δημόσιαυγεία από αμφιβόλου ποιότητας σκευάσματα.

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Το 2014 ακόμα περισσότερα φθηνά γενόσημα στα νοσοκομεία

Φθηνό γενόσημο προκάλεσε τάσεις αυτοκτονίας σε νεαρό με αυτισμό

Ανεξέλεγκτα βάσει πρωτοκόλλου τα επικίνδυνα ισραηλινά φάρμακα στην ΕΕ

Στην «κόκκινη» λίστα ένα ακόμα ινδικό εργοστάσιο παραγωγής γενόσημων

Ο Σόρος-μέτοχος της TEVA- πίσω από την τροπολογία για τα φάρμακα;

Η TEVA κατηγορείται για δωροδοκίες αξιωματούχων χωρών και της Ευρώπης

Διεθνής συναγερμός: «Σφίγγουν» οι κανόνες για γενόσημα τρίτων χωρών

Σάλος και στη Βρετανία: Νέα ανάκληση ινδικών γενόσημων

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τα ινδικά γενόσημα της Ranbaxy