ΦΑΡΜΑΚO

ΙΣΑ: βόμβα για την δημόσια υγεία η ανεξέλεγκτη πώληση των ΜΥΣΥΦΑ

Βόμβα για τη Δημόσια υγεία αποτελεί η ανεξέλεγκτηπώληση των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ εκτός φαρμακείου, υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας,σημειώνοντας ότι πρόκειται για εκ τουπονηρού  απόφαση, που εξυπηρετείλογιστικές μικροπολιτικές, με στόχο να μειωθεί η συμμετοχή του ασφαλιστικούφορέα  και να μετακυλιστεί το κόστος  στον ασθενή.

 

ΙΣΑ: βόμβα για την δημόσια υγεία η ανεξέλεγκτη πώληση των ΜΥΣΥΦΑ

Βόμβα για τη Δημόσια υγεία αποτελεί η ανεξέλεγκτηπώληση των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ εκτός φαρμακείου, υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας,σημειώνοντας ότι πρόκειται για εκ τουπονηρού απόφαση, που εξυπηρετείλογιστικές μικροπολιτικές, με στόχο να μειωθεί η συμμετοχή του ασφαλιστικούφορέα και να μετακυλιστεί το κόστος στον ασθενή.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωναμε τον ΙΣΑ, ότι η λίστα των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑστη χώρα μας, έχει διευρυνθεί τηντελευταία τριετία, με διαδικασίεςπρόχειρες και αντιεπιστημονικές . Έχουν εισαχθεί φάρμακα για την αγορά των οποίων μέχρι τότε συμμετείχε ο ασφαλιστικός φορέας, προκειμένου να τα πληρώνει πλέον εξολοκλήρου ο ασθενής.

Και συνεχίζει ο ΙΣΑ: «Έτσισήμερα η χώρα μας έχει μια από τις πλέον διευρυμένες λίστες Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ σε σχέση με άλλες χώρες. Τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ όπως και κάθεφάρμακο δυνητικά έχουν παρενέργειες τόσο κατά την χορήγησή τους όσο και κατάτην αλληλοεπίδρασή τους με άλλεςφαρμακευτικές ουσίες.

Ουσιαστικά ο ασθενήςσπρώχνεται στην αυτοθεραπεία, προκειμένου ο ασφαλιστικός φορέας να μηνεπιβαρύνεται με το κόστος τόσο της ιατρικής επίσκεψης, όσο και της συμμετοχήςστην αγωγή».

Η πάγια θέση του Ιατρικού Συλλόγου είναι ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς συνταγή γιατρού και την επίβλεψη του ειδικού .

Οι επιπλοκές από τέτοιεςδιαδικασίες εκτός από τους κινδύνους που εγκυμονούν για τονασθενή θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση για τοσύστημα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να παραμείνει η πώληση των περισσοτέρων Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ, στοχώρο του φαρμακείου και ναεπαναξιολογηθεί η λίστα τους, μεεπιστημονικά κριτήρια και όχι Τροϊκανές επιταγές.

Την ευθύνη της θεραπείας του ασθενή την φέρνει μόνο ογιατρός και κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Διαβάστε ακόμη:

Φαρμακοποιοί: Όχι στα Σ/Μ τα ΜηΣΥΦΑ