ΦΑΡΜΑΚO

ΜΥΣΥΦΑ: διαπραγμάτευση έως εσχάτων - ελπίδες για εναλλακτικές λύσεις

Σοβαρές ελπίδες ότι μπορείνα βρεθεί κάποια φόρμουλα ώστε τα ΜΥΣΥΦΑ να μην διατεθούν τελικά σε μεγάλουςομίλους Σούπερ Μάρκετ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών,σηματοδοτεί η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Παρασκευής.
ΜΥΣΥΦΑ: διαπραγμάτευση έως εσχάτων - ελπίδες για εναλλακτικές λύσεις

Σοβαρές ελπίδες ότι μπορείνα βρεθεί κάποια φόρμουλα ώστε τα ΜΥΣΥΦΑ να μην διατεθούν τελικά σε μεγάλουςομίλους Σούπερ Μάρκετ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών,σηματοδοτεί η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Παρασκευής.

Ειδικότερα, η Τρόικαμπορεί να πιέζει για απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, ζητώντας παράλληλατην νομοθέτηση του 80% των προτάσεων του ΟΟΣΑ, ωστόσο η ενδοκυβερνητική κόντραπου έχει ξεσπάσει για το άνοιγμα των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενωνφαρμάκων, αλλά την ίδια ώρα η έκρηξη των φαρμακοποιών και οι δηλώσεις ότι «ο αγώνας τους θαείναι έως εσχάτων», ενδεχομένως να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην υπόθεση αυτή.

Άλλωστε η απεργία τωνγιατρών του ΕΟΠΥΥ που έκλεισε πλέον δύο μήνες δίνει μία γεύση στο τι πρόκειταινα ακολουθήσει σε περίπτωση που αποφασίσουν οι φαρμακοποιοί να ξεκινήσουνκινητοποιήσεις. Και το κλείσιμο των φαρμακείων, όπως όλοι γνωρίζουν δεν είναιπαίξε γέλασε.

Επιπλέον, μπορεί ηηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να δήλωσε προς τους φαρμακοποιούς την Πέμπτηότι θα φέρει νομοσχέδιο στην Βουλή το οποίο θα περιλαμβάνει την διάθεση τωνΜΥΣΥΦΑ στα Σούπερ Μάρκετ, ωστόσο μία ημέρα αργότερα, ο υπουργός Υγείας ΆδωνιςΓεωργιάδης, δήλωσε ότι «τα ΜΥΣΥΦΑ δεν είναι καραμέλες και ότι απαιτείται και η δική του υπογραφή στο νομοσχέδιο» υπενθυμίζοντας,ότι είναι ο ίδιος αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας. Ο κ. Γεωργιάδης προφανώςπροχώρησε στην δήλωση αυτή, γνωρίζοντας το πλήγμα που έχει υποστεί προσωπικά αλλάκαι κυβερνητικά από την δίμηνη απεργία των γιατρών.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως, ότι στηνσυνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, μίλησεγια εναλλακτικές λύσεις οι οποίες δεν περιλαμβάνουν την επέκταση του χρόνου ζωής του φρέσκουγάλακτος ούτε και την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης μη συνταγογραφούμενωνφαρμάκων, δύο προιόντα, που περιλαμβάνονται στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση και άνοιγμα της αγοράς.

Ακόμη, σε δημοσίευμα της εφημερίδας Κέρδος, αναφέρεταιχαρακτηριστικά μετά την σύσκεψη: «Δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα,απαντά η κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα να κάνει λόγογια συνεχή και σκληρή διαπραγμάτευση. Δεν χρειαζόμαστε άλλα χρήματα ούτε άλλαμέτρα ούτε άλλα δάνεια, δηλώνει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος τηςκυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος υπογραμμίζοντας την επιθυμία της χώρας να μπορέσεινα βγει από το μνημόνιο και να ξαναγυρίσει σταδιακά στις αγορές».

Αλλά και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι τωνδανειστών μας, κάθε άλλο παρά επιθυμούν στην φάση αυτή, να δημιουργηθούνενδοκυβερνητικοί τριγμοί. Ίσως για τον λόγο αυτό, την Πέμπτη, μετά το πέρας τηςσυνάντησης μεταξύ υπουργού Ανάπτυξης και φαρμακοποιών, ο κ. Χατζηδάκης, πέταξετο μπαλάκι στον ΕΟΦ, λέγοντας ότι ο Οργανισμός θα είναι αρμόδιος να συστήσειπόσα και ποια σκευάσματα από την λίστα των ΜΥΣΥΦΑ μπορούν να διατεθούν σταΣούπερ Μάρκετ.

Η διαπραγμάτευση πάντως για το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ που μόλις ξεκίνησε, φαίνεται ότι θα κρατήσει για τα καλά!

Διαβάστε ακόμη:


«Πυρετός» για τις ελληνικές προτάσεις προς την τρόικα




Παραδίδουν σε υπαλλήλους σούπερ-μάρκετ τη θεραπεία των Ελλήνων!



Δαγρές: σοβαρά λάθη για ΜΥΣΥΦΑ και φαρμακεία στην έκθεση ΟΟΣΑ

Φαρμακοποιοί: στα χαρακώματα για τα ΜΥΣΥΦΑ

Λουράντος: πανελλαδική αντίδραση για τα ΜΥΣΥΦΑ με στόχο τις ...κάλπες