ΦΑΡΜΑΚO

Aίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ του ΙΣΑ για το πλαφόν στις συνταγές

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε σήμερα στο Συμβούλιο Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης που αφορά το πλαφόν στη συνταγογράφηση, και καλεί τους γιατρούς να προσέλθουν για την κατάθεση ατομικών ασφαλιστικών μέτρων.
Aίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ του ΙΣΑ για το πλαφόν στις συνταγές

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε σήμερα στοΣυμβούλιο Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης που αφορά τοπλαφόν στη συνταγογράφηση, και καλεί τους γιατρούς να προσέλθουν για τηνκατάθεση ατομικών ασφαλιστικών μέτρων.

«Δεν θα επιτρέψουμε να μείνουν οι ασθενείςχωρίς την ενδεδειγμένη θεραπεία. Ο ΙΣΑ ξεκαθαρίζει ότι είναι στο πλευρό κάθεγιατρού προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην απρόσκοπτησυνταγογράφηση με βάση κριτήριαεπιστημονικά και όχι λογιστικά», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ,επισημαίνοντας ότι το πλαφόν βασίστηκε αμιγώς σε λογιστικά κριτήρια και όχι σεεπιστημονικά.

Ο ΙΣΑ ανακοίνωσε επιπλέον ότι σε μεγάλο αριθμόγιατρών λεχει ήδη αφαιρεθεί το δικαίωμα συνταγογράφησης εξαιτίας της υπέρβασηςτου πλαφόν.

Ο ΙΣΑ τα μέλη του να αποστέλλουν email στοplafoniatroi@eopyy.gov.gr για τις ενστάσεις τους σχετικά με το ανώτατοεπιτρεπόμενο όριο στη μηνιαία δαπάνη συνταγογράφησης για δύο λόγους: 1) για ναδηλώσουν τα αιτήματα τροποποίησης του πλαφόν τους σύμφωνα με τις ανάγκες των ασφαλισμένωνκαι 2) διότι η ενέργεια αυτή πέραν τουενημερωτικού χαρακτήρα, έχει νομική αξία.

Σε περίπτωση που, εξαιτίας αυτού του αδόκιμουμέτρου, κάποιος γιατρός αντιμετωπίσει ποινικές, αστικές ή πειθαρχικές ευθύνες,για σωματική βλάβη ή βλάβη στην υγεία του ασθενή του, λόγω έλλειψης δυνατότηταςσυνταγογράφησης των απαραίτητων φαρμάκων , με την αποστολή του ως ανωτέρωυποδεικνυόμενου email, θα υπάρχει η έμπρακτη απόδειξη ότι ο γιατρός είχε ήδηεπισημάνει στον ΕΟΠΥΥ τις ενστάσεις του για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.