ΦΑΡΜΑΚO

Απελευθέρωση φαρμακείων: ένα νέο άγριο μέτωπο & στο βάθος ΟΟΣΑ

Έναάλλο μέτωπο – μετά από αυτό των γιατρών του ΕΟΠΥΥ- αναμένεται να ανοίξει τοεπόμενο διάστημα για την κυβέρνηση, το οποίο ενδεχομένως να είναι καθοριστικό για την σταθερότητα και την επιβίωσή της.
Απελευθέρωση φαρμακείων: ένα νέο άγριο μέτωπο & στο βάθος ΟΟΣΑ

Έναάλλο μέτωπο – μετά από αυτό των γιατρών του ΕΟΠΥΥ- αναμένεται να ανοίξει τοεπόμενο διάστημα για την κυβέρνηση, το οποίο ενδεχομένως να είναι καθοριστικό για την σταθερότητα και την επιβίωσή της.

Πληροφορίεςαπό το περιβάλλον του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι οι επικεφαλής του,ανεξάρτητα από την απελευθέρωση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, σχεδιάζουν τώρα πάση θυσία το άνοιγματων φαρμακείων. Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης φέρεται αποφασισμένηνα προχωρήσει το βήμα αυτό, λέγοντας ότι το προτείνει όχι μόνο ο ΟΟΣΑ αλλά καιη τρόικα.

Εναναμονή δε της επίσκεψης των δανειστών μας την ερχόμενη εβδομάδα, δεναποκλείεται ο κλάδος των φαρμακοποιών, να βιώσει μία δυσάρεστη έκπληξη.

Αποτελείδε έκπληξη το γεγονός ότι τέτοια σχέδια επί χάρτου, πραγματοποιούνται σε μία στιγμήπου ο αρμόδιος υπουργός, που είναι ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απουσιάζει στοεξωτερικό (σ.σ. στο Χάρβαρντ των ΗΠΑ για διαλέξεις), γεγονός που στέλνει μήνυμαότι οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης έχουν διαφορετικές απόψεις για το ζήτημααυτό.

Είναι γεγονός, ότι το τελευταίο πράγμα που θαήθελε στην φάση αυτή ο κ. Γεωργιάδης είναι να ανοίξει ένα νέο μέτωπο με ένανακόμη υγειονομικό κλάδο, αφού οι «πληγές» από την πολύμηνη απεργία των γιατρώντου ΕΟΠΥΥ είναι νωπές παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ. Και βέβαια,το τελειωτικό χτύπημα από τους γιατρούς δεν έχει έρθει ακόμη, καθώς ο κλάδοςετοιμάζεται τώρα να προσφύγει μαζικά στην Δικαιοσύνη, μία προσφυγή πουδεν έχει γίνει ξανά στα δικαστικά χρονικά

Όμωςοι φαρμακοποιοί είναι ακόμη πιο σκληρός κλάδος από τους γιατρούς και όλοιγνωρίζουν τι μπορεί να σημάνουν τα κατεβασμένα ρολά σε ένα φαρμακείο και μάλισταγια μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ανεξάρτηταπάντως από το εάν θα απελευθερωθούν τα ΜΥΣΥΦΑ ή συνολικά ο κλάδος των φαρμακείων,και ανεξάρτητα εάν μας το επιβάλλει ο ΟΟΣΑ ή η τρόικα αυτό που θα πρέπει να προσέξειιδιαίτερα η κυβέρνηση, είναι τα στοιχεία που λαμβάνει από τους ΟικονομικούςΟργανισμούς, καθώς όλα καταδεικνύουν ότι κάθε άλλο, παρά αξιόπιστα είναι.

ΟΟργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης παραδέχθηκε πριν δύο ημέρες,πως «έπεσε» έξω στις προβλέψεις του για τον βαθμό μετάδοσης της οικονομικής καιτραπεζικής κρίσης.

Επίσης,σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας ηεφαρμογή της λιτότητας έπαιξε ρόλο στη λανθασμένη πρόβλεψη του ΑΕΠ. «ΟΟΟΣΑ δεν υπολόγισε ότι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές ήτανμικρότεροι», δήλωσε χθες στο Λονδίνο ο επικεφαλής οικονομολόγος τουΟργανισμού, Πιερ Κάρλο Πάντοαν.


Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ.Γιάννης Δαγρές, στηλιτεύοντας τον ΟΟΣΑ, αναφορικά με το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ και τωνφαρμακείων, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

«Ελάχιστα 24ωρα πέρασαν (4-2-2014)από τότε που η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έδωσε κοινή συνέντευξη τύπου μετον επικεφαλής της Task-Force αλληλοϋποστηριζόμενοικαι υπερθεματίζοντας αμφότεροι για άλλη μια φορά υπέρ της Έκθεσης ΟΟΣΑ για τηνΑνταγωνιστικότητα.

Παρά τη γενική ρητορική πουέχει αναπτυχθεί στο θέμα, η σημερινή κυβέρνηση έχει συνδέσει τη γενικότερη βελτίωσητης ωφέλιμης για τον πολίτη ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας μας κυρίως με τοπόσα περισσότερα αγαθά πουλάνε...τα Σούπερ-Μάρκετ και τα πολυκαταστήματα (!).

Σε συνέντευξή του ο νυναναπλ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας κ. ΜάξιμοςΧαρακόπουλος αμφισβήτησε ευθέως την αξιοπιστία της Έκθεσης του ΟΟΣΑεπιχειρηματολογώντας με στοιχεία ότι αυτά που αναφέρει η Έκθεση για θέματα πουαφορούν το υπουργείο του είναι εσφαλμένα, ανεπαρκή και δυνητικά επικίνδυνα γιατη χώρα. Ενώ μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προστεθεί και ένα ακόμασοβαρότατο θεσμικό πλήγμα στο παραδεκτό και στο εφικτό των προτάσεων τουκειμένου της Έκθεσης ΟΟΣΑ. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)είχε κρίνει ως σύμφωνες με το Σύνταγμα και απαραίτητες για την προστασία της ΔημόσιαςΥγείας, ρυθμίσεις στη λειτουργία των Φαρμακείων τις οποίες η συγκεκριμένηΈκθεση είχε προτείνει την άρση τους (Απόφ. 228-229-231/30-1-2014)».

Εμείς οι φαρμακοποιοί,συνεχίζει ο κ. Δαγρές, «είχαμε ήδη μελετήσει και καταγγείλει ότι το κείμενο πουπαρουσιαζόταν ως Έκθεση του ΟΟΣΑ έβριθε λαθών, αντιφάσεων και ασυγχώρητωνανεπαρκειών στην τεκμηρίωση και είχαμε μιλήσει για «ερασιτεχισμούς άσχετων»εννοώντας τους συντάκτες της.

Και είχαμε επιδείξει δημοσίωςαδιάσειστα στοιχεία (όπως συγκριτικές αποδείξεις ταμειακών μηχανών που έδειχνανπόσο φθηνότερα είναι τα φάρμακα όταν δίνονται από τα Φαρμακεία και οι τιμέςτους ελέγχονται από το Κράτος) που διέψευδαν τις προτάσεις και τους συντάκτεςτης Έκθεσης, μαζί και την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης που τις υποστήριζε μεζήλο, εκθέτοντάς τους στα μάτια της κοινής γνώμης.

Φαίνεται λοιπόν ότι κάτισάπιο συμβαίνει με αυτή την «Έκθεση» και τους τιμητές της. Το θέμα τηςυιοθέτησής της και της προσπάθειας επιβολής των προτάσεών της μπορεί νααποδειχτεί από μεγάλη πολιτική γκάφα, η αθώα εκδοχή, ως πολιτικό σκάνδαλο μεαπρόβλεπτες συνέπειες για τους εμπλεκόμενους σε αυτό, πολιτικούς και μη».

Ο κόσμος άλλωστε, καταλήγει οαντιπρόεδρος του ΦΣΑ, «έχει ανάγκη φθηνά και ποιοτικά αγαθά συνάμα. Και αγαθάπου η ύπαρξή τους τονώνει και δεν υποσκάπτει την απασχόληση και την ΕθνικήΟικονομία. Δενθέλει και δεν αντέχει δηλαδή «απελευθερώσεις» ή άλλου είδους ιδεολογικές καιαοριστολογικές προσεγγίσεις άσχετες ή επιζήμιες για την καθημερινότητά του»

Διαβάστε ακόμη:

ΜΥΣΥΦΑ: Οι δανειστές πιέζουν και οι δικοί μας τα «μαγειρεύουν»..


Παραδίδουν σε υπαλλήλους σούπερ-μάρκετ τη θεραπεία των Ελλήνων

«Σοβαρά λάθη για ΜΥΣΥΦΑ και φαρμακεία στην έκθεση του ΟΟΣΑ»


Κυβέρνηση για ΜΥΣΥΦΑ: Στα φαρμακεία αλλά... με όρια

Παραδίδουν σε υπαλλήλους σούπερ-μάρκετ τη θεραπεία των Ελλήνων!