ΦΑΡΜΑΚO

Η αίτηση ακύρωσης του ΙΣΑ για το πλαφόν στο ΣτΕ

Ο ΙΣΑ προσέφυγε ενώπιον του ΣΤΕ για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης του πλαφόν, με το σκεπτικό ότι το μέτρο δημιουργεί κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία
Η αίτηση ακύρωσης του ΙΣΑ για το πλαφόν στο ΣτΕ

Ο ΙΣΑ προσέφυγε ενώπιον του ΣΤΕ για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης του πλαφόν, με το σκεπτικό ότι το μέτρο δημιουργεί κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία. Μετά από την εξέλιξη αυτή, ο ΙΣΑ καλεί τον υπουργό να αναστείλει την απόφασή του για το όριο συνταγογράφησης και σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις.


Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 52 παρ. 1 του πδ 18/1989 «Αν υποβληθεί αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο αρμόδιος Υπουργός μπορεί, μετά από αίτηση εκείνου που άσκησε αίτηση ακυρώσεως, να διατάξει την αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλόμενης πράξης».


Ο ΙΣΑ ζητά από τον υπουργό Υγείας να ακυρώσει τη σχετική απόφαση και σε επιστολή τους προς τον κ. Α. Γεωργιάδη, αναφέρει τα εξής:


Κύριε Υπουργέ,
Ο Ιατρικός Σύλλογος τάσσεται υπέρ της ανάγκης περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης και της θέσπισης και εφαρμογής φαρμακευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης. Δεν μπορεί όμως, θεωρούμε, να τεθεί περιορισμός στο δικαίωμα συνταγογράφησης, πριν την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου της διαδικασίας, δεν μπορεί δηλαδή να επιβληθούν όρια σε αριθμητική, ποσοστιαία ή λογιστική βάση, όρια που έτσι είναι αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά. Μόνο ο μέσος όρος της αναγκαίας φαρμακευτικής δαπάνης κατά πάθηση, μπορεί να τεθεί ως μέτρο.
Η πρώτη εφαρμογή των προσβαλλομένων αυτών πράξεων κατέδειξε ότι επιβλήθηκαν πρώιμα χωρίς την αναγκαία προεργασία και υποδομή και έφεραν το σύνολο του ιατρικού κόσμου, αλλά και των ασθενών σε απόγνωση.
Με προχειρότητα αποστερήσατε τους ασθενείς από το δικαίωμα πρόσβασης στο αναγκαίο φάρμακο, και οδηγήσατε το σύνολο του ιατρικού σώματος σε απόγνωση. Οι ασθενείς «τρέχουν» από γιατρό σε γιατρό για τα φάρμακά τους και οι γιατροί αδυνατούν να ασκήσουν την ιατρική. Είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για την υγεία και τη ζωή των ασθενών υπό τις παρούσες συνθήκες που πρόχειρα δημιουργήσατε.
H επανεξέταση του ζητήματος και η αναστολή εφαρμογής των αποφάσεων αυτών που βλάπτουν το σύστημα παροχής υπηρεσιών στους Έλληνες Πολίτες και τραυματίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενή με αβέβαια αποτελέσματα σε οικονομικό επίπεδο, μέχρι τη θέσπιση θεραπευτικών πρωτοκόλλων είναι επιβεβλημένη και αποτελούν μονόδρομο. Έχετε ακέραιη την ευθύνη
Αν μέχρι την επόμενη Τετάρτη δεν ανακαλέσετε τα μέτρα αυτά, που παραγνωρίζουν ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, και ότι οι ιατροί ασκούν λειτούργημα θα καλέσουμε, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, όλους τους ιατρούς της Αθήνας μέσα και έξω από τον ΕΟΠΥΥ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και θα ζητήσουμε επίσημα την παραίτησή σας.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι στη διάθεσή σας για έναν νέο σχεδιασμό του εγχειρήματος με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα
.