ΦΑΡΜΑΚO

Άδωνις- Τρόικα: συμφώνησαν μόνο για το ωράριο των φαρμακείων

Μόνο στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, συμφώνησαν Τρόικα και υπουργείο Υγείας, στην συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τρίτης.
Άδωνις- Τρόικα: συμφώνησαν μόνο για το ωράριο των φαρμακείων

Αμετακίνητη έναντι της τρόικας εμφανίστηκε η ελληνική πλευρά στην συνάντηση το απόγευμα της Τρίτης, στο θέμα των αιτημάτων των φαρμακοποιών αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς επίσης και στο θέμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους στο 15%, ωστόσο συμφωνία επήλθε μόνο στο θέμα επέκτασης του ωραρίου της λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακείων όλης της χώρας, τα απογεύματα της Δευτέρας της Τετάρτης, αλλά και το Σάββατο.

Η τρόικα ζήτησε να καταργηθούν τα πληθυσμιακά κριτήρια για τη δημιουργία νέων φαρμακείων και να δοθεί η δυνατότητα και σε μη φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακείο, για να λάβει όμως μία αρνητική απάντηση από την ελληνική πλευρά.

Αναφορικά με το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα εξετασθεί τον Ιούνιο. Πάντως, η θέση του υπουργείου Υγείας στην συνάντηση με τους δανειστές την Τρίτη το απόγευμα, ήταν ότι εάν μειωθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, τότε ενδέχεται να κλείσουν τα 2/3 των φαρμακείων.

Όσον αφορά το μείζον θέμα των ΜΥΣΥΦΑ σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, υπάρχει κοινή γραμμή που εκπορεύεται από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και που λέει όχι διάθεση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων από τα Σούπερ Μάρκετ. Επίσης ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην χαμηλή τιμή των ΜΥΣΥΦΑ στην Ελλάδα όπως και για το ευρύ κανάλι διανομής που αποτελούν τα 11.000 ελληνικά φαρμακεία.

Πάντως, είναι δύσκολο να υπάρξει σήμερα συμφωνία με την Τρόικα για τα θέματα αυτά, σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως ΕΟΠΥΥ, clawback και φαρμακευτική δαπάνη, οι εκπρόσωποι των δανειστών, διαπίστωσαν σημαντική πρόοδο από την ελληνική πλευρά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε ακόμη το θέμα των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, με την ελληνική πλευρά να επισημαίνει ότι το σύστημα χρειάζεται περίπου 1 δισ. ευρώ για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη. Οι εκπρόσωποι της τρόικας σύμφωνα με πληροφορίες, πρότειναν την καθιέρωση εθελοντικής εισφοράς από τους ανασφάλιστους ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ), η οποία θα πρέπει να είναι μικρότερη από εκείνη που καταβάλλουν όσοι απασχολούνται.

Η συζήτηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας συνεχίζεται στο υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε ακόμη:

Εκβιάζουν τους φαρμακοποιούς με αλλαγές στο ιδιοκτησιακό

Φαρμακοποιοί: επί ποδός πολέμου- σήμερα κρίσιμη συνάντηση υπ. Υγείας Τρόικας




Με κλειστά φαρμακεία οι Ευρωεκλογές αν ακούσουν την Τρόικα

ΜΥΣΥΦΑ: υπέρ των φαρμακοποιών η πλάστιγγα