ΦΑΡΜΑΚO

Θεοδοσιάδης: παραιτείται από την Ν. Δημοκρατία - συνεχίζει τον πόλεμο

Με μία ομιλία κόλαφο για την Νέα Δημοκρατία – από την οποία παραιτείται από μέλος της- αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση και προσωπικά τον υπουργό Υγείας κ. ‘Αδωνι Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης,  κατέθεσε την Δευτέρα στην συνεδρίαση του Συλλόγου, την μεγάλη του απογοήτευση αλλά και τα επόμενα βήματα μετά την ψήφιση του επίμαχου πολυνομοσχεδίου.
Θεοδοσιάδης: παραιτείται από την Ν. Δημοκρατία - συνεχίζει τον πόλεμο

Με μία ομιλία κόλαφο για την Νέα Δημοκρατία – από την οποία παραιτείται από μέλος της- αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση και προσωπικά τον υπουργό Υγείας κ. ‘Αδωνι Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, κατέθεσε την Δευτέρα στην συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου, την μεγάλη του απογοήτευση αλλά και τα επόμενα βήματα μετά την ψήφιση του επίμαχου πολυνομοσχεδίου τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Σε ένα έντονα φορτισμένο κλίμα, ο κ,. Θεοδοσσιάδης ανακοίνωσε την παραίτησή του από μέλος της Ν. Δημοκρατίας, διότι όπως τόνισε, «θεωρώ ότι η παράταξη την οποία υπηρέτησα επί σειρά ετών, δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των καιρών, υπέκυψε στις πιέσεις της τρόικας και των μεγάλων συμφερόντων καταστρέφοντας 12.000 φαρμακοποιούς.Το άρθρο του ΟΟΣΑ, που οδηγεί στην καταστροφή τον κλάδο των φαρμακοποιών, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιδεολογία της παράταξής μας, όπως την καθόρισε ο μεγάλος ιδρυτής της ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ στοχοποίησε ιδιαίτερα στην ομιλία του τον υπουργό Υγείας, λέγοντας ότι αφού ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «τα φαρμακεία είναι επικερδής επιχείρηση, γιατί δεν έγινε και ο ίδιος, σήμερα όμως αντί για κέρδη, θα είχε χρέη και κατασχετήρια». Παράλληλα δηλώνει ότι ο κλάδος θα προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαικά Δικαστήρια, φού η φαρμακευτική αγορά παραδίδεται ολοκληρωτικά σε πέντε ισχυρά καρτέλ.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Θεοδοσιάδη έχει ως εξής:

«Κυρίες και κύριοι Τέσσερα χρόνια τώρα, οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα δίνουν έναν πρωτοφανή αγώνα να κρατηθούν ζωντανοί, αφού με το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, υπήρξε μια διαρκής κριτική σε βάρος τους, στοχοποίηση θα έλεγα καλύτερα, που οδήγησε στη σημερινή τους φτωχοποίηση τους, με μειώσεις ποσοστού κέρδους, με συνεχείς αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας σαν να είναι οι φαρμακοποιοί ο μόνος κλάδος που ευθύνεται για τα δεινά της χώρας.Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 1100 κατασχετήρια σε φαρμακοποιούς που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους που έχουν δάνεια στις τράπεζες, επειδή το ίδιο το κράτος τους οφείλει δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ! Φαρμακεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο και έρχεται η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο αυτό και με χειρουργικό τρόπο, με νυστέρι ανοίγει την πληγή να τρέξει το αίμα άφθονο, μέχρι ο κλάδος να ψυχορραγεί και να πεθάνει αργά και βασανιστικά.Πρόκειται για μια ολοκληρωτική παράδοση σε πέντε ισχυρούς, στα καρτέλ και στις αλυσίδες των ισχυρών που υπογείως χρόνια δούλευαν με βρώμικο τρόπο προκειμένου να αρπάξουν σαν γεράκια τον κόπο και τον μόχθο του φαρμακοποιού».

Και συνέχισε:

«Άκουσα χθες στη Βουλή τον κ. Γεωργιάδη, να κατηγορεί τον κλάδο μας και να λέει ότι οι φαρμακοποιοί βγάζουν λεφτά, φαίνεται αυτό από τα πολλά φαρμακεία που έχει η χώρα. Του απαντώ κι εγώ, ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΝΑ ΖΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΒΙΒΛΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΝΑ ΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΣΗΜΕΡΑ; ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΗΜΕΡΑ ΧΡΕΗ ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΦΩΝΑΖΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΩΤΩ ΕΠΙΣΗΣ, ΠΟΤΕ ΕΛΕΓΕ ΑΛΗΘΕΙΑ; ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ή ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΕΛΕΓΕ ΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΣΗΜΕΡΑ;

Εδώ θα μου επιτρέψετε να σας μεταφέρω, χωρίς να θέλω να σας κουράσω τι έλεγε ο κ. Σαμαράς λίγους μήνες πριν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Το απόσπασμα είναι από την ομιλία του στην ΔΕΘ στις 17 Σεπτεμβρίου του 2011:ΣΑΜΑΡΑΣ«Στρέφουν την κοινωνία εναντίον του εαυτού της. Αντί να ενώνουν, διχάζουν. Βάζουν στο στόχαστρο, πότε τη μία κοινωνική ομάδα πότε την άλλη. Πότε τους γιατρούς, τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, πότε τους καθηγητές, τους εστιάτορες, πότε τους φορτηγατζήδες, τους ταξιτζήδες, τους δημοσίους υπαλλήλους και τους στρατιωτικούς. Εξοντώνουν όλη τη μεσαία τάξη, τους νοικοκυραίους… Δημιουργούν μια «ζούγκλα» που οδηγεί σε αντικοινωνικές συμπεριφορές που διαλύει τα πάντα και παραλύει τα πάντα.Είμαστε αντίθετοι, προφανώς, σε αντικοινωνικές συμπεριφορές που πυροδοτούνται. Κατανοούμε πλήρως την αγανάκτηση του κόσμου. Σε άλλο σημείο της ομιλίας λέει ο κ. Σαμαράς για τους φαρμακοποιούς«Ακόμα θα καταργήσουμε όσα μέτρα πήρε η κυβέρνηση και δημιουργούν καρτέλ. Ούτε σε αυτό υπάρχει εμπόδιο από την Τρόικα. Είμαστε κόμμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού. Είμαστε εχθροί των καρτέλ. Στόχος είναι να ανοίξουμε τα επαγγέλματα στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Όχι να επιβάλουμε συνθήκες ολιγοπωλίου. Χθες μιλώντας με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, μου είπε για να αντιληφθείτε, από μια πλευρά ναι θέλω φιλελεύθερος είμαι, να ανοίξουμε τα επαγγέλματα από την άλλη μου είπε η Θεσσαλονίκη παρακαλώ, έχει, προσέξτε περισσότερα φαρμακεία από ότι όλη η Αυστρία μαζί. Όχι λοιπόν να επιβάλλουμε συνθήκες ολιγοπωλίου και καρτέλ».

Λυπούμαι, ανέφερε την συνέχεια ο κ. Θεοδοσιάδης στην ομιλία του, που μέσα σε αυτά τα δυο χρόνια και αυτή η κυβέρνηση κάνοντας στροφή 180 μοιρών έβαλε ξανά στο στόχαστρο τους φαρμακοποιούς. Έγινε μια αδυσώπητη μάχη, στην οποία σταθήκαμε όρθιοι. Ασφαλώς με το πολυνομοσχέδιο η μάχη αυτή χάθηκε. Δεν χάθηκε όμως και ο πόλεμος.Οι φαρμακοποιοί θα συνεχίζουν να αγωνίζονται καθημερινά. Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη και κυρίως στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια καθώς είναι γνωστή η απόφαση που ορίζει πώς λειτουργεί βάση κοινοτικού δικαίου ένα φαρμακείο και όχι όπως γουστάρει η τρόϊκα και οι κύριοι – παραλείπω το κύριοι – Χατζηδάκης και Γεωργιάδης.

Υπάρχουν κανόνες απλά στην Ελλάδα κάποιοι θέλουν να τους ποδοπατήσουν και το καταφέρνουν προσωρινά.Θα βρισκόμαστε πάντα στην μάχη για το δίκαιο των φαρμακοποιών, αλλά θα είμαστε και πάντα κοντά στον ασφαλισμένο, με τις συμβουλές μας και με το δανεικό φάρμακο και με την καθημερινή μας προσφορά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.Θα δώσουμε και άλλες μάχες προκειμένου να προασπίσουμε το συμφέρον των φαρμακοποιών απέναντι σε αυτή την αδυσώπητη λαίλαπα που καταστρέφει άλλον έναν παραγωγικό ιστό της χώρας.Θα μου επιτρέψετε εδώ να σας δηλώσω ότι μετά από τη χθεσινή εξέλιξη, παραιτούμαι από μέλος της Νέας Δημοκρατίας, καθώς θεωρώ ότι η παράταξη την οποία υπηρέτησα επί σειρά ετών, δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των καιρών, υπέκυψε στις πιέσεις της τρόικας και των μεγάλων συμφερόντων καταστρέφοντας 12.000 φαρμακοποιούς, τους οποίους εκπροσωπώ και για τους οποίους θα συνεχίσω να μάχομαι.Το άρθρο του ΟΟΣΑ, που οδηγεί στην καταστροφή τον κλάδο των φαρμακοποιών, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιδεολογία της παράταξής μας, όπως την καθόρισε ο μεγάλος ιδρυτής της ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».