ΦΑΡΜΑΚO

ΠΟΥ: Τα εμβόλια σώζουν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας εκτιμά πως τα εμβόλια που προστατεύουν από θανατηφόρες ασθένειες αποτρέπουν δύο με τρία εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο..

ΠΟΥ: Τα εμβόλια σώζουν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας εκτιμά πως τα εμβόλια που προστατεύουν από θανατηφόρες ασθένειες αποτρέπουν δύο με τρία εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Ο ΠΟΥ ξεκινά την ετήσια καμπάνια του για την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης παροτρύνοντας παιδιά και ενήλικες να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια ενάντια σε επικίνδυνες ασθένειες.

Όταν ο ΠΟΥ έβαλε σε εφαρμογή το πρόγραμμα ανοσοποίησης το 1974, μόλις το 5% των παιδιών σε όλο τον κόσμο έκανε τα απαραίτητα εμβόλια ενάντια σε θανατηφόρες ασθένειες, όπως η διφθερίτιδα, η ιλαρά και ο κοκκύτης. Σήμερα, σαράντα χρόνια μετά, το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 80%.

Παράλληλα, ο ΠΟΥ σημειώνει πως όλο και περισσότερα άτομα από κάθε ηλικιακή ομάδα λαμβάνει τα απαραίτητα εμβόλια για ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.

Ο υπεύθυνος του ΠΟΥ επί των εμβολίων, Jean-Marie Okwo-Bele, δηλώνει πως η συμβολή των εμβολίων είναι αντίστοιχη με τις δράσεις για την παροχή καθαρού νερού σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του ομοσπονδιακού πρακτορείου ειδήσεων Voice of America, ο Okwo-Bele τονίζει πως «μπορούν να σωθούν ακόμη 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο εάν χορηγηθούν νέα εμβόλια, για παράδειγμα ενάντια στη μηνιγγίτιδα και την πνευμονία».

«Επίσης, περίπου 250.000 ζωές μπορούν να σωθούν από τον καρκίνο του τραχήλου στο άμεσο μέλλον εάν όλα τα κορίτσια λαμβάνουν το εμβόλιο που προστατεύει από τον ιό HPV

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ υπογραμμίζει πως η πολιομυελίτιδα έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Η ιλαρά στην Αφρική έχει περιοριστεί σημαντικά, ενώ δεν εντοπίζεται πλέον σημαντικός αριθμός κρουσμάτων στην Αμερική και την Κίνα. Τέλος, το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας έχει σώσει εκατοντάδες ζωές στην Αφρική.

Αν και έχουν σημειωθεί σημαντικές επιτυχίες, ο ΠΟΥ τονίζει ότι οι προσπάθειες πρέπει να είναι εντατικές και αδιάκοπες ώστε να εξασφαλιστεί πως θα προστατευθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Εβδομάδα Εμβολιασμών με στόχο τη δια βίου ανοσοποίηση

Γιατροί του Κόσμου: εμβολιαστικό έλλειμμα σε βρέφη & νήπια