ΦΑΡΜΑΚO

Συνέδριο ΠΕΦ: Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την ελληνική ανάπτυξη

Τα μέτρα της κυβέρνησης δυναμιτίζουν το χώρο του φαρμάκου, των φαρμακοποιών και της φαρμακοβιομηχανίας, ανέφερε ο πρόεδρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε.) Ανδρέας Γαλανόπουλος,
Συνέδριο ΠΕΦ: Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την ελληνική ανάπτυξη

Τα μέτρα της κυβέρνησης δυναμιτίζουν το χώρο του φαρμάκου, των φαρμακοποιών και της φαρμακοβιομηχανίας, ανέφερε ο πρόεδρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε.) Ανδρέας Γαλανόπουλος, μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας που οργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας.


Ο κ. Α. Γαλανόπουλος έθεσε μάλιστα τα εξής καίρια ερωτήματα:


--θέλει ή δε θέλει η κυβέρνηση την ελληνική φαρμακοβιομηχανία;


--την ενδιαφέρει η ανάπτυξη;


--την ενδιαφέρει η ανάπτυξη να είναι στα ελληνικά χέρια;


Ο κ. Α. Γαλανόπουλος σημείωσε ακόμα τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς πλέον με την υπέρογκη αύξηση της συμμετοχής των φαρμάκων, η οποία φτάνει μέχρι και το 80%, ακόμα και όταν πρόκειται για γενόσημα φάρμακα.


Ανέφερε δε το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα των οδηγιών που έχουν δοθεί από τον ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, για την κάλυψη φαρμακευτικής αγωγής σε ατύχημα από διαστημόπλοιο.


Από την πλευρά του επισήμανε ο Γιάννης Μπασκόζος, α’ αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου τόνιζε ότι η δυναμική τιμολόγηση φαρμάκων με τις παρούσες συνθήκες είναι ταφόπλακα για την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, αλλά αν ο ΕΟΦ λειτουργούσε με τις υποδομές, την τεχνογνωσία και το δυναμικό που έχουν οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, τότε η δυναμική τιμολόγηση θα ήταν πλεονέκτημα.


Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης μιλώντας στην ίδια συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, παραδέχθηκε τα γραφειοκρατικά προβλήματα του ΕΟΦ, τη μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση άδειας και κυκλοφορίας νέων φαρμάκων, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα προβλήματα αυτά θα μπορέσουν να διορθωθούν με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που θα εφαρμόσει σύντομα ο ΕΟΦ και με την ενίσχυση του ΕΟΦ με προσωπικό μέσω διαθεσιμότητας, μέχρι το τέλος του χρόνου.


Διαβάστε επίσης


Το ελληνικό φάρμακο στο προσκήνιο (live streaming)

Κυριόπουλος: η ανάπτυξη θα έρθει από την Υγεία και την Παιδεία