Ορθοκολικός καρκίνος: ανακάλυψη νέων βιοδεικτών σε φάρμακο

04/12/2013 19:30 Ορθοκολικός καρκίνος: ανακάλυψη νέων βιοδεικτών σε φάρμακο

Τη δημοσίευση μίας ανάλυσης βιοδεικτών του panitumumab σε συνδυασμό με το FOLFOX, ενός τύπου χημειοθεραπείας με βάση την οξαλιπλατίνη, για την πρώτης γραμμής θεραπεία ασθενών με μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο (mCRC), ανακοίνωσε η φαρμακευτική Amgen.

 

 Η δημοσιευμένη ανάλυση στο New England Journal of Medicine κατέδειξε ότι οι μεταλλάξεις RAS, πέρα από τις γνωστές μεταλλάξεις του KRAS στο exon 2, προβλέπουν μη ανταπόκριση στο panitumumab σε συνδυασμό με το FOLFOX. Οι μεταλλάξεις RAS αποτελούν μεταλλάξεις που εμφανίζονται στις ακολουθίες exon 2, 3 και 4 του KRAS και του NRAS.

 

Ο ορθοκολικός καρκίνος αποτελεί τον τρίτο πιο συχνό τύπο καρκίνου που παρουσιάζεται και στους άνδρες και στις γυναίκες στις ΗΠΑ, και τη δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου από καρκίνο. Περίπου 1,2 εκατομμύρια περιπτώσεις ορθοκολικού καρκίνου αναμένεται να παρουσιαστούν παγκοσμίως. Τα μεγαλύτερα ποσοστά συναντώνται στην Ιαπωνία, τη Βόρεια Αμερική, σε μέρη της Ευρώπης, στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, ενώ τα ποσοστά είναι χαμηλά στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία.

 

 

«Ενώ ο βιοδείκτης του KRAS στο exon 2 είναι ευρέως γνωστός και έχει βοηθήσει στην επιλογή ασθενών που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ανταπόκρισης σε θεραπεία κατά του EGFR, παρατηρήσαμε ότι υπήρχαν κάποιοι ασθενείς για τους οποίους η θεραπεία δεν είχε αποτέλεσμα», δήλωσε ο Jean-Yves Douillard, M.D., Ph.D., καθηγητής ογκολογίας, του Κέντρου R Gauducheau, στη Γαλλία, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της κλινικής δοκιμής PRIME και συγγραφέας της μελέτης. «Η συγκεκριμένη ανάλυση είναι σημαντική καθώς διευρύνει τις γνώσεις μας και την αντίληψή μας για τη γενετική των όγκων και επιτρέπει στους ιατρούς να παράσχουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την αποτελεσματικότερη θεραπεία που ανταποκρίνεται καλύτερα στον κάθε ασθενή».

 

Η κλινική δοκιμή PRIME (Τυχαιοποιημένη Δοκιμή του Panitumumab σε Συνδυασμό με Χημειοθεραπεία για Μεταστατικό Ορθοκολικό Καρκίνο για τον Προσδιορισμό της Αποτελεσματικότητάς του) (‘203) αποτελεί μία παγκόσμια, πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη μελέτη Φάσης 3 που έχει σχεδιαστεί για την αξιολόγηση του panitumumab (6,0 mg/kg κάθε δύο εβδομάδες) σε συνδυασμό με το FOLFOX σε σύγκριση με τη χορήγηση αποκλειστικά FOLFOX σε ασθενείς με φυσιολογικό KRAS exon 2 mCRC. Το κύριο καταληκτικό σημείο της μελέτης είναι το PFS.