ΦΑΡΜΑΚO

Νέα ανατιμολόγηση σε γενόσημα & of patent με εκπλήξεις

Νέα ανατιμολόγηση με εκπλήξεις έρχεται προς το τέλος Ιουνίου οι τιμές της οποίας, θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στην εν λόγω ανατιμολόγηση τα γενόσημα και τα of patent προ του 2012 βρίσκονται στην «καρδιά» των συζητήσεων και για τον λόγο αυτό, το θέμα εξετάσθηκε ενδελεχώς την Πέμπτη στην συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ και ΣΦΕΕ) με αφορμή την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων.

Νέα ανατιμολόγηση σε γενόσημα & of patent με εκπλήξεις

Η πρόταση του υπουργού Υγείας, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, είναι και στις δύο κατηγορίες να υπάρξει κλιμακωτή μείωση στις τιμές, ωστόσο στα σκευάσματα των 6 ευρώ και κάτω, τόσο στα γενόσημα όσο και στα of patent, να μην υπάρξει καμία μείωση, προκειμένου να προστατευθούν τα παλιά και καταξιωμένα φάρμακα και να μην υπάρξει αντικατάσταση από καινούρια σκευάσματα.

Από την πλευρά της η φαρμακοβιομηχανία μέσω των εκπροσώπων της, αναφέρει ότι το πιο σωστό στην περίπτωση αυτή, είναι να πραγματοποιηθεί μία καταγραφή από τον αρμόδιο φορέα, που είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και σε κάθε περίπτωση οι τιμές να μην μειωθούν κάτω από το ποσοστό των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.

Ωστόσο εδώ υπάρχει εμπλοκή, διότι η διοίκηση του ΕΟΦ αναφέρει ότι δεν προλαβαίνει να προχωρήσει στην αξιολόγηση 2.500 με 3.000 φαρμάκων, αλλά αυτό που θα μπορούσε να κάνει, είναι να εξετάσει αργότερα, αφού εκδοθεί το δελτίο τιμών, τις ενστάσεις και να εκδοθεί επομένως νέο διορθωτικό δελτίο.

Επειδή ο δρόμος για την κόλαση είναι πάντα στρωμένος με καλές προθέσεις, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και προσωπικά ο υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης θα έπρεπε να φροντίσει να ενισχύσει με το αναγκαίο προσωπικό τον ΕΟΦ βοηθώντας παράλληλα την φαρμακοβιομηχανία, η οποία έχει πληγεί τόσο ανεπανόρθωτα στα χρόνια του μνημονίου και της κρίσης, όπως όλοι άλλωστε οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας έχουν αποδείξει ότι βάζουν πλάτη πάντα, ακόμη και στα πολύ δύσκολα ενώ για ακόμη μία φορά, ετοιμάζονται να στηρίξουν το εγχείρημα της κυβέρνησης για τους ανασφάλιστους, την στιγμή μάλιστα, που τα χαράτσια στον κλάδο τους καλά κρατούν, και δεν υπάρχει καμία πρόθεση να μειωθούν στο ελάχιστο.

Διαβάστε ακόμη:

Ο κλάδος του φαρμάκου βάζει πλάτη για τους ανασφάλιστους & ο Άδωνις δεν μειώνει τα χαράτσια

Βόμβα - Σαλμά κατά Άδωνι για την συμμετοχή των ασθενών & την δαπάνη

ΦΥΚ: οι φαρμακοποιοί δεν πανηγυρίζουν και ρωτάνε: αυτό η τρόικα το γνωρίζει;