ΦΑΡΜΑΚO

Έχετε συνταγή για φάρμακα; Υπογράψτε πρώτα δήλωση συγκατάθεσης!

Εφαρμόζεται και πάλι το πλαφόν συνταγογράφησης ανά ασθενή, σύμφωνα και με την επίσημη ενημέρωση της ΗΔΙΚΑ και του συστήματος e-syntagorgafisi.

Έχετε συνταγή για φάρμακα; Υπογράψτε πρώτα δήλωση συγκατάθεσης!

Από το πρωί της Πέμπτης, ενεργοποιήθηκε στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης η εμφάνιση ενημερωτικού μηνύματος με τον μέσο όρο της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης του ιατρού ανά ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ.

Το πλαφόν συνταγογράφησης ανά γιατρό, ανά ειδικότητα και ανά γεωγραφική περιοχή, τέθηκε και πάλι σε ισχύ μετά και την
πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα όρια συνταγογράφησης των γιατρών ανά ΑΜΚΑ ασθενούς.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (υπ' αρ. 62494/15-07-14 - ΦΕΚ1920/Α/16-07-2014) στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης κατά την εκτέλεση συνταγών ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αν ο φαρμακοποιός επιλέξει φάρμακο ακριβότερο της φθηνότερης τιμής φαρμάκου, εμφανίζεται μήνυμα ενημέρωσης και συγκατάθεσης του ασφαλισμένου.

Επίσης ο ασφαλισμένος θα πρέπει να υπογράφει σε ειδικό χώρο στο έντυπο της εκτελεσμένης συνταγής ότι ενημερώθηκε και επιθυμεί να λάβει ακριβότερο φάρμακο.

Η απόφαση υποχρεώνει στην ουσία τον ασθενή να είναι τελικά αυτός ο οποίος θα επιλέξει ποιο φαρμακευτικό σκεύασμα θα πάρει, υποχρεώνοντας τον μάλιστα να υπογράψει στη συνταγή εάν δεν επιθυμεί το φθηνότερο σκεύασμα και επιθυμεί κάποιο άλλο ακριβότερο, απειλώντας ταυτόχρονα τους φαρμακοποιούς με κυρώσεις εάν δεν ενημερώνουν κατάλληλα τους ασθενείς για τη συγκεκριμένα διαδικασία.

Διαβάστε επίσης

Το σκεπτικό της απόφασης για το πλαφόν συνταγογράφησης

Απόφαση ΣτΕ για αναστολή μόνο για γενόσημα & off patent