ΦΑΡΜΑΚO

Κραυγή ΣΦΕΕ στην κυβέρνηση: Με τα μέτρα σας κύριοι, γονατίζετε τις επενδύσεις & την ανάπτυξη

Την σφοδρή τους αντίθεση στην ακολουθούμενη πολιτική για την φαρμακοβιομηχανία θα διατρανώσουν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ σήμερα το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο, σε συνέντευξη τύπου. Μία πολιτική η οποία στοχοποιεί συστηματικά τις ίδιες τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις αλλά και την εξωστρέφεια και μαζί με όλα αυτά, το περίφημο success story που ονειρεύεται η κυβέρνηση.

Κραυγή ΣΦΕΕ στην κυβέρνηση: Με τα μέτρα σας κύριοι, γονατίζετε τις επενδύσεις & την ανάπτυξη

Με σκληρή γλώσσα αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα στην συνέντευξη τύπου το ΔΣ του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της φαρμακοβιομηχανίας, απέναντι στις πολιτικές της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, πολιτικές που έχουν δημιουργήσει τρομακτική ασφυξία στον κλάδο και δεν αφήνουν καμία ελπίδα για καλύτερες επενδυτικές ημέρες.

Το τελευταίο ράπισμα προς τον κλάδο, αποτελεί η νέα απόφαση του υπουργείου Υγείας για το λεγόμενο 50% -50%. Ουσιαστικά αφορά στην διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και λιανικής ενός σκευάσματος, την οποία καλείται πλέον να πληρώνει εκτός από τον ασθενή και η φαρμακοβιομηχανία, ενώ μέχρι πρότινος την πλήρωνε ο ΕΟΠΥΥ. Η απόφαση αυτή, αφορά σε 80 μοναδικά σκευάσματα και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από την ρύθμιση αυτή, η φαρμακοβιομηχανία πλήττεται με επιπλέον 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Επίσης, πολύ σοβαρή είναι η υπέρβαση για το clawback το πρώτο εξάμηνο του 2014. Συγκεκριμένα, ενώ όλο το 2013 οι φαρμακοβιομηχανίες πλήρωσαν 152 εκατ. ευρώ για clawback, εφέτος, μόνο για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το ποσό που καλούνται να πληρώσουν είναι 127 εκατ. ευρώ. Εκατοντάδες εκατομμύρια είναι και το ποσό για rebate που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις.

Οι επικεφαλής του ΣΦΕΕ αυτό που θα τονίσουν σήμερα, είναι ότι οι ίδιοι, έχουν ισοδύναμα μέτρα να προτείνουν προκειμένου να μην επιβαρυνθεί κανένας (δηλαδή ούτε οι ασθενείς, αλλά ούτε και οι επιχειρήσεις) και ταυτόχρονα η φαρμακευτική δαπάνη να μην εκτοξευτεί πάνω από τα 2 δις ευρώ στα οποία έχει κλειδώσει για το 2014 και για το 2015.

Η φαρμακοβιομηχανία θα τονίσουν επίσης, ότι όλα αυτά τα χρόνια, απέδειξε ότι έχει βάλει τεράστια πλάτη για να γίνει εξορθολογισμός των δαπανών. Με καθημερινό αγώνα, με ατελείωτες ώρες συζήτησης με τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, με προτάσεις στρατηγικής, αλλά και πληρωμές που αγγίζουν δυσθεώρητα ποσά, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, έχουν αποδείξει ότι αποτελούν έναν αξιόπιστο εταίρο της κυβέρνησης και ταυτόχρονα σύμμαχο της κοινωνίας. Επομένως, δεν χρειάζονται νέα χαστούκια τα οποία μειώνουν την δυναμική των επιχειρήσεων και καθιστούν ανέφικτο τον στόχο για επενδύσεις. «Δεν χρειάζεται να βλέπουμε όλα τα ζητήματα με λογιστική διάθεση και να μειώνουμε έναν κλάδο, ο οποίος έχει προσφέρει και εξακολουθεί να προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας», θα αναφέρουν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτό αποτελεί κοροϊδία.

Διαβάστε ακόμη:

Οι νέες μειωμένες τιμές στα φαρμακεία, τα ΦΥΚ & η ζημιωμένη φαρμακοβιομηχανία

Τα 3 εκατ. των ανασφάλιστων, το μισό ευρώ νοσηλεία και ο προβληματισμός του ΣΦΕΕ