ΦΑΡΜΑΚO

Το τέλος των ενέσεων χάρη σε πρωτοποριακή κάψουλα (βίντεο)

Ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) σχεδίασαν μια πρωτοποριακή κάψουλα που μπορεί να αντικαταστήσει μελλοντικά τις ενέσεις.

Το τέλος των ενέσεων χάρη σε πρωτοποριακή κάψουλα (βίντεο)

Η κάψουλα θα διευκολύνει τη χορήγηση φαρμάκων που διατίθενται επί του παρόντος μόνο σε ενέσιμη μορφή, όπως η ινσουλίνη για τους διαβητικούς.

Η κάψουλα διαθέτει εξωτερική επίστρωση από μικροσκοπικές βελόνες, οι οποίες χορηγούν τα φάρμακα στα τοιχώματα του στομάχου.

Δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα κατέδειξαν ότι η κάψουλα είναι πιο αποτελεσματική από τις ενέσεις στη χορήγηση ινσουλίνης, χωρίς μάλιστα να παρατηρηθούν αρνητικές παρενέργειες.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Pharmaceutical Sciences αναφέρει πως η κάψουλα μπορεί να χρησιμεύσει για τη χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς με διαβήτη, καρκίνο και αυτοάνοσα νοσήματα όπως η αρθρίτιδα και η νόσος του Crohn.

Η πρωτοποριακή κάψουλα έχει μόλις 2 εκατοστά μήκος και 1 εκατοστό πλάτος και διαθέτει στο ένα άκρο της ποσότητα του φαρμάκου ενώ εξωτερικά είναι καλυμμένη με μικροσκοπικές βελόνες μήκους 5 χιλιοστών. Το μήκος των βελόνων είναι τόσο μικρό που δεν υπάρχει πιθανότητα επιπλοκών κατά την κατάποση.

microneedle 2

Επειδή η γαστρεντερική οδός δε διαθέτει υποδοχείς για το αίσθημα του πόνου, οι βελόνες δεν πρόκειται να προκαλέσουν δυσφορία κατά την κατάποση, σημειώνουν οι ερευνητές. Επίσης, κατά τη δοκιμή στα πειραματόζωα, δεν παρατηρήθηκαν βλάβες στους ιστούς.