ΦΑΡΜΑΚO

Τα αντικαταθλιπτικά ως θεραπεία για τον καρκίνο στο κεφάλι

Νέοι δρόμοι ενδέχεται να ανοίξουν στον τομέα της έρευνας για τον εξαιρετικά επικίνδυνο καρκίνο στο κεφάλι εάν δοκιμαστούν φάρμακα που μέχρι τώρα εξυπηρετούσαν άλλους σκοπούς.

Τα αντικαταθλιπτικά ως θεραπεία για τον καρκίνο στο κεφάλι

Σύμφωνα με το βετεράνο ερευνητή Geoff Pilkington, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για άλλες παθήσεις μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του καρκίνου στο κεφάλι.

Ορισμένα αντικαταθλιπτικά φαίνεται πως μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην περίπτωση αυτή. Οι δραστικές των αντικαταθλιπτικών περνούν τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό, ο οποίος εμποδίζει επικίνδυνες τοξίνες να φτάσουν στον εγκέφαλο.

Ο Δρ Pilkington μελετά μια κλάση φαρμάκων που ονομάζονται τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά από το 2003 στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο διαπίστωσαν πως δεν είναι όλα τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των καρκινικών όγκων στο κεφάλι. Ωστόσο, ορισμένα έχουν τη δυνατότητα να καταστρέφουν επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα.

Εργαστηριακές δοκιμές κατέδειξαν πως δραστικές όπως η χλωριμιπραμίνη επιτίθενται στα μιτοχόνδρια των καρκινικών κυττάρων, δηλαδή στα τμήματα των κυττάρων που απελευθερώνουν ενέργεια και προωθούν την ανάπτυξη του καρκινικού όγκου.

Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά φάνηκε επίσης να μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου του εντέρου.

Είναι βέβαια ενδεδειγμένα για μικρή μερίδα ασθενών και η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη εκτός εργαστηρίου, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.