ΦΑΡΜΑΚO

Τα πιο συχνά λάθη στη χορήγηση των φαρμάκων

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Pediatrics» καταδεικνύει για ακόμη μία φορά το πρόβλημα της λάθος δοσολογίας φαρμάκων από τους γονείς στα παιδιά.

Τα πιο συχνά λάθη στη χορήγηση των φαρμάκων

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, προκύπτει πως κάθε 8 περίπου λεπτά, ένα παιδί στις ΗΠΑ λαμβάνει λάθος φαρμακευτική αγωγή.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν λάθη στη χορήγηση φαρμάκων σε σχεδόν 700.000 παιδιά κάτω των 6 ετών, στο διάστημα μεταξύ 2002 και 2012.

Αναλυτικά:

Ένα στα τέσσερα παιδιά ήταν κάτω του ενός έτους

Όσο μειωνόταν η ηλικία των παιδιών τόσο αυξανόταν η πιθανότητα λάθους

Αν και το 94% των επεισοδίων δεν απαιτούσε ιατρική περίθαλψη, σημειώθηκαν 25 θάνατοι και περίπου 1.900 επείγουσες εισαγωγές στα νοσοκομεία

Σχετικά με τα φάρμακα:

8 στα 10 λάθη αφορούσαν φάρμακα σε υγρή μορφή, καθώς είναι πιο δύσκολο να μετρηθούν

Τα παυσίπονα και τα φάρμακα για το βήχα και το κρυολόγημα ευθύνονται το καθένα χωριστά για το ¼ περίπου του συνόλου των λαθών που εντοπίστηκαν

Τα αντιισταμινικά ευθύνονταν για το 15% και τα αντιβιοτικά για το 12%

Μυοχαλαρωτικά, φάρμακα του καρδιαγγειακού συστήματος, ηρεμιστικά και αντιψυχωσικά οδήγησαν στο υψηλότερο ποσοστό νοσηλείας ή θανάτου

«Ακόμη και οι πιο ευσυνείδητοι γονείς κάνουν λάθη, καθώς αυτή η ευσυνειδησία μπορεί να οδηγήσει σε ένα από τα πιο κοινά σφάλματα: στη χορήγηση διπλής δόσης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της παραπάνω έρευνας δρ. Huiyun Xiang, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για την Αντιμετώπιση του Παιδικού Τραύματος στο Νοσοκομείο Παίδων Nationwide του Οχάιο.

Παλιότερη έρευνα που επίσης είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό Pediatrics καταδείκνυε τον κίνδυνο που ενέχει η χορήγηση φαρμάκων με κουτάλι, χωρίς ακριβή μέτρηση.