ΦΑΡΜΑΚO

Τα παυσίπονα και τα αντιφλεγμονώδη στη μάχη ενάντια στην κατάθλιψη

Αναλυτική επισκόπηση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry καταδεικνύει ότι μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης όταν χορηγούνται σε συνδυασμό με τα αντικαταθλιπτικά.

Τα παυσίπονα και τα αντιφλεγμονώδη στη μάχη ενάντια στην κατάθλιψη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ώρχους στη Δανία ανέλυσαν τα αποτελέσματα παλαιότερων μελετών, στοιχεία που αφορούσαν σε περισσότερους από 6.000 ασθενείς, ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσο τα φάρμακα αυτά είναι ευεργετικά για τους ασθενείς με κατάθλιψη.

Η μετα-ανάλυση που πραγματοποίησαν έδειξε ότι τα παυσίπονα και τα αντιφλεγμονώδη που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του μυϊκού πόνου και της αρθρίτιδας μπορεί να συμβάλλουν στην καταστολή των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως η κατάθλιψη είναι μία από τις πέντε βασικότερες αιτίες μείωσης του προσδόκιμου ζωής και απώλειας της ποιότητας ζωής.

Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει πως υπάρχει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και άλλων παθήσεων, όπως οι λοιμώξεις και ο χρόνιος πόνος.

Η ομάδα των Δανών ερευνητών ανέλυσε 14 παλαιότερες μελέτες από όλο τον κόσμο, οι οποίες περιελάμβαναν συνολικά 6.262 ασθενείς με κατάθλιψη ή άτομα που εκδήλωναν μεμονωμένα συμπτώματα κατάθλιψης.

«Η μετα-ανάλυση φάνηκε να επιβεβαιώνει την παραπάνω συσχέτιση και δείχνει επίσης ότι τα αντιφλεγμονώδη σε συνδυασμό με τα αντικαταθλιπτικά συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση της κατάθλιψης», δηλώνει ο βασικός συντάκτης της μελέτης Ole Köhler.

Ο Köhler υπογραμμίζει πως πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ασθενείς θα επωφεληθούν από μια τέτοια συνδυαστική θεραπεία και ποια δοσολογία των φαρμάκων θα πρέπει να χορηγείται.

Σε αρκετούς ασθενείς με κατάθλιψη εντοπίζονται δείκτες φλεγμονής βάσει αιματολογικών δειγμάτων. Στην περίπτωση αυτή, ο συνδυασμός αντιφλεγμονώδους φαρμάκου και αντικαταθλιπτικών αποτελεί πιθανώς την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση.